Dodaj do ulubionych

Śledzie sałatki sledziowe

19.12.08, 10:14
Dajcie kobiety przepisy na ŁATWE i PYSZNE dania ze śledzi smile.
Szybko, szybko, bo robię listę zakupów na święta. Dzięki!!
Edytor zaawansowany
  • 19.12.08, 12:09
    w domu mam przepis, dam pozniej
    --
    Witaj moje Słonko
    Stefanek
  • 19.12.08, 19:04
    To ja czekam smile.

    Margo - ja nie chce sklepowych, one mi za bardzo "sztuczyzną"
    zajeżdżają. Poza tym niech będzie, ze coś sama "ugotuję" wink na
    Wigilię,, hihi...
  • 19.12.08, 13:14
    Ja uwielbiam w sosie tatarskim. Kupuje sledzie marynowane, kroje na male
    dzwonki. Ogorek surowy, cebulke i ogorek kiszony kroje w drobniuta kosteczke,
    dodaje swiezy koperek i mieszam z majonezem. Podaje sledzie przykryte takim
    soesm i jest pyszne. Mozna tez robic bez ogorka kiszonego.
    --
    Moje robaczki
    ♥Igunia♥ i ♥Zuzia♥
    wyglądają tak
  • 21.12.08, 21:10
    popisowe mojej mamy!
    ja to robię na dużą ilość bo musze obdarować pół rodziny i dla nas ma jeszcze
    zostać!

    2 kg śledzi
    1,5 kg pieczarek
    0,5kg cebuli
    koncentrat pomidorowy a najlepiej to ze dwa np łowicza słoiczki
    no wiadomo że sól i pieprz wink

    pieczarki obrać i pokroić w dużą kostkę, cebulę też. lekko zalać olejem, co by
    na sucho nie dusić, no i dusić wink aż cebula zmięknie. dodać koncentratu
    pomidorowego, sól pieprz. nie za dużo soli bo wiadomo że śledzie słone!
    pogotować jeszcze żeby przeszło wszystko i odstawić do wystygnięcia. chłodne
    wymieszać z pokrojonymi w paski śledziami. dobre są już następnego dnia, ale
    wiadomo że najlepsze będą po dwóch wink
    podobno pycha! podobno, bo ja śledzi nie cierpię wink Smocznego!!
    --
    BJUUTIFUL
    Protect MeFrom What I Want SUCKERLOVE
    http://tickers.smyki.pl/s/21099/21867.jpg
  • 21.12.08, 21:59
    proporcje wg uznania
    wymoczone śldzie pokroić
    cebule czesc podroic w krazki a czesc w kostke- i te zeszklic na
    oleju, wystudzic
    przyprawy-po łyżeczce majeranku, pieprzu, jalowiec, papryki
    czosnek rozetrzec z solą, dodac do oleju-ok szklanki, do tego
    cebulka zeszkolona
    układać warstawmi w słoiku
    śledzie, cebula krazki, przyprawy, zalać odrobiną oleju
    zostawić w lodówce aż się przegryzą 2-3 dni
    --
    Witaj moje Słonko
    Stefanek
  • 22.12.08, 21:21
    tak ja robiłam z matjasów
    moje są w lodówce i musze odpedzac M zeby nie podjadałsmile
    --
    Witaj moje Słonko
    Stefanek
  • 21.12.08, 22:10
    pycha
    -tuńczyk w sosie własnym
    -10dkg sera zółtego
    - majonez
    -5 jaj
    -cebula

    układamy warstwowo od dołu lecąc big_grin
    1. białka zetrzec na grubej tarce popieprzyc posolic
    2.zółty ser na cienkiej tarce
    3. pół porcji tuńczyka
    4. majonez
    5. cebula drobno posiekana
    6. tuńczyk again smile
    7. majonez
    8. zółtka na drobnej tarce
    smacznego smile


    --
    stwory
    dwa wink
  • 22.12.08, 14:30
    Dzięki, dzięki!!
  • 24.12.08, 00:01
    dzisiaj je właśnie zrobiłam i piszę z pamięci:
    8-10 sledzi (majtasów smile)
    SOS
    -2 spore cebule
    -trochę ogórków konserwowych
    -trochę grzybków z octu
    -2 ząbki czosnku
    -pół szklanki oleju
    -5 łyżek keczupu
    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -łyżka spora musztardy
    -paczka rodzynek
    -sól,pieprz,cukier do smaku

    śledzie moczymy,kroimy na kawałki jakie kto lubi
    sos robi się prosto dodawajac wszystko po kolei z przepisu (krojąc
    co trzeba,mieszając itp. oczywiście)
    po zrobieniu sosu wrzuca się do tego wymoczone i pokrojone sledzie
    odstawia i konsumuje na następny dzień

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.