Tort czekoladowo-chałwowy, niebo w gębie!!! Dodaj do ulubionych


Na Walentynki zapowiedzieli nam się goście, dawno niewidziani przyjaciele więc należało zrobić coś dobrego.
Padło na ten tort.
Rewelacyjne połączenie smaków!!!!

Przepis dostałam kiedyś od ciotki męża, został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Oryginał wychodził baaardzo słodki ten jest w sam raz!

Biszkopt ciemny (blacha o boku 25 cm):
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao (ciemne, gorzkie)

1. Żółtka oddzielić od białek. Dodac do nich proszek do piecz. i ocet ->
wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się taka 'piana')
2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie stopniowo
dodawać wymieszane ze sobą mąki i kakao (przesiane).
3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy)

Baza do mas:
- ugotować 3 budynie waniliowe w 3/4 litra mleka (z 1 op. 32 g cukru waniliwego lub ze zwykłym cukrem). Budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie utrzeć 350 g masła na puch i stopniowo dodawać zimny budyń.
Podzielić masę budyniową na 2 częśći, jedna trochę większa od drugiej.

Masa chałwowa:
- do masy budyniowej dodać pokruszoną chałwę waniliową (20-30 dag) i zmiksować. Ilość należy dopasować samemu. Im więcej chałwy tym słodsza masa. Ja poprzestałam na 20 dag.

Masa czekoladowa:
- rozpuścić 10 dag gorzkiej czekolady, u mnie czekolada deserowa. odstawić do ostygnięcia a następnie dodać do większej części odstawionej masy budyniowej.

Przed nakładaniem mas a biszkopt warto je trochę schłodzić.

I robimy tort:

1. Należy nasączyć spód, u mnie wódka+woda+sok z cytryny

2.Na spód cienko rozsmarowany krem czekoladowy, na to krem chałwowy -grubo! (W oryginale na masę czekoladową dawało się bezy, ja nie lubię bez w cieście które musi trochę postać żeby się przegryźć bo się rozciapują więc zrezygnowałam z tego punktu)

3. Przykryć masę wierzchnim plackiem, skropić go ponczem

4. wstawić tort i masy do lodówki na 1,5 godz

5. Dekorować smile Ja grubo posmarowałam masą czekoladową, następnie obsypałam cukrem pudrem wymieszanym z ciemnym kakao, na to położyłam bezy i udekorowałam pozostałą częścią kremu.


Porcja którą podaję na krem jest trochę za duża jak na biszkopt który zrobiłam.
Gdyby powiększyło się proporcje do 4 budyni na 1 l mleka to wystarczyłoby na przełożenie dużego biszkoptu.

Mam nadzieję że ktoś skorzysta z tego przepisu gdyż naprawdę jest wart wypróbowania!!!

http://images49.fotosik.pl/64/46716d20e4f47408med.jpg

http://images41.fotosik.pl/60/9aefa4f355bce005.jpg

http://images47.fotosik.pl/64/51f6e2e8e669d001.jpg

http://images48.fotosik.pl/64/2c964dc41b9d2ef6.jpg


--
http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
Od Kuchni...
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.