Dodaj do ulubionych

smaczne jedzonka

24.03.19, 14:59


na Wielkanoc np...
www.youtube.com/watch?v=Pmm6ql3KHUA
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 07:48
      post ale jeśli trafiłam na przepis.. trzeba wyprobować
      bo nie ma to jak własnej produkcjii mięsko
      taki sposob..
      www.youtube.com/watch?v=83CtBFwHoSo
      albo taki..

      www.youtube.com/watch?v=YrOX7z8yXpc
      • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 19:34
        Smakowite, gotowane mięso do chleba
        https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/53916284_1469818509820523_7268959048689516544_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=5f8ed2b58bfa401b7757b0caf3310755&oe=5D062F45


        Do 5 l wysokiego garnka wlałam 2,5 l wody. Do wody wsypałam 3 łyżki soli, 2 łyżki majeranku, łyżkę słodkiej papryki, łyżkę przyprawy do gyrosa, łyżeczkę mielonego kminku, 20 kulek pieprzu czarnego, garść suszonej cebuli. Dodałam 4 duże ząbki czosnku w łupinach, kopiastą łyżkę musztardy sarepskiej, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Do zimnego roztworu włożyłam mięso - kilogram karkówki i kilogram boczku. Nastawiłam garnek na największy ogień. Gdy się woda zagotowała zmniejszyłam ogień. Garnek nakryłam pokrywką i na małym ogniu gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam ogień. Mięso zostawiłam w wywarze do rana. Rano ponownie zagotowałam zawartość garnka i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 10 minut. Mięso w wywarze zostawiłam na 6 godzin. Po 6 - u godzinach wyjęłam z garnka mięso na durszlak, na kilka minut by ociekło. Następnie schłodziłam w lodówce

        Do przygotowania mięsa możemy użyć przypraw jakie nam pasują
                                  • pia.ed "Smaczne jedzonko" z firmy ... 01.06.19, 12:04

                                    W Szwecji firmy cateringowe obsluguja wylacznie doroslych... Jedzenie dla przedszkolakow dostarcza specjalna kuchnia, gdzie panuja niemal sterylne warunki i kazdy produkt jest badany przed przyrzadzeniem.
                                    Tak samo sa specjalne kuchnie nie dla szpitali i kuchnie przygotowujace jedzenie dla szkol. Wszedzie jest pelna kontrola!

                                    FIRMY CATERINGOWA SA PRYWATNE I CHCA ZAROBIC .... NIE STAC ICH NA LABORANTKE BADAJACA PRODUKTY. NIKT TEZ NIE KONTROLUJE HIGIENY - bo czesto jedzenie przygotowywane jest w domu co obniza koszty.

                                    metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,24848511,salmonella-w-przedszkolach-w-warszawie-jedzenie-dostarczala.html
                                    • marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 11.06.19, 13:56
                                      Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.

                                      Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia.

                                      Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem.
                                      ps
                                      nie jestem przekonana ale może z mniejszej kapusty może wyprobuje..
                                      nie ma to jak awijane....
                                      kuchnia.wp.pl/jak-zrobic-tort-golabkowy-to-prostsze-niz-myslisz-6389372493047425c
                                    • pia.ed wlasnie mam robic... 11.06.19, 18:36

                                      marii51 napisała:

                                      > tez mam chęc wyprobować, ale już jak wróce z Tatr.


                                      Wybiersz sie w Tatry, aby pochodzic po gorach? wink Sport to zdrowie ...
                                      tylko do uprawiania go trzeba miec wlasnie zdrowie ...

                                      .
                                      • pia.ed Ogorki malosolne na sucho 11.06.19, 18:51

                                        Ogórki małosolne - jak zrobić je na sucho?

                                        1 kg ogórków gruntowych,
                                        2 łyżeczki drobnej soli,
                                        korzeń chrzanu (ok. 10 cm),
                                        lliść porzeczki, liść wiśni,
                                        pęczek koperku,
                                        3 liście laurowe,
                                        3 ząbki czosnku
                                        Korzeń chrzanu, ząbki czosnku i koperek siekamy, liście laurowe kruszymy, a liście wiśni i porzeczki rwiemy. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy im końcówki*. Następnie wszystko posypujemy solą, zamykamy woreczki i ostrożnie ugniatamy je oraz potrząsamy nimi, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Na 6 godzin tak przygotowane ogórki wkładamy do lodówki, a następnie trzymamy w temperaturze pokojowej. Czas ich przygotowania powinien być krótszy niż dwie doby – zwykle po całym dniu są gotowe.

