• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Tort czekoladowo-chałwowy, niebo w gębie!!!

  • 15.02.09, 12:52
    Na Walentynki zapowiedzieli nam się goście, dawno niewidziani przyjaciele więc należało zrobić coś dobrego.
    Padło na ten tort.
    Rewelacyjne połączenie smaków!!!!

    Przepis dostałam kiedyś od ciotki męża, został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Oryginał wychodził baaardzo słodki ten jest w sam raz!

    Biszkopt ciemny (blacha o boku 25 cm):
    - 4 jaja
    - 2/3 szklanki cukru
    - 2/3 szklanka mąki pszennej
    - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka octu
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 łyżki oleju
    - 2 łyżki kakao (ciemne, gorzkie)

    1. Żółtka oddzielić od białek. Dodac do nich proszek do piecz. i ocet ->
    wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się taka 'piana')
    2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie stopniowo
    dodawać wymieszane ze sobą mąki i kakao (przesiane).
    3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
    4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
    Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy)

    Baza do mas:
    - ugotować 3 budynie waniliowe w 3/4 litra mleka (z 1 op. 32 g cukru waniliwego lub ze zwykłym cukrem). Budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie utrzeć 350 g masła na puch i stopniowo dodawać zimny budyń.
    Podzielić masę budyniową na 2 częśći, jedna trochę większa od drugiej.

    Masa chałwowa:
    - do masy budyniowej dodać pokruszoną chałwę waniliową (20-30 dag) i zmiksować. Ilość należy dopasować samemu. Im więcej chałwy tym słodsza masa. Ja poprzestałam na 20 dag.

    Masa czekoladowa:
    - rozpuścić 10 dag gorzkiej czekolady, u mnie czekolada deserowa. odstawić do ostygnięcia a następnie dodać do większej części odstawionej masy budyniowej.

    Przed nakładaniem mas a biszkopt warto je trochę schłodzić.

    I robimy tort:

    1. Należy nasączyć spód, u mnie wódka+woda+sok z cytryny

    2.Na spód cienko rozsmarowany krem czekoladowy, na to krem chałwowy -grubo! (W oryginale na masę czekoladową dawało się bezy, ja nie lubię bez w cieście które musi trochę postać żeby się przegryźć bo się rozciapują więc zrezygnowałam z tego punktu)

    3. Przykryć masę wierzchnim plackiem, skropić go ponczem

    4. wstawić tort i masy do lodówki na 1,5 godz

    5. Dekorować smile Ja grubo posmarowałam masą czekoladową, następnie obsypałam cukrem pudrem wymieszanym z ciemnym kakao, na to położyłam bezy i udekorowałam pozostałą częścią kremu.


    Porcja którą podaję na krem jest trochę za duża jak na biszkopt który zrobiłam.
    Gdyby powiększyło się proporcje do 4 budyni na 1 l mleka to wystarczyłoby na przełożenie dużego biszkoptu.

    Mam nadzieję że ktoś skorzysta z tego przepisu gdyż naprawdę jest wart wypróbowania!!!

    http://images49.fotosik.pl/64/46716d20e4f47408med.jpg

    http://images41.fotosik.pl/60/9aefa4f355bce005.jpg

    http://images47.fotosik.pl/64/51f6e2e8e669d001.jpg

    http://images48.fotosik.pl/64/2c964dc41b9d2ef6.jpg


    --
    http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
    Od Kuchni...
    Edytor zaawansowany
    • 17.02.09, 22:30
      Wygląda przepysznie smile
      Ja się tylko zastanawiam zawsze jak widzę takie przepisy po twoim wykonaniu
      kiedy ty to robisz. Z tego co kojarzę ze styczniówek pracujesz zawodowo, córa,
      prowadzenie domu, pies smile no i M. smile
      Kiedy ty masz na to siłę i czas smile
      Pozdrawiam
      --
      Piotruś - 19.01.2007r.
      • 18.02.09, 10:00
        Ambrozja mówiłam już to kilka razy smile

        Ktoś lubi czytać książki, inny ktoś biega nałogowo, inny ktoś słucha muzyki
        poważnej a jeszcze inny uwielbia wylegiwać się na kanapie big_grin

        Ja uwielbiam gotować i piec i jest to mój sposób na stres big_grin
        Czas na to sam się znajduje big_grin
        --
        http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
        OdKuchni...
    • 18.02.09, 09:32
      Aśka ja cię znielubię smile
      Oczywiście żartuję. 8 marca mój średniak ma urodziny i zamierzam zrobić któryś z
      twoich tortów ale pewnie mi coś nie wyjdzie jak zwykle.
      Tort jest boski, cudny i w ogóle wygląda przepysznie. Może ten zrobię?
      --
      Miki
      Kamilka Dominik
      • 18.02.09, 10:01
        Ewa trzymam kciuki żeby wsio było jak trzeba smile
        --
        http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
        OdKuchni...
    • 11.03.09, 10:48
      Asia budynie z cukrem czy bez?
      --
      Marcin
      Agata
      • 11.03.09, 21:26
        ja zrobiłam tak
        do mleka dałam 2 łyżki cukru i 16 g (małe op) cukru waniliowego

        a sam proszek budyniowy był bez cukru

        Gdyby budyń wg Ciebie był mało słodki (tylko pamiętaj że chałwa jest b. słodka)
        to możesz dosłodzić jeszcze cukrem pudrem ucierając masło z budyniem.
        --
        http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
        OdKuchni...
        • 24.03.09, 08:21
          biszkopt czekoladowy mi siadlcrying(((((((
          musialam zrobic drugi - bialy, bo ten sie nie nadawal do
          przekrojeniacrying((((
          ale fotki wklejam

          tort z okazji 6 miesiecy mojego synka:
          http://images40.fotosik.pl/85/1a2e0a4467c6fd09.jpg
          http://images43.fotosik.pl/89/3a2481733665a84b.jpg

          --
          Karolinka
          Bartuś
          Nasz blog
    • 26.03.09, 16:13
      to ja też wklejam zdjęcia mojego tortu. Był pyszny- robiłam już dwa
      razy.

      Ja biszkopt robiłam z 5 jajek i całej szklanki mąki - ale to dlatego
      że zwykle wychodzi mi bardzo niski.

      http://images41.fotosik.pl/87/1e3b2860a8b5c6famed.jpg

      http://images50.fotosik.pl/91/e92b74ed7050c848med.jpg
      --
      Marcin
      Agata
      • 27.03.09, 17:41
        To mój ulubiony tort!
        big_grin
        --
        http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
        OdKuchni...
    • 14.04.09, 10:40
      ja tez zrobilam, pycha!!!nie za słodki, w sam raz
      troche za duzo wg mnie wyszło masy jak na okragły tort ale był pyszny
      http://images37.fotosik.pl/98/3bf20e12eef49a28med.jpg
      http://images44.fotosik.pl/102/ce98f4296e08d5bbmed.jpg
      http://images37.fotosik.pl/98/627302bcd4c55bfamed.jpg
      --
      Witaj moje Słonko
      Stefanek
      73/93 jeszcze przed migracją->szukam 65FF/G?
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.