Dodaj do ulubionych

pychota....

12.10.14, 08:49

http://4.bp.blogspot.com/-qfhCOrc2g2Q/VDlEri-ah9I/AAAAAAAAE5I/8cPDiXcW9Io/s1600/IMG_7591.JPG


Składniki na ciasto pierogowe (na ok. 50 pierogów):

- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.

Składniki na farsz:

- 150 g. soi
- 50 g. soczewicy
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
-1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili lub kawałek świeżej, drobno posiekanej
- sól
- 10 g. agaru
- 100 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania farszu:

Soję namoczyć na całą noc. Następnego dnia gotować do miękkości (ok. 1 h) dodając do niej w połowie gotowania soczewicę oraz korzeń pietruszki i marchew w plastrach.
Całość posolić. Po ugotowaniu do miękkości odlać na sito i przecedzić. Cebulę i czosnek podsmażyć. Dodać do pozostałych składników i wszystko zblendować. Doprawić do smaku i dodać agar rozpuszczony w wodzie. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ulepić pierogi.

Składniki na sos maślano-tymiankowy:

- 100 g. masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek
- 1 sparzona cytryna
- pieprz kolorowy, sól

Sposób przygotowania:

Masło roztopić w rondelku, odstawić i zebrać białą pianę łyżką. Dodać do tego oliwę, przyprawy, startą skórkę z cytryny oraz listki tymianku. Podgrzać chwilę, następnie polać sosem pierogi.
--
Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
Obserwuj wątek
      • marii51 Re: pychota.... 12.10.14, 09:20
        hej hej pia.ed a ska ty piszesz?smile
        sąsiadka ... takie pyszności miała-- super pyszne
        -- jej corka prowadzi blog wegetariański --wszystko mi sie tam podoba-- nie wszystko jeszcze gotowalam .. dopiero zacznę niedlugo..
        Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
          • marii51 Re: pychota.... 12.10.14, 16:49
            pia.ed napisała:

            > Pisze dalej ze Szwecji ... dopiero co udało mi się załatwić nocleg w Szczecinie


            oby bliżej 1 listopada Ci nie wypadł termin- bo wiadomo o ile dłużej wszystko w tych dniach trwa podróżowanie nawet samochodem...
            --
            Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
              • marii51 Re: pychota.... 12.10.14, 16:54
                mam agar
                diety.wieszjak.polki.pl/produkty/309244,Agaragar-jak-go-uzywac.html
                to skąd te amityrowe kłopoty jeszcze nie jadł a już biedny?? może żona przepracowana ? powie --"ne"
                --
                Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
          • marii51 Re: pychota.... 12.10.14, 18:10
            pia.ed jęsli juz to oby póki nie zaczną po 25 jechać , jechać w całej Polsce wzmożony ruch----przecięż wszystko już nam dozwolone od lat 18 ... stu .. smile
            -- terminy dobierać dowolne.. itd itpwink
            Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
      • marii51 Re: pychota.... 12.10.14, 16:46
        amityr --a co się stało?
        pierogami z owym nadzieniem chłopaka karmić nie wolno?
        -- a to pierogi oglądaj lepiej na obrazku--daj spokój bez seksu to wielka biada... i crying ..
        jak mówił pewien pan.....ale jak o było??... -dobra co innego napisze...-- gdy niósł pól litra alkoholu i ledwo mu się nie omcnęła na schodach butelczyna ... ""nie nie nie to już lepiej żeby stodoła się spaliła, niż miałbym flaszke stracić....
        Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
        • amityr Re: pychota.... 12.10.14, 18:19
          marii ty chyba dzisiaj coś brałaś , bo wszystko poprzekręcałaś. Gdzie ja napisałem , że agar jest szkodliwy. To piad umie prowadzić?
          --
          http://i57.tinypic.com/2v9ex48.gif
            • marii51 Re: pychota.... 25.10.14, 07:02
              jutro swiatowy dzień makaronu...co ludzie juz wymyslają....wink
              ale przepis zostwie-- .. a jak się zechce makaronu..to już mam
              ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,13419425,Nadziany_makaron___z_okazji_Swiatowego_Dnia_Makaronu.html
              --
              Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
              • marii51 Re: pychota.... 25.10.14, 14:27
                ze szpinakiem ww-- a teraz z farszem mięsnym
                ugotuj.to/ugotuj/159462560/makaron+cannelloni+z+farszem+miesnym/p/
                --
                Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
                • marii51 Re: pychota.... 25.10.14, 15:25
                  Makaron cannelloni z farszem mięsnym - składniki:
                  https://bi.im-g.pl/im/9/9475/z9475769M.jpg
                  12 płatów lazanii
                  250 g wieprzowiny
                  250 g cielęciny
                  100 g wątróbki drobiowej
                  100 g startego parmezanu
                  2 cebule
                  3 ząbki czosnku
                  1 jajko
                  10 listków bazylii
                  1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
                  2 szklanki bulionu z kury
                  3 łyżki masła
                  3 łyżki oliwy
                  1 łyżka mąki
                  sól
                  pieprz
                  sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati
                  1 cebula
                  3 ząbki czosnku
                  2 łyżki oliwy
                  1/2 łyżeczki ostrej papryki
                  sos beszamelowy: 3 łyżki masła
                  3 łyżki mąki
                  1/2 l mleka
                  sól
                  pieprz
                  gałka muszkatołowa