                                        * Uwaga - w tym przypadku należy odciąć końcówki, aby powstała wilgoć, która rozpuści sól. W ten sposób pozbywamy się także niepożądanej goryczki, która czasami występuje w ogórkach.

                                        Ogórki małosolne przygotowane na sucho są delikatniejsze niż te robione w zalewie. Po otworzeniu strunówek, jeśli tylko nie zjemy wszystkich ogórków od razu, przechowujemy je w lodówce.
                                        .
                                            • marii51 danie dla leniuszków 30.06.19, 16:14
                                              ale bez kurczaka robię
                                              Janex - Twoje źródło zdrowia SKŁADNIKI:
                                              3 łyżki oliwy z oliwek / oleju
                                              1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
                                              3 do 4 ząbków czosnku, drobno posiekanego
                                              1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
                                              ok. 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę
                                              4 szklanki ugotowanego ryżu
                                              2 do 3 szklanek różyczek brokułów
                                              1/4 szklanki wody
                                              1 łyżeczka papryki mielonej
                                              1 łyżeczka kardamonu
                                              1 do 2 łyżeczek soli lub do smaku
                                              1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub do smaku
                                              1 do 2 filiżanek startego sera, opcjonalnie
                                              2 do 3 zielonych cebulek, posiekanych
                                              PRZYGOTOWANIE:
                                              1. Do dużej patelni wlej olej, dodaj białą cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka (około 5 minut; często mieszając).
                                              2. Dodaj czerwoną paprykę, kurczaka i smaż przez około 5 minut, aż kurczak będzie prawie gotowy; często mieszaj i odwracaj, aby zapewnić równomierne smażenie.
                                              3. Dodaj ryż, brokuły, wodę, równomiernie posyp papryką, kardamonem, solą, pieprzem, wymieszaj, przykryj patelnię i duś przez około 5 minut.
                                              4. Opcjonalnie dodaj ser i wymieszaj, aż się roztopi. Równomiernie posyp zieloną cebulką.
                                              Trzymaj w lodówce do 5 dni lub zamroź i przechowuj (do 3 miesięcy).
                                                  • marii51 Re: coś Z Wloch ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’. 13.07.19, 16:16
                                                    należy ją zapamiętać: ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’.

                                                    Gnocchi – przepis
                                                    Składniki:

                                                    1 kg mączystych ziemniaków,
                                                    1 jajko,
                                                    szklanka mąki (ok. 150 g),
                                                    1 łyżka masła,
                                                    sól i pieprz
                                                    Jak zrobić gnocchi?
                                                    Ziemniaki dobrze czyścimy i gotujemy w mundurkach.
                                                    Gdy będą miękkie, dokładnie rozdrabniamy je przy użyciu tłuczka lub w prasce do ziemniaków.
                                                    Dodajemy masło, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i krótko zagniatamy.
                                                    Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy je i kroimy na kawałki co około 2 cm.
                                                    Każdy z kawałków rolujemy, dociskając do zewnętrznej strony widelca, by powstały charakterystyczne wypustki.
                                                    W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
                                                    Uformowane gnocchi gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
                                                    Wskazówka: Aby zabarwić gnocchi sokiem z buraków lub szpinaku, możemy go dolać przed zagnieceniem (zazwyczaj wystarczy około 2-3 łyżek soku, ale dokładna ilość zależy od tego, jak intensywną barwę chcemy otrzymać). Ciasto z dodatkiem soku może być bardziej rozwodnione, także należy zadbać o odpowiednie proporcje mąki i ziemniaków.

                                                    A może wolisz przepis na gnocchi z dynią? Sprawdź, jakie to dobre:


                                                    Gnocchi – z czym podawać?
                                                    Najlepszym dodatkiem do gnocchi jest sos. Charakterystyczny kształt gnocchi – rowki powstałe przez rolowanie na widelcu – pozwala, by na każdym klusku zatrzymywało się więcej smakowitego sosu. Podobnie jak do makaronu, może to być sos boloński (a także każdy inny pomidorowy), grzybowy, szpinakowy, a także różne rodzaje pesto.

