Dodaj do ulubionych

TORTY już niedługo 2 lata-inspiracje

  • 06.11.08, 08:21
    Pamiętam to cudo jak pokazywałaś prawie rok temu - śliczny jest i pewnie tak
    samo dobry - ja niestety nie umiem dekorować. CZekam na dalsze wpisy moze mnie
    natchną i coś upiekę na moje urodziny smile
    --
    Mikuś
    Kamilka Dominik
  • 06.11.08, 20:23
    Monjan - ja rowniez podziwialam Twoj torcik. Mialam nawet wyrzuty
    sumienia, ze mojemu synkowi na pierwsze urodziny kupilam gotowca...
    Wklejam jednak do niego zdjecia, poniewaz moze on byc inspiracja dla
    tych co nie umieja dekorowacwink

    fotoforum.gazeta.pl/3,0,1544778,2,2.html
    Tematycznie dobrane, plastikowe figurki moga byc "niejadalna" ozdoba
    dzieciecych tortow.
    Ten byl ozdobiony tez kolorowymi farbkami spozywczymi - uwazam
    jednak, ze baza moze byc mniej udekorowana lub przy uzyciu bardziej
    naturalnych skladnikow.
    Na drugie urodzinki obiecuje sobie, ze sama cos przygotuje.
    Ze wzgledu na alergie Synka mamy zakaz podawania mu ciast z cukierni.
    Bede wiec ten watek sledzic w poszukiwaniu inspiracjismile
    Na przyjecia urodzinowe dla troszke wiekszych dzieci bardzo podoba
    mi sie rozwiazanie ponizej:

    www.cooking.com/products/shprodde.asp?SKU=670382&ref=http%3A%2F%2Fwww%2Enextag%2Ecom%2Fcupcake%2Dstand%2Fsearch%2Dhtml%3Fnxtg%
    3D1ea20a1c0534%2D1bd4e5f2efd7c767



    --
    Darek Junior foto! 11.01.'07
    Darus Moje Serduszko ma...
    Jestesmy malzenstwem juz...
  • 15.11.08, 12:52
    Dekoracje - jak to zrobić?!
    Mam w grudniu dwa torty do upieczenia sad
    --
    Gucio
    Hania
  • 19.11.08, 16:22
    ja odkryłam www.przydasiownia.pl
    polecam!

    --
    AS to ja. AS to Aniela.
  • 06.01.09, 15:35
    A mnie sie marzy dla Hanki tort z Fimbusiami bo jej ukochaną
    przytulanką (do spania i zabawy) jest wlasie jeden z fimbusiow.
    Znalazlam taki tort na zdjeciu w necie ale nie mam zludzen ze z
    moimi zerowymi zdolnosciami manualnymi sobie poradze. Wyslalam wiec
    zapytanie ze zdjeciem do porzadnych krakowskich cukierni z
    zapytaniem kto mi taki tort zrobi z gwarancja ze bedzie identyczny
    jak na zdjeciu. I znalazla sie cukiernia ktora sie podjela!!!!
    Strasznie sie ciesze. Tort wygladac bedzie tak
    www.jennicook.com/USERIMAGES/Fimbles.jpg
    oczywiscie zamiast napisu KENDAL bedzie HANIA
  • 07.01.09, 15:33
    jako że Kaj jest fanem Thomasa i ogólnie pociągów, postaram się zrobić takie cudo:
    www.gotowanie.wkl.pl/przepis22825.html
    --
    Buba79 smile
    Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
    będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
    najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.
  • 09.01.09, 09:06
    Przepiękne. Czytam, czytam i nadal nie wiem, ale nigdy nie robiłam :-
    ( Możesz zdradzić jak krok po kroku zrobić te ozdoby? Dzięki. Jestes
    moją inspiracją smile
  • 15.01.09, 22:09
    http://images43.fotosik.pl/49/f2810733a90cbd1dmed.jpg

    --
    Witaj moje Słonko
    Stefanek
  • 18.01.09, 18:13
    Drugie urodziny mej córy nastały, postanowiłam zrobić tort.
    Niestety jako istota okazjonalnie niezdecydowana nie potrafiłam dokonać wyboru
    jaki tort zrobić wink
    Zrobiłam dwa

    Pierwszy z Kwestii Smaku 'Tort Makowy "Pod śniegową czapą"z masą jogurtową"'

    www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy/przepis.html
    Wyglądem mojemu do oryginału daleko, oj daleko.
    Będę nieskromna i powiem że smakowo -chyba- mój nie odbiegał od pierwowzoru wink
    Niebo w gębie!!! Wchodzi na stałe do mojego repertuaru!

    Gdyby tylko ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego moja beza się rozpływała po
    nałożeniu na tport i dlaczego nie mogłam zrobić takich fajnych 'mazai' to
    będę wdzięczna smile

    Podejrzewam że problem stanowiłam zbyt lejąca beza, za mało cukru dałam?


