• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

salatki-tanie i szybkie

  • 19.11.08, 23:09
    witam,
    jestem studentka i organizuje parapetowke dla eee..troszke wiekszej grupy
    znajomychwink
    poszukuje przepisow na tanie i szybkie salatkismile
    z gory dziekuje za wszelkie przepisy i porady!smile
    Edytor zaawansowany
    • 21.11.08, 21:15
      Warstwowa
      na dole pekinka posiekana i skropiona oliwą i posypana ziołami (oregano, bazylia
      lub prowansalskie, co kto lubi
      majonez
      kukurydza konserwowa
      pomidor pokrojony w kostkę
      feta pokrojona w kostkę

      na tym można zakończyć
      dla wielbicielek oliwek na fetę proponuję posypać pokrojone czarne i/lub zielone
      oliwki
      gotowe


      --
      Maja -Słońce Ty Nasze!!!
    • 21.11.08, 21:16
      -woreczek ryżu
      - papryka marynowana (pokroić w kostkę)
      -ogórek konserwowy (j.w.)
      - kukurydza
      - szynka z tańszych w stylu blok drobiowy czy jakaś konserwowa
      majonez
      sól, pieprz, chili
      Wymieszać odstawić do przegryzienia
      --
      Maja -Słońce Ty Nasze!!!
    • 21.11.08, 21:17
      - makaron kokardki lub inny średnio drobny
      - papryka marynowana (pokroić w kostkę)
      -ogórek konserwowy (j.w.)
      - ser żółty (j.w.)
      - kukurydza
      - szynka z tańszych w stylu blok drobiowy czy jakaś konserwowa
      - 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
      majonez
      sól , chili
      --
      Maja -Słońce Ty Nasze!!!
    • 21.11.08, 21:20
      Pieczarki, ok 40 dag podsmażyć z cebulą i doprawić do smaku. Odstawić do ostygnięcia

      ugotować 6 jajek na twardo, ostygnięte pokroić w kostkę
      dodać do nich ostygnięte pieczarki (jak najmniej tłuszczu ze smażenia).
      do tego wkroić pół świeżej papryki (kostka) i 4 średnie ogórki kiszone. Ilość
      ogórków trzeba samemu dopasować żeby nie była za kwaśna.
      Dodać majonez aby połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
      Można dodać natkę pietruszki ja z niej rezygnuję z powodu wrodzonej awersji do
      tychże listków wink
      --
      Maja -Słońce Ty Nasze!!!
    • 21.11.08, 21:23
      1 słoik selera w zalewie - odsączyć i do miski
      puiszka kukurydzy - odsączyć i do miski
      20 dag sera żółtego, zetrzeć na grubych oczkach i do miski
      wymieszać
      dodać pół papryki świeżej pokrojonej w kostke, około 20 dag szynki (kostka),
      choć z szynki można zrezygnować.
      jeden średni por (część zielona) pokrojony w półplasterki

      Połączyć wszystko przy pomocy majonezu.
      Doprawić solą, pieprzem.

      --
      Maja -Słońce Ty Nasze!!!
    • 21.11.08, 21:28
      nie tylko do mięs, może być do wędlin, ale np mój Ślubny lubi tym sosem polać
      sobie sałatkę kebabową, ja lubię ten sos do frytek i chipsów wink

      przygotowujesz około 10 h wcześniej
      duży jogurt naturalny (wg. mnie najlepszy to jogobelli)
      4-5 łyżek majonezu
      wymieszać, spróbować jak chcesz możesz dodać więcej jogurtu lub majonezu

      czosnek przecisnąć przez praskę, dajesz tylke ile chcesz, ja daję całą głókę i
      wtedy jest b.mocne.
      Doprawiasz odrobiną soli i np. pieprzem mielonym kolorowym lub zwykłym

      aha ten sos może stać w lodówce nawet 2 tyg i się nie psuje - sprawdzone


      W taki sos wrzucasz MARYNOWANE w occie śledzie pokrojone w kawałki 'na ząb'.
      Zostawiasz na noc.
      Następnego dnia należy konsumować parami wink
      Niebo w gębie!
      --
      Maja -Słońce Ty Nasze!!!
      • 28.11.08, 22:43
        moze to nie salatka ale warto sprobowacsmile

        jajaka w majonezie chrzanowo-ananasowym

        ugotowac 8-10 jajek na twardo przekroic na polowki

        sos 4-5 lyzek majonezu(winiary) wymieszac z polowa sloiczka chrzanu,
        dodac pokrojony w kostke ananas,polac po jajakch,dookola polmiska zrobic "rand"z
        kukurydzy z puszki
        zycze smacznego
    • 28.11.08, 23:41
      8-10 jaj na twardo
      40dkg zółtego sera
      1 wiekszy słoiczek marynowanych pieczarek
      1 główka czosnku
      majonez i smietana
      sól

      Jaja kroimy na 8 czesci (duze kawałki),ser w kostki średniej wielkości,pieczarki
      w zależnosci od wielkości.
      Czosnek przeciskamy,solimy ,dajemy do miseczki do tego z 6 łyzek majonezu plus
      mała śmietana lub jogurt.Mieszamy.Sos czosnkowy dajemy do jaj,sera i pieczarek i
      mieszamy.Najlepiej smakuje po kilku godzinach jak sie przegryzie z czosnkiem.