                                                    Gnocchi z pesto pietruszkowym

                                                    Składniki na pesto pietruszkowe:

                                                    pęczek pietruszki,
                                                    2 ząbki czosnku,
                                                    3 łyżki oliwy,
                                                    3 łyżki startego parmezanu,
                                                    2 łyżki ziaren słonecznika,
                                                    sól i pieprz do smaku
                                                    Pesto pietruszkowe do gnocchi - przepis krok po kroku:

                                                    Natkę pietruszki dokładnie myjemy i wkładamy do kielicha blendera.
                                                    Dodajemy starty parmezan, ziarna słonecznika oraz obrany czosnek. Wlewamy także oliwę i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                    Ugotowane gnocchi mieszamy z pietruszkowym pesto. Możemy także dodać pokrojone suszone pomidory lub nasiona dyni.
                                                    Uwaga: Podobne kluseczki można przygotować także z bobu. Jeśli natomiast połowę ilości ziemniaków zastąpimy puree z dyni, gnocchi będą delikatniejsze i będą miały ładną, pomarańczową barwę. Warto ją podkreślić także dodatkiem kurkumy.
                                                  • pia.ed Coś Z Wloch ‘gnocchi’ 13.07.19, 18:44

                                                    Przeciez te wloskie gnocchi to nasze polskie kopytka, maja tylko odmienna forme...
                                                    zreszta te wloskie moga tez wygladac roznie, np. jak male kuleczki ... czy wlasnie kopytka!

                                                    www.koket.se/hemgjord-gnocchi-se-gor
                                                    www.koket.se/okand/huvudratter/pasta_och_nudlar/gnocchi/
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Coś Z Wloch ale zasady gotowania 17.07.19, 20:17
                                                    makaronu
                                                    Na czym polega włoska metoda przygotowywania dań z makaronu?

                                                    Kiedy makaron jest ugotowany należy go wyłowić za pomocą chochli. Następie przełóż go do drugiego garnka i zalej sosem. Dokładnie wymieszaj makaron. Podsmaż wszystko razem i dodaj pół chochelki wody z makarony, aby nadać mu jeszcze lepszy smak. Na koniec dodaj odrobinę masła, oliwy z oliwek i startego sera.

                                                    Tak przygotowany makaron z sosem jest dużo bardziej aromatyczny i nie skleja się na talerzu.
                                                    kobieceinspiracje.pl/89004,odcedzasz-makaron-przez-durszlak-sprawdz-dlaczego-nigdy-wiecej-nie-powinnas-tego-robic.html
                                                  • marii51 z tykwy 22.07.19, 13:54
                                                    Pure z tykwy

                                                    Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Są bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych.
                                                  • marii51 Re: dookoła tylko warzywa warzywa MOWIĄ MI 11.08.19, 19:08
                                                    a ja odpowiadam a co to ja roslinożerca...ale tu jednak skusiłam się...
                                                    może coś wykorzystamy?
                                                    livro.pl/bosh-proste-przepisy-na-wysmienite-dania-kuchni-roslinnej-firth-henry-sku1224593235.html?fbclid=IwAR1hAMClFEPdvb_xd4qDMlBunAaoYdDnUutjI5oQLN3AFnIDtIb5Z8TyAB0
                                                  • marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 19.08.19, 20:03
                                                    ale mialam ostatnio przypadek ..do maszynki mielenia na prąd
                                                    wysliznął mi się widelec szybko wyłączyłam ale uszkodziłam ... juz zamówili mi .. tę część

                                                    gotuje rosoły a mięsa nie chce mi się zjadać.. tylko na pierozki a jak za bardzo więcej topasztet
                                                    a tu tatarskie coś jest
                                                    www.youtube.com/watch?v=q-P9assh8NU&t=239s

                                                  • marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 20.08.19, 13:14
                                                    jakiż to smaczek zrobić z boczniaków WŁASNE OD syna)
                                                    z warzywami róznymi ..
                                                    ~~~~~~~~~~~~ takiego sposonu jeszce na zapasy nie miałam... koreański
                                                    Przepis na kimchi – składniki:
                                                    1 kapusta pekińska
                                                    2 marchewki
                                                    por
                                                    czosnek
                                                    cebula
                                                    pęczek rzodkiewek
                                                    sól, pieprz
                                                    sos rybny - ok. 200 ml
                                                    sos sojowy ok. 100 ml
                                                    ok. 0,5 l wody
                                                    imbir tarty lub świeży
                                                    proszek z papryki chili – Gochugaru
                                                    ok. 100 g cukru
                                                    Jak zrobić kimchi? Przygotowanie krok po kroku:
                                                    Sałatę pekińską obieramy i dokładnie myjemy. Odcinamy jej białe końcówki przy korzeniu i następnie kroimy ją w kwadratowe plastry o wymiarach 4x4 cm.
                                                    Zalewamy ją wodą i - po odsączeniu - solimy. Co ok. 30 min mieszamy i obracamy kapustę w misce, aby sól zmiękczyła ją dokładnie. Całkowity czas solenia kapusty to ok. 90 minut.
                                                    Marchewki obieramy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż, aby uzyskać słupki.
                                                    Pora, po umyciu, kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą.
                                                    Czosnek siekamy w cienkie plasterki.
                                                    Świeży imbir kroimy pod skosem w cieniutkie plasterki.
                                                    Rzodkiewki kroimy również w drobną kostkę.
                                                    Zmiękczoną kapustę płuczemy w wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
                                                    Pokrojone warzywa wrzucamy razem do dużego garnka.
                                                    Całość zalewamy sosem rybnym oraz sojowym.
                                                    Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
                                                    Następnie do wsypujemy ostrą przyprawę Gochugaru. Całość zalewamy ok. 200 ml wody.
                                                    Starannie mieszamy, aż otrzymamy kleistą masę i wszystkie warzywa będą pokryte charakterystyczną czerwoną przyprawą. Do mieszania najlepiej użyć własnych dłoni w rękawiczkach jednorazowych.
                                                    Do wymieszanych warzyw wsypujemy naszą pokrojoną kapustę pekińską.
                                                    Całość staranie mieszamy.
                                                    Po wszystkim przygotowujemy sobie słoiki szklane lub gliniane. Przekładamy rękami do słoików nasze kimchi z garnka. Pamiętajmy, aby słoiki wypełnić do ok. 3/4 ich wysokości. Kimchi w procesie fermentacji wydziela gazy, które kierują się ku górze naczynia.
                                                    Kimchi pozostawiamy w słoiku w temperaturze pokojowej na ok. 2 dni. Po tym czasie jest gotowe do podania. Im dłużej będziemy trzymać kimchi w słoiku, tym jego smak będzie bardziej wyrazisty.
                                                  • marii51 Re: kiszona kapusta domowy sposób 20.08.19, 15:11
                                                    najbardziej lubię sok z kiszonej kapusty ,
                                                    więc od lat sama przygotowuje jeśli mnie ochota najdzie---
                                                    Sok pojawia się zaraz .PODCZAS UBIJANIA . ale ugniatam i mocno uciskam ciężkim naczyniem -kamieniem więc pierwsze smaki mam..
                                                    ale po 3 dniach to już moj zdrowy smaczek CHOĆ GORZKAWY-
                                                    jedynie zapach ..na chalupę roznosi się
                                                    --nie mam takiej komórki ukryć,a do piwnicy nei będę aż schodzić ..
                                                    zapach nie znika po 3 dniach, bo zaczynam robić dziueki aż do dna w naczyniu dużym zakwaszania.. spuszczam gorycz kapusty i tak kolejne 3 dni
                                                    aż wreszcie przekładam do słoików -
                                                    teraz juz zadowolilam się wiekszą iloscią soku .. zakrywam słoiki mocno zakrętką i teraz juz naprawdę do windy i do piwnicy na póleczke
                                                    jak zechce mi kapusniaczku to znów soku się napije i sorowka pyszna ..
                                                    nie ma porownywnia do kiszonej kapusty kupionej w sklepie
                                                    -- wiem z jakich sklaników , moje ręce wykonywły i nie ma żadnych dodatkó kombinowanych zakwaszaczy !!!