                  --
                  Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
                    • marii51 Re: pychota.... 26.10.14, 23:26
                      sosy do makaronu
                      magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,121641,16821915,Klasyczne_sosy_do_makaronu.html#TRNajCzytSST
                      --
                      Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
                      • pia.ed Re: pychota.... 27.10.14, 11:06
                        Czekam cały czas, ze ktoś się pochwali i napisze,
                        ze coś z tych przepisów wypróbował
                        bo pisać "sobie i muzom" chyba nie ma większego sensu?
                        • marii51 Re: pychota.... 27.10.14, 11:21
                          zbieram sobie wybrane przepisy-żeby nie szukać gdy zechce mi się wląsnie coś z wybranych zanotowanych zrealizować --raczej juz w moim domu..wink
                          --
                          Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
                          • marii51 Re: pychota.... 03.11.14, 00:11
                            tajemnicza potrawa..."pańska skorka""strzzeżona niesamowicie w Warszawie..ale ktoś nam zdobył przepis...metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,16892643,Marzyles_o_nim_od_dziecinstwa__Przepis_na_panska_skorke.html#Cuk
                            --
                            Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
                              • marii51 Re: pychota....DYNIE 10.11.14, 18:32
                                ZUPA KREMOWA BARDZO SMACZNA MI SIĘ UDAŁA-- A TERAZ JESZCZE INNE.. MOŻE AKURAT KOMUŚ SIĘ SPODOBA---
                                www.gazeta.tv/Wideo/10,136138,16923553,Wegetarianskie_curry_z_dynia_w_roli_glownej__Idealne.html
                                --
                                Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
                                • marii51 Re: pychota....rogaliki marcińskie 10.11.14, 22:37
                                  Rogale marcińskie - POTRZEBNE SKŁADNIKI

                                  Rogale marcińskie - składniki na masę

                                  500 g białego maku
                                  300 g biszkoptów
                                  250 g cukru
                                  250 g miodu
                                  400 g margaryny
                                  Migdały
                                  Orzechy
                                  Wanilia
                                  Daktyle
                                  Rodzynki
                                  Skórka z pomarańczy



                                  Rogale marcińskie - składniki na ciasto

                                  1 kg mąki pszennej
                                  2 Jajka
                                  20 g świeżych drożdzy
                                  120 g cukru
                                  szklanka mleka
                                  1/2 szklanki oleju
                                  4 gramy soli
                                  300 g masła (albo margaryny)

                                  jeleniagora.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/rogale-marcinskie-przepis-na-obowiazkowy-przysmak-w-dniu-sw,2479473,artgal,11157577,t,id,tm,zid.html
                                  --
                                  Zapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka