Dodaj do ulubionych

smaczne jedzonka

24.03.19, 14:59


na Wielkanoc np...
www.youtube.com/watch?v=Pmm6ql3KHUA
Edytor zaawansowany
  • marii51 25.03.19, 07:48
    post ale jeśli trafiłam na przepis.. trzeba wyprobować
    bo nie ma to jak własnej produkcjii mięsko
    taki sposob..
    www.youtube.com/watch?v=83CtBFwHoSo
    albo taki..

    www.youtube.com/watch?v=YrOX7z8yXpc
  • marii51 25.03.19, 19:34
    Smakowite, gotowane mięso do chleba
    https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/53916284_1469818509820523_7268959048689516544_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=5f8ed2b58bfa401b7757b0caf3310755&oe=5D062F45


    Do 5 l wysokiego garnka wlałam 2,5 l wody. Do wody wsypałam 3 łyżki soli, 2 łyżki majeranku, łyżkę słodkiej papryki, łyżkę przyprawy do gyrosa, łyżeczkę mielonego kminku, 20 kulek pieprzu czarnego, garść suszonej cebuli. Dodałam 4 duże ząbki czosnku w łupinach, kopiastą łyżkę musztardy sarepskiej, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Do zimnego roztworu włożyłam mięso - kilogram karkówki i kilogram boczku. Nastawiłam garnek na największy ogień. Gdy się woda zagotowała zmniejszyłam ogień. Garnek nakryłam pokrywką i na małym ogniu gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam ogień. Mięso zostawiłam w wywarze do rana. Rano ponownie zagotowałam zawartość garnka i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 10 minut. Mięso w wywarze zostawiłam na 6 godzin. Po 6 - u godzinach wyjęłam z garnka mięso na durszlak, na kilka minut by ociekło. Następnie schłodziłam w lodówce

    Do przygotowania mięsa możemy użyć przypraw jakie nam pasują
  • marii51 27.03.19, 10:44
    schab suszony
    wykonanie bardzo łatwe i to byłoby własnej roboty..
    www.youtube.com/watch?v=EwkS4l1Z6-E
  • marii51 02.04.19, 14:35
    chlebek własnej produkcjii
    www.przygarach.pl/chleb-dla-poczatkujacych/?fbclid=IwAR1FZs6zqJFrsAGWZIrMzxwE6_c_6e650SOMOe7G_H3X_RyoHWE2GixNKBs
  • marii51 10.04.19, 18:11

    smaker.pl/temat-specjalny-wielkanocne-slodkosci,69.html
  • marii51 10.04.19, 18:28
    portal.abczdrowie.pl/sezon-na-szparagi-jak-je-przygotowac-zeby-nie-stracily-swoich-wlasciwosci
  • marii51 18.04.19, 10:32
    zostawię ..a może coś wyprobuje w wolniejszym czasie
    proshopping.onet.pl/weganska-wielkanoc-propozycje-nowych-wersji-tradycyjnych-dan
  • marii51 19.04.19, 19:35
    biszkopt z kremem -- rolada
    www.youtube.com/watch?v=fppBO1ySYAI
  • marii51 19.04.19, 19:37
    spr czy to prawda? --sernik
    www.youtube.com/watch?v=FzfwLsYg3qo
  • marii51 19.04.19, 21:39
    a może?
    www.youtube.com/watch?v=Zq-OmvQRqQQ
  • marii51 25.04.19, 18:51
    https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/29511477_1820087134958738_8436988703460023682_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=364569f81e7861602dc24a1b4789f8c3&oe=5D3FE7DB
  • marii51 26.04.19, 12:36
    www.youtube.com/watch?v=d-AEky-5eP8
  • marii51 10.05.19, 19:41
    www.youtube.com/watch?v=5XnZeWuTj6w
  • marii51 10.05.19, 19:43
    www.youtube.com/watch?v=wql-me0oJUs
  • marii51 28.05.19, 14:32
    ALEŻ JAKA DZIWNA METODA...?
    kuchnia.wp.pl/ogorki-malosolne-bez-wody-prosty-sposob-6385431830877825a?amp=1
  • marii51 31.05.19, 12:34
    od Magdy to juz na amen wyzdrowimy się
    xq.koraltime.com/?fbclid=IwAR2jp12h4JtJMRjbRyBky0eo8EsRZv2B_2n44Nyaf662b9GTUUajtnFPE7c
  • pia.ed 01.06.19, 12:04

    W Szwecji firmy cateringowe obsluguja wylacznie doroslych... Jedzenie dla przedszkolakow dostarcza specjalna kuchnia, gdzie panuja niemal sterylne warunki i kazdy produkt jest badany przed przyrzadzeniem.
    Tak samo sa specjalne kuchnie nie dla szpitali i kuchnie przygotowujace jedzenie dla szkol. Wszedzie jest pelna kontrola!