    Przepis kopiuję z bloga
    Ciasto makowe:
    ? 25 dag maku
    ? 6 jaj, oddzielone żółtka od białek
    ? 25 dag cukru
    ? 2 płaskie łyżki bułki tartej, przesianej
    ? 2 łyżki płynnego miodu

    Poncz:
    ? 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody
    ? 2 łyżki cukru
    ? sok z 1/2 cytryny

    Masa jogurtowa:
    ? 25 dag masła, w temperaturze pokojowej
    ? 3/4 szklanki cukru pudru
    ? 1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

    Dekoracja:
    ? "Śnieżna czapa" bezowa: 3 białka jajek, 600 g cukru pudru (to nie jest
    błąd!), 1 łyżka soku z cytryny
    ? Oszronione liście: żywe liście ostrokrzewu, choinki lub inne dowolne o w
    miarę sztywnych łodyżkach i listkach, 1 białko jaja, drobny cukier kryształ
    ? Srebrna posypka perłowa (maczki cukrowe) i 1 łyżka suchego maku

    Wykonanie:
    Ciasto makowe:

    Mak wypłukać dwa razy (wsypać do garnka, zalać wodą z kranu, przemieszać,
    chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność
    powtórzyć). Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu
    przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
    Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem o
    drobnych otworach.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm
    posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i
    jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku
    dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć
    z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez 45 minut. Uchylić
    drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut,
    następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto
    wyjąć z piekarnika i dokończyć studzenie na metalowej kratce.
    Przygotować poncz: Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone
    ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).

    Masa jogurtowa:

    * Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce
    jogurt *(przeczytaj Uwagę poniżej dotyczącą masy jogurtowej). Odstawić na 1
    godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki
    tortu. Schłodzić w lodówce.

    Dekoracja:

    * Śnieżna czapa bezowa: Ubić białka na pianę, dodawać po 1 łyżce cukru pudru
    wciąż ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą pianą (bezą) posmarować
    boki i wierzch tortu.
    * Oszronione liście: Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z
    listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na
    torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.

    U mnie w postaci dekoracji: gałązki jodełki 'ciapnięte' bezą

    Tort makowy

    http://images50.fotosik.pl/50/4149247b857669fbmed.jpg

    środek

    http://images32.fotosik.pl/438/72af92afee7ff024med.jpg


    ****************************************


    Drugi tort "Truskawkowy"

    Kształt taki a nie inny spowodowany miłością mego dziecka do kotków smile

    Biszkopt, od zawsze ten sam
    - 6 jaj
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka octu
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 6 łyżek oleju

    1. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich proszek do piecz. i ocet ->
    wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się taka 'piana')
    2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie stopniowo
    dodawać wymieszane ze sobą mąki (przesiane).
    3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
    4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
    Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy i wierz nabierze
    koloru złotobrązowego)

    Robiłam w blaszce 25:40 cm, zrobiłam z 1,5 porcji.
    Biszkopt przekroiłam na 3 placki

    Placki nasączyłam wódką z wodą, sokiem cytrynowym i cukrem

    Pierwszy placek pokryłam musem truskawkowym:
    1 szklanka zmiksowanych truskawek + 1 op galaretki malinowej rozpuszczonej w
    1 szkl wody.
    Galaretkę do malin dodaje się tężejącą. Taki mus jeszcze włożyłam do lodówki i
    jak on zaczął tężeć to dopiero wyłożyłam na biszkopt.
    Przykryłam drugim plackiem.

    Na drugi placek wyłożyłam: ubita kremówka + galaretka truskawkowa (na 500 ml
    kremówki -> 1 op. galaretki rozpuszczonej w 100 ml wody. Zaczerpnięte od Bei -
    dzięki!)
    Przykryłam 3 plackiem

    Zostawiłam na noc.
    Następnego dnia wycięłam pożądany kształt, posmarowałam masłem utartym z
    cukrem pudrem i pokryłam cukrową masą
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79590247,79590247.html
    Oba torty cieszyły się niesamowitym powodzeniem big_grin
    Córa kotkiem była zachwycona smile

    Tort kotek

    http://images27.fotosik.pl/314/739093fdad86716amed.jpg

    a tak wyglądał w środku

    http://images33.fotosik.pl/444/531eac365f76cf60.jpg



    --
    http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
    OdKuchni...
  • 14.03.09, 22:24
    pojutrze mój Patryk kończy roczek a jutro imprezka z tej okazji! tort z masą
    cukrową robiłam drugi raz- pierwszy na próbę tydzień temu wink
    masy są dwie: 1. z ciasta milky way; 2. czekoladowa + dżem jagodowy
    jeśli będzie ktoś chętny podam przepis!
    jutro napiszę czy był dobry wink
    http://img7.imageshack.us/img7/8572/img5790.jpg
    http://img7.imageshack.us/img7/img5790.jpg/1/w640.png
    http://img12.imageshack.us/img12/1203/img5795q.jpg
    http://img12.imageshack.us/img12/img5795q.jpg/1/w640.png
    --
    BJUUTIFUL
    Protect MeFrom What I Want SUCKERLOVE
    http://www.alterna-tickers.com/tickers/774644.png

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.