                                                    haps.pl/Haps/7,167251,24387610,kiszenie-kapusty-w-warunkach-domowych-jak-to-zrobic-wcale.html
                                                  • marii51 Re: kasza -bulgur 29.08.19, 15:49
                                                    pojawiła sie w marketpolo i dzis wyprobuje

                                                    ale z pulpetem z indyka mialam 4 osoby na obiad,
                                                    węc rozności im nagotowalam kurczak w sosie warzywnym,
                                                    jak ww --pulpety i dzis zupa z ryżem jasminowym z pomidorami .. przetartymi
                                                    oraz najmlodszy ma -- rosół makaronem bezglutenowym
                                                    --- bo warzywa leczo z grzybkami na razie
                                                    --idzie w odstawkę nawet w moim meni..

                                                    a tu np tak w przyszlosci zrobie...
                                                    www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-bulgur-z-warzywami-i-fasolka
                                                  • pia.ed Re: kasza -bulgur 29.08.19, 16:06

                                                    Czesto uzywam tej kaszy... mozna ja tanio kupic w tureckim supermarkecie... Inne kasze sa w malych opakowaniach i kosztuja 2 razy tyle... Nie ma na nie zapotrzebowania wsrod Szwedow, wiec nie mozna ich sprowadzac w duzych ilosciach, co by obnizylo cene!

                                                    Popatrzylam wlasnie na Twoja recepte wink Potraw z tak duza iloscia skladnikow nigdy nie robie.
                                                    Co bym potem z produktow reszta zrobila??? Przechowywala do nastepnego razu?

                                                    A z jakiej okazji byl u Ciebie taki "zjazd rodzinny"?

                                                    www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-bulgur-z-warzywami-i-fasolka

                                                  • marii51 Re: sos warzywny 02.09.19, 08:25
                                                    Składniki:
                                                    3 kg cukinii
                                                    1 kg papryki
                                                    1 kg cebuli
                                                    4 łyżki soli
                                                    0,5 szklanki octu 10 % + 0,5 szklanki wody
                                                    6 słoiczków koncentratu pomidorowego po 190 - 200 gramów
                                                    40 dag cukru
                                                    1 łyżeczka chili
                                                    1 łyżka słodkiej papryki
                                                    1 łyżka curry
                                                    2 puszki kukurydzy

                                                    Wyszło nam 14 różnych słoików - niedużych
                                                    www.youtube.com/watch?v=DT8_4A5Cues
                                                  • marii51 ReNA;ESNIKI 24.09.19, 19:06

                                                    forum.interia.pl/perfekcyjne-nalesniki-przepis-tematy,dId,3388887
                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • mobic Metka z Kaszubskiej Gospody 01.10.19, 10:50
                                                    Kupilem wczoraj Metke Z Kaszubskiej
                                                    Gospody. O takiej nazwie była ta metka i tak nam zasmakowala że musiałem drugi raz po druga jechać i to w duży deszcz. Dzis na nowo domowniki chcą żebym jechał po Metke.

                                                    --
                                                    ----------------------------------------------------------
                                                    Nigdy się nie tłumacz przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą. - Mark Twain
                                                  • marii51 Re:budyń z kaszy jaglanej 04.10.19, 12:51


                                                    to jest bezglurenowy.. a mi ptrzebny bardzo wnuczętom

                                                    Składniki na budyń jaglany:
                                                    1/3 szklanki kaszy jaglanej
                                                    1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego)
                                                    pół banana
                                                    jeśli dzieci to takie gagatki, które lubią rzeczy raczej b. słodkie i dodatek banana nie wystarczy wink to można przy blendowaniu dodać syropu klonowego albo miodu ok. 1 łyżki smile
                                                    Jak zrobić budyń jaglany:
                                                    1. Kaszę jaglaną musicie bardzo dobrze opłukać w ciepłej wodzie (dzięki temu pozbawicie jej goryczy). Ja przepłukuję kaszę na sitku kuchennym a następnie w małym garnuszku zalewam ją 0,5 szklanki mleka i ćwiartką szklanki wody. Gotują ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mleko i woda wchłoną się w kaszę i będzie ona miękka, co zazwyczaj zajmuje ok. 15-17 minut.

                                                    2. Następnie ugotowaną kaszę jaglaną blenduję z resztę mleka czyli 0,5 szklanki, połówką banana aż wyjdzie mi cudownie gładka masa. Moje dzieci lubią bardzo dobrze zblendowany budyń, dlatego miksowanie zajmuje mi ok. 3 minuty.

                                                    I przelewam budyń jaglany do salaterek, dekoruję owocami, najczęściej malinami albo sokiem z malin.
                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 17:13
                                                    Doczytałem się że tą metke produkuje
                                                    firma NOWAK z Gdańska. Więc niedaleko od Ciebie.

                                                    --
                                                    ----------------------------------------------------------
                                                    Nigdy się nie tłumacz przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą. - Mark Twain
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 19:37
                                                    e-delikatesydwojka.pl/produkt/nowak-metka-z-kaszubskiej-gospody/
                                                    --
                                                    ----------------------------------------------------------
                                                    Nigdy się nie tłumacz przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą. - Mark Twain
                                                  • pia.ed Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 23:28

                                                    Kup nastepnym razem 1 kg metki to rodzinie sie znudzi i nie beda Ci wiecej zawracac glowy big_grin

                                                    mobic 01.10.19, 10:50
                                                    Kupilem wczoraj Metke Z Kaszubskiej Gospody. O takiej nazwie była ta metka
                                                    i tak nam zasmakowala
                                                    że musiałem drugi raz po druga jechać i to w duży deszcz.
                                                    Dzis na nowo domowniki chcą żebym jechał po Metke.


                                                    > e-delikatesydwojka.pl/produkt/nowak-metka-z-kaszubskiej-gospody/
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 05.10.19, 09:26
                                                    U nas jest kilka gatunków metek ale ta metka jest najlepsza. Po 1 kilogramie czy po 3 kilogramach to napewno się nie przyje.

                                                    --
                                                    ----------------------------------------------------------
                                                    Nigdy się nie tłumacz przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą. - Mark Twain
                                                  • marii51 Re: salatka-dunajska/? 05.10.19, 22:26
                                                    www.przygarach.pl/salatka-dunajska/?fbclid=IwAR0ZzJBfW5yxkdTLsqmfYvI0lNC3Fr35FgpkCk3eMzHfiHXP6dzzZDD6awk

                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 Re: salatka-dunajska/? 08.10.19, 13:02
                                                    Składniki na muffinki jogurtowe:
                                                    160 g jogurtu naturalnego
                                                    100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
                                                    200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
                                                    170 g cukru do wypieków, najlepiej tego drobnego (1 szklanka)
                                                    4 jajka
                                                    1 płaska łyżeczka sody
                                                    pół łyżeczki skórki cytrynowej
                                                    szczypta soli
                                                    Jak zrobić muffiny jogurtowe?
                                                    1. W misce łączymy mąkę, sodę, cukier i sól.

                                                    2. W osobnej misce roztrzepujemy widelcem 4 jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę cytrynową.

                                                    3. Całość przesypujemy do jednej miski i mieszamy łyżką (bez miksowania, to ważne) aż składniki się połączą. Nie mieszamy w nieskończoność, tylko tak, aby się wszystko połączyło, bo inaczej przy super dokładnym i długi mieszaniu jest ryzyko, że babeczki wyjdą jak z gumy.

                                                    4. Uzyskaną masę masę przelewamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem ten czas będzie krótszy, jeśli nie macie termoobiegu to będzie dłuższy, czyli bliżej 30 minut a nie 20.

                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 Re:DYNIOWE SMACZKI 18.10.19, 19:49
                                                    kuchnia.wp.pl/dynia-jako-obiad-na-jesien-przepis-na-zupe-z-dyni-ktora-rozgrzeje-cie-w-chlodne-dni-6436127704729217a

                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 Re:owszem,ale bez ryżu 05.11.19, 07:32
                                                    fasolka po bretońsku
                                                    sam taką zrobię plus warzywa jak zawsze
                                                    warzywneinspiracje.pl/przepisy/warzywa-po-bretonsku-z-ryzem/?fbclid=IwAR2aTmVf9GQbm2U-b5MbGbio2uLT1Q0pHqEjYdQrmNkT86W3t6coDu-OPWs
                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 Re:sernik ---20 minut 05.11.19, 14:16