    FIRMY CATERINGOWA SA PRYWATNE I CHCA ZAROBIC .... NIE STAC ICH NA LABORANTKE BADAJACA PRODUKTY. NIKT TEZ NIE KONTROLUJE HIGIENY - bo czesto jedzenie przygotowywane jest w domu co obniza koszty.

    metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,24848511,salmonella-w-przedszkolach-w-warszawie-jedzenie-dostarczala.html
  • pia.ed 05.06.19, 13:27

    haps.pl/Haps/7,167251,24851020,jak-zrobic-ogorki-malosolne-przepis-i-porady.html


    Sprobuje tego przepisu "na sucho" wink

    > kuchnia.wp.pl/ogorki-malosolne-bez-wody-prosty-sposob-6385431830877825a?amp=1
  • marii51 05.06.19, 14:31
    tez mam chęc wyprobować,ale już jak wróce z Tatr
  • marii51 11.06.19, 13:56
    Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.

    Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia.

    Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem.
    ps
    nie jestem przekonana ale może z mniejszej kapusty może wyprobuje..
    nie ma to jak awijane....
    kuchnia.wp.pl/jak-zrobic-tort-golabkowy-to-prostsze-niz-myslisz-6389372493047425c
  • pia.ed 11.06.19, 18:36

    marii51 napisała:

    > tez mam chęc wyprobować, ale już jak wróce z Tatr.


    Wybiersz sie w Tatry, aby pochodzic po gorach? wink Sport to zdrowie ...
    tylko do uprawiania go trzeba miec wlasnie zdrowie ...

    .
  • pia.ed 11.06.19, 18:51

    Ogórki małosolne - jak zrobić je na sucho?

    1 kg ogórków gruntowych,
    2 łyżeczki drobnej soli,
    korzeń chrzanu (ok. 10 cm),
    lliść porzeczki, liść wiśni,
    pęczek koperku,
    3 liście laurowe,
    3 ząbki czosnku
    Korzeń chrzanu, ząbki czosnku i koperek siekamy, liście laurowe kruszymy, a liście wiśni i porzeczki rwiemy. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy im końcówki*. Następnie wszystko posypujemy solą, zamykamy woreczki i ostrożnie ugniatamy je oraz potrząsamy nimi, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Na 6 godzin tak przygotowane ogórki wkładamy do lodówki, a następnie trzymamy w temperaturze pokojowej. Czas ich przygotowania powinien być krótszy niż dwie doby – zwykle po całym dniu są gotowe.

    * Uwaga - w tym przypadku należy odciąć końcówki, aby powstała wilgoć, która rozpuści sól. W ten sposób pozbywamy się także niepożądanej goryczki, która czasami występuje w ogórkach.

    Ogórki małosolne przygotowane na sucho są delikatniejsze niż te robione w zalewie. Po otworzeniu strunówek, jeśli tylko nie zjemy wszystkich ogórków od razu, przechowujemy je w lodówce.
    .
  • marii51 26.06.19, 18:37
    video.wp.pl/i,przepis-na-idealne-nalesniki,mid,2039400,cid,2303650,klip.html?ticaid=11dad2
  • marii51 27.06.19, 19:51
    www.youtube.com/watch?vshockQsoFIhtEFk&feature=share&fbclid=IwAR1hKCdUpKwyBIfn6IoseC-rAXcdvw2_PcoMrmoUe_KJU9FpLevnCZaptsk
  • marii51 30.06.19, 16:14
    ale bez kurczaka robię
    Janex - Twoje źródło zdrowia SKŁADNIKI:
    3 łyżki oliwy z oliwek / oleju
    1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
    3 do 4 ząbków czosnku, drobno posiekanego
    1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    ok. 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę
    4 szklanki ugotowanego ryżu
    2 do 3 szklanek różyczek brokułów
    1/4 szklanki wody
    1 łyżeczka papryki mielonej
    1 łyżeczka kardamonu
    1 do 2 łyżeczek soli lub do smaku
    1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub do smaku
    1 do 2 filiżanek startego sera, opcjonalnie
    2 do 3 zielonych cebulek, posiekanych
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Do dużej patelni wlej olej, dodaj białą cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka (około 5 minut; często mieszając).
    2. Dodaj czerwoną paprykę, kurczaka i smaż przez około 5 minut, aż kurczak będzie prawie gotowy; często mieszaj i odwracaj, aby zapewnić równomierne smażenie.
    3. Dodaj ryż, brokuły, wodę, równomiernie posyp papryką, kardamonem, solą, pieprzem, wymieszaj, przykryj patelnię i duś przez około 5 minut.
    4. Opcjonalnie dodaj ser i wymieszaj, aż się roztopi. Równomiernie posyp zieloną cebulką.
    Trzymaj w lodówce do 5 dni lub zamroź i przechowuj (do 3 miesięcy).
  • marii51 02.07.19, 11:55
    snapwidget.com/v/in/2052476337708411997_2105604478/?src=QgoekAd2
  • marii51 05.07.19, 08:56
    kuchnia.wp.pl/przepisy-na-salatki-5-pysznych-pomyslow-6398556737984129g
  • marii51 06.07.19, 09:00


    haps.pl/Haps/56,167709,14219187,Letnie_obiady_jak_za_dawnych_lat___wspominamy_.html#s=BoxOpCzol9
  • marii51 06.07.19, 15:30
    www.poezja-smaku.pl/blyskawiczny-sernik-na-zimno-z-truskawkami/?fbclid=IwAR1nb7ZhrA0O_4kjWchsXaXEG-BSBHMsSCtrT6wJH-qXsY1ESnWa6n7qL8Q
  • marii51 07.07.19, 22:56
    leczo
    www.przygarach.pl/leczo-jeczmien/?fbclid=IwAR2KDnt-7epDYcNHl7eOeZ4yGVbuA92gEw4gxCs06S80keuJYZKnKiSpaac
  • marii51 13.07.19, 16:16
    należy ją zapamiętać: ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’.