      Smacznego
      • 29.11.08, 08:25
        sałaata lodowa
        2 op. paluszków krabowych
        kukurydza
        koperek
        jogurt naturalny dodać do niego dużo czosnku, soli, pieprzu do smaku.
        Paluszki pokroić, sałatę pokroić, dodać kukurydze, koperek, polać
        sosem pycha
        --
        Moja kochana córeczka
    • 29.11.08, 10:06
      -kapusta pekińska
      -kukurydza
      -szynka
      -ser zółty
      -ogorek zielony
      -majonez

      i druga
      -ryż
      -korniszony
      -kukurydza
      -jajka
      -szynka
      -majonez
      tej wychodzi sporo
      --

      --
      stwory
      dwa wink
    • 29.11.08, 16:22
      2 puszki tuńczyka w sosie własnym
      1 puszka kukurydzy
      1 por
      1/2 puszki groszku
      1/2 woreczka ugotowanego ryżu
      majonez
      Por kroimy w krążki, resztę odcedzamy i mieszamy razem z majonezem. Na wierzch
      można wysypać ziarna słonecznika i sezamu ale nie koniecznie.
      --
      http://www.suwaczek.pl/cache/73db69910d.png

      Mikuś
    • 29.11.08, 16:26
      1 słoik płatów śledziowych w zalewie octowej - mogą być też na wagę - ilość
      według gustu - im więcej tym kwaśniejsza
      3 papryki surowe w różnych kolorach
      1 puszka kukurydzy
      1 puszka groszku
      1 puszka czerwonej fasoli
      1/2 cebuli /najlepiej jak jest taka z zalewy od śledzi/
      5 korniszonów
      majonez
      Papryki kroimy w kosteczkę, śledzie obieramy ze skórki i kroimy w prostokąciki
      albo kosteczkę jak komu wygodnie. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez i
      już. Najlepsza na drugi dzień.
      --
      http://www.suwaczek.pl/cache/73db69910d.png

      Mikuś
    • 30.11.08, 17:07
      Na sam dół filety śledziowe solone (trochę wymoczone), pokrojone w
      paski. Na śledzie układamy pokojoną w kostkę cebulę. Później
      majonez, jajka pokrojone w kostkę, znowu majonez i na to ugotowane i
      starte buraczki.
      --
      Marcin
      Agata
    • 01.12.08, 18:05
      jaka ugotowane na twardo - oddzielic bialka i zoltka - bialka na
      duzych oczkach tarki, zoltka na drobnych
      por - w talarki
      zolty ser - starty na drobnej tarce
      kukrudza
      majonez
      i jedziemy smile kazda warstwa prekldana majonezem a na gorze musi byc
      zoltko. Robic w przezroczystej salterce, zeby mozna bylo podziwiac
      warstwy smile

      Smacznego smile
      --
      Nasz mały synek
    • 01.12.08, 18:40
      Brokul obgotowac na srednio twardo. Fete pokroic w kostke i obtoczyc ja w
      uprazonym sloneczniku. Wymieszac z pokrojonym brokulem. Zalac sosem
      jogurtowo-majonezowym.
      PROSCIZNA i baaaardzo pyszna smile
      --
      http://suwaczki.maluchy.pl/li-8063.png
    • 01.12.08, 19:37
      latem to moze i tania smile
      zodkiewki, na tarce tej troszke grubszej (co ser)
      jajka, majonez, szczypiorek smile
      jest zajebisciewykurwista smile
      ale zeby pojesc to wychodzi drogo, ale jaki smak smile

      --
      moja kochana Adusia kiss**
      fotoforum.gazeta.pl/5,2,great-1981.html
    • 01.12.08, 20:50
      2x podwójna pierś z kurczaka - kroimy w kostkę i gotujemy bez soli
      2/3 selera naciowego - kroimy cienko
      20 dkg rodzynek
      puszka ananasów - do sałatki można wlać trochę soku
      20 dkg płatków migdałów
      1 średnia cebula
      1 łyżeczka carry
      1 łyżka majonezu
      1 łyżka musztardy
      Wszystko mieszamy i gotowe.


    • 01.12.08, 20:52
      * 2-3 duże pomidory
      * 1 duża cebula
      * 3-4 jajka na twardo
      * 20-25 dag żółtego sera startego na grubej tarce
      * szczypiorek
      * 4-5 łyżek majonezu
      * 2 łyżki śmietany
      * 1 czubata łyżka musztardy
      * sól , pieprz


      Pomidory pokroić w plastry , ułożyć na dużym półmisku .
      Cebulę pokroić w półkrążki , ułożyć na pomidorach . Posypać solą i pieprzem .
      Jajka pokroić w plasterki , ułożyć na pomidorach z cebulą . Posolić i
      popieprzyć . Posypać startym żółtym serem . W miseczce wymieszać majonez ,
      śmietanę i musztardę . Sosem polać sałatkę . Posypać po wierzchu posiekanym
      szczypiorkiem .

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82273924,82273924.html
    • 01.12.08, 20:57
      5 średnich ziemniaków
      1 pęczek rzodkiewek
      1/2 pęczka szczypiorku
      2 jajka na twardo
      10 dkg żółtego wędzonego sera
      4 łyżki majonezu
      2 łyżki śmietany
      sól, pieprz

      Ziemniaki ugotować, pokroić w kostkę, rzodkiewkę pokroić w krążki, szczypiorek
      posiekać, jajka pokroić w dużą kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
      Wszystko delikatnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę sól i pieprz. Odstawić na
      kilka godzin do lodówki.
    • 02.12.08, 10:04
      Składniki:
      1 pierś kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy gyros, 2 średniej wielkości
      cebule, 8-10 ogórków kiszonych, puszka kukurydzy, majonez, 1 mała
      kapusta pekińska, keczup pikantny, pieprz.


      Pierś kurczaka kroimy w dosyć małą kostkę, smażymy, dosypując
      stopniowo przyprawę, odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę
      pozostałe składniki (cebulę, ogórki, kapustę pekińską w piórka).
      Warstwami układamy w misce: połowę mięsa, cebulę, posypujemy
      pieprzem, ogórki, keczup, kukurydzę, pozostałą część mięsa, majonez,
      kapustę pekińską. Przykrywamy miskę folią i wstawiamy na jakiś czas
      do lodówki.Najbardziej lubie z frytkamismile


      Przepis jest podstawowy a ja dodaje tylko 2 lyzki gyrosu i ogorkow
      tez mniej.
      --
      http://suwaczki.maluchy.pl/li-9705.png
      Natusia...
      • 02.12.08, 10:12
        Składniki:
        1 brokuł, 2 pomidory, 2 ugotowane jajka, koperek świeży lub mrozony,
        5 ząbków czosnku, majonez, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz

        Jak przyrządzić?
        Brokuły ugotować. Poukładać różyczki brokułów na dużym, owalnym
        talerzu. Między różyczki układać na przemian pokrojone w ćwiartki
        pomidory i jajka. Czosnek wycisnąć przez zgniatacz. Dodać go do
        majonezu zmieszanego z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku. Tym
        sosem polać poukładane brokuły i posypać koperkiem. Smacznego!



        --
        http://suwaczki.maluchy.pl/li-9705.png
        Natusia...
    • 02.12.08, 20:42
      2 opakowania łososia sałatkowego
      4 duże marchewki
      2 cebule
      5 jajek ugotowanych na twardo
      kilka łyżek majonezy
      natka pietruszki
      szczypiorek
      sól, pieprz

      Ułożyć warstwami w szklanej salaterce: rozdrobionego łososia, marchewkę starą na
      tarce o dużych oczkach, połowę majonezu, drobno pokrojoną cebulę (osoloną),
      żółtka jaj starte na tarce, resztę majonezu, białka jaj także utarte. Udekorować
      posiekaną natką i szczypiorkiem.
    • 02.12.08, 20:54
      1 sałata rzymska
      1 puszka czerwonej fasoli
      1 puszka kukurydzy
      2 średnie cebule
      szklanka pikantnego keczupu
      1 duża czerwona papryka
      kilka plastrów wędzonego boczku
      kilka kropel tabasco

      Sałatę "potargać" na drobno, paprykę pokroić na drobna kostkę, fasolę i
      kukurydzę opłukać pod zimna wodą i dokładnie osączyć. Boczek wysmażyć na
      chrupko, po czym zdjąć z patelni i na wysmażonym tłuszczu zeszklić pokrojoną w
      półkrążki cebulę, wlać keczup, zmieszać, krótko zagotować, odstawić do
      ostygnięcia. Następnie doprawić tabasco. Sałatę, fasolę, kukurydzę, paprykę
      wymieszać z przygotowanym sosem, przykryć i odstawić na min. 15min. Przed
      podaniem na wierzchu ułożyć wysmażony boczek.
      • 04.12.08, 11:11

        Ostanio jadłam na imieninach u kolegi z pracy, pycha:

        boczek - ok. 70 dkg kroimy w kostkę i robimy skwarki
        grzanki smażone na tłuszczu z boczku - 2 bułki
        6 pomidorów - kroimy w ćwiartki lub grubą kostkę
        szczypiorek
        żółty ser - ścieramy na grubej tarce
        jajka - 6-8 szt. - kroimy w drobną kostkę lub tarkujemy
        sałata lodowa
        sos /proporcje 1:1/: majonez + jogurt naturalny.

        ważne: grzanki wrzucić do sałatki przed samym podaniem na stół
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.