Dodaj do ulubionych

dziś gotuję....

    • marii51 Re: dziś gotuję.... 17.03.09, 19:24
      Dziś nie- jutro- zrobię...znalazłam w necie.. ....

      Za moim oknem szaruga, błoto i resztki śniegu...
      Nijak ma się ten pejzaż do rozpoczętej właśnie wiosny.
      Pomyślałam więc,
      że wartoby spróbować sposobów plemion tradycyjnych i zastosować elementy
      <a href=http://pl.wikipedia.org/wiki/Magia_sympatyczna>magii sympatycznej</a>.
      Kierując się myślą wywoływania podobnego podobnym,
      postanowiłam wykreować kawałek wiosny w moich czterech ścianach
      a nuż natura zaskoczy i przeniesie wiosenną atmosferę na cały świat.

      Przynętą na wiosnę - Surówka Wiosenna.

      Będziemy potrzebować

      - pół kapusty pekińskiej,
      - 2 pomidory,
      - 3 ogórki kiszone,,
      - puszka kukurydzy konserwowej,
      - dwie garści zielonych oliwek,

      Dresing:
      - oliwa z oliwek (extra virgin),
      - łyżeczka octu balsamicznego,
      - 2 ząbki czosnku,
      - sól, pieprz

      - majeranek (dodaję 3 szczypty roztartego w dłoniach)

      Kapustę jak i inne składniki pokroić; oliwki w cieniutkie paseczki.
      Dresing przygotować w osobnej szklaneczce i polać sałatkę na 15 minut przed
      podaniem.
      Czosnek przecisnąć przez praskę, natomiast majerankiem posypać samą surówkę
      wedle uznania.

      http://i42.tinypic.com/5my1pt.jpg


      --
      a gdyby tak
      nieba przybliżyćsmile

      http://i42.tinypic.com/9kumgm.jpg
        • tesunia Re: dziś gotuję.... 17.03.09, 21:31
          salatkowe towarzystwo,
          lubie rozniaste salaty,
          dodaje tez rozne sery/ciezyce z puszki

          Jago,tos sobie dostarczyla mase witaminek a jednoczesnie pomagasz w
          procesie odchudzania,jak to czynisz.
          --
          Gram miłości ma większą wartość niż tona luksusu.
    • jaga_22 Ciasto marchwiowe 18.03.09, 15:41
      http://i44.tinypic.com/2qjxbpz.jpg
      mąka, 1,5 szklanki
      starta marchew, 1,5 szklanki
      olej, 0,5 szklanki
      soda oczyszczona, 1 łyżeczka
      proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
      jajka, 3 sztuki
      cukier, 1 szklanka
      cynamon, 2 łyżeczki
      garść rodzynek,

      1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i wszystko
      delikatnie wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
      Piec ok. godzinki w temperaturze 180 stopnismile.Można podawać posypany po prostu
      cukrem pudrem.
      --
      http://i43.tinypic.com/1075swn.gif
      • tesunia Re: Ciasto marchwiowe przed sosem miesnym 18.03.09, 20:14
        uuu..bardzo lubie to ciasto,
        musze porownac recepty,czy takie same,zawsze siostr mi piecze,
        a ja jej inne w zamian i mamy tym sposobem rozne rodzaje do
        smakowania.

        dogotowalam spagetti i obiadek byl gotowysmile

        a mam smaka na bitki i zrazy zawijane.....usz,musze upolowac tansze
        miecho i narobic az na zaswink)
        --
        Gram miłości ma większą wartość niż tona luksusu.
        • jaga_22 Re: Ciasto marchwiowe przed sosem miesnym 18.03.09, 20:35
          Też lubię zrazy zawijane.Lubię do środka włożyć różności.
          plaster szyneczki,cebulka,pasek ogóreczeka,pieczarki,albo bekon.
          Jak dobrze,że mi przypomniałaś.Ze schabowych też robię zawijane.Kroję
          gruby plaster schabu,przecinam w połowie do białej błonki rozklepuję na duże
          płaty.acha,jeszcze daję plaster sera żółtego i smaruję musztardą..smilesmile
          --
          http://i43.tinypic.com/1075swn.gif
          • tesunia Re: gulasz 19.03.09, 08:17
            bardzo mi smakuje z kasza gryczana i kiszona kapustka
            po dziesiejszych machaniach swymi czterema czlonkami:chodzacymi i
            robiacymi,trzeba wyrownac