    Gnocchi – przepis
    Składniki:

    1 kg mączystych ziemniaków,
    1 jajko,
    szklanka mąki (ok. 150 g),
    1 łyżka masła,
    sól i pieprz
    Jak zrobić gnocchi?
    Ziemniaki dobrze czyścimy i gotujemy w mundurkach.
    Gdy będą miękkie, dokładnie rozdrabniamy je przy użyciu tłuczka lub w prasce do ziemniaków.
    Dodajemy masło, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i krótko zagniatamy.
    Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy je i kroimy na kawałki co około 2 cm.
    Każdy z kawałków rolujemy, dociskając do zewnętrznej strony widelca, by powstały charakterystyczne wypustki.
    W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
    Uformowane gnocchi gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
    Wskazówka: Aby zabarwić gnocchi sokiem z buraków lub szpinaku, możemy go dolać przed zagnieceniem (zazwyczaj wystarczy około 2-3 łyżek soku, ale dokładna ilość zależy od tego, jak intensywną barwę chcemy otrzymać). Ciasto z dodatkiem soku może być bardziej rozwodnione, także należy zadbać o odpowiednie proporcje mąki i ziemniaków.

    A może wolisz przepis na gnocchi z dynią? Sprawdź, jakie to dobre:


    Gnocchi – z czym podawać?
    Najlepszym dodatkiem do gnocchi jest sos. Charakterystyczny kształt gnocchi – rowki powstałe przez rolowanie na widelcu – pozwala, by na każdym klusku zatrzymywało się więcej smakowitego sosu. Podobnie jak do makaronu, może to być sos boloński (a także każdy inny pomidorowy), grzybowy, szpinakowy, a także różne rodzaje pesto.

    Gnocchi z pesto pietruszkowym

    Składniki na pesto pietruszkowe:

    pęczek pietruszki,
    2 ząbki czosnku,
    3 łyżki oliwy,
    3 łyżki startego parmezanu,
    2 łyżki ziaren słonecznika,
    sól i pieprz do smaku
    Pesto pietruszkowe do gnocchi - przepis krok po kroku:

    Natkę pietruszki dokładnie myjemy i wkładamy do kielicha blendera.
    Dodajemy starty parmezan, ziarna słonecznika oraz obrany czosnek. Wlewamy także oliwę i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Ugotowane gnocchi mieszamy z pietruszkowym pesto. Możemy także dodać pokrojone suszone pomidory lub nasiona dyni.
    Uwaga: Podobne kluseczki można przygotować także z bobu. Jeśli natomiast połowę ilości ziemniaków zastąpimy puree z dyni, gnocchi będą delikatniejsze i będą miały ładną, pomarańczową barwę. Warto ją podkreślić także dodatkiem kurkumy.
  • pia.ed 13.07.19, 18:44

    Przeciez te wloskie gnocchi to nasze polskie kopytka, maja tylko odmienna forme...
    zreszta te wloskie moga tez wygladac roznie, np. jak male kuleczki ... czy wlasnie kopytka!

    www.koket.se/hemgjord-gnocchi-se-gor
    www.koket.se/okand/huvudratter/pasta_och_nudlar/gnocchi/
    .
  • marii51 15.07.19, 15:46
    www.youtube.com/watch?v=2mR9-fEVr7E
  • marii51 17.07.19, 20:17
    makaronu
    Na czym polega włoska metoda przygotowywania dań z makaronu?

    Kiedy makaron jest ugotowany należy go wyłowić za pomocą chochli. Następie przełóż go do drugiego garnka i zalej sosem. Dokładnie wymieszaj makaron. Podsmaż wszystko razem i dodaj pół chochelki wody z makarony, aby nadać mu jeszcze lepszy smak. Na koniec dodaj odrobinę masła, oliwy z oliwek i startego sera.

    Tak przygotowany makaron z sosem jest dużo bardziej aromatyczny i nie skleja się na talerzu.
    kobieceinspiracje.pl/89004,odcedzasz-makaron-przez-durszlak-sprawdz-dlaczego-nigdy-wiecej-nie-powinnas-tego-robic.html
  • marii51 17.07.19, 20:23
    opis w artyk

    www.mniammniam.com/mus-rabarbarowy-z-imbirem
  • marii51 17.07.19, 20:25


    https://www.mniammniam.com/obrazki/kotlety-z-cukinii01.jpgwww.mniammniam.com/kotlety-z-cukinii-z-kasza-jaglana

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.