                                                    www.obzarciuch.pl/2017/11/sernik-gotowany-w-20-minut.html?fbclid=IwAR3-UDgDK4SXfp3YFeueSX__rM5l7Rky_KLCug91aJ4sEUmhbg_pW56UsIA
                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 Re: PULPETY Z FASOLI? 05.11.19, 19:51

                                                    ZA JEDNYM GOTOWANIEM
                                                    fasolka po bretońsku ,
                                                    a cześć na następny dzien lub zamrażąm ugotowaną fasolkę
                                                    i mam pulpety z fasoli za jakis czas

                                                    warzywneinspiracje.pl/przepisy/klasyczny-rosol-z-kury-z-pulpecikami-z-fasoli-z-suszonymi-grzybami/?fbclid=IwAR0IL3XOFqvKsoi9ARa6nbf4K_7Ao3a_B2Ey_Z6eVfhitKSQQEpgNBg2-ro
                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 pasztet 09.11.19, 16:24
                                                    smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-pasztet-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej,175934,analizasmaku.html


                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 juz świąteczne potrawy? 16.11.19, 19:03


                                                    https://external-waw1-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQB-cYM2jSerkdgD&w=540&h=282&url=https%3A%2F%2Fwww.grazynkagotuje.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2F21.png&cfs=1&upscale=1&fallback=news_d_placeholder_publisher&_nc_hash=AQBKaZYcVcBu2pPzwww.grazynkagotuje.pl/kulki-salatkowe/?fbclid=IwAR0Bxh4EFL9TJamzmMmALXGkdnsjhUq44BWapsACN9Lr90Ii9hj0y_QUskU




                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 klopsiki na parze 17.11.19, 07:17
                                                    kuchnialidla.pl/lekkostrawne-klopsiki-na-parze-i-solianka


                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 chlebek z dyni 27.11.19, 06:36
                                                    kuchnia.wp.pl/chleb-dyniowy-jesienny-specjal-6449873332426369a



                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 będziemy gotować różne zupy 30.11.19, 22:06
                                                    marii51 napisała:

                                                    taka ochotka mi się pojawiła na Grochowa
                                                    ale grochu brak.. i dobrze, bo mam zapas ogórkowej..

                                                    smakdnia.pl/jesli-masz-zamiar-zrobic-zupe-zrob-jedna-z-tych-top-10-najsmaczniejszych-i-najbardziej-popularnych-zup/


                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • marii51 a może inne coś z kapustą 30.11.19, 22:20
                                                    jak to będzie smakować /
                                                    jeśli nie zrobię sama ,to się nie dowiem...
                                                    szkoda ,że nie pozwalają obrazka oj xmaczek bym wam narobiła ..

                                                    smakdnia.pl/pieczona-kapusta-z-mielonym-miesem-1000-razy-lepsza-niz-klasyczne-golabki/
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 01.12.19, 14:10
                                                    Powiedz mi gdzie ja tą metkę w Warszawie kupię? Raz się pokazała i od tamtej pory jej nie ma.




                                                    --
                                                    ----------------------------------------------------------
                                                    Nigdy się nie tłumacz przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą. - Mark Twain
                                                  • marii51 Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 01.12.19, 14:36
                                                    mobic napisał:

                                                    > Powiedz mi gdzie ja tą metkę w Warszawie kupię? Raz się pokazała i od tamtej po
                                                    > ry jej nie ma.

                                                    może najlepiej zapytac się tam gdzie kupiłeś , znają dostawcę zapewne

                                                    --- na ryneczku w gdańsku nie ma --nawet nie znam smaku



                                                    --
                                                    ''Szczęście to nie tylko co los nam daje... ,
                                                    ale tez wtedy, gdy nam szcęścia nIe odbiera""
                                                  • pia.ed Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 02.12.19, 00:05
                                                    Weszlam na strone domowa "Zakladow Miesnych" www.zmnowak.pl i tam kliknelam na Sklepy ...
                                                    jedyne co podano (po prawej stronie), to w ktorych sklepach nalezy sie pytac io ich produkty.

                                                    www.zmnowak.pl/pl/sklepy/sklepy-firmowe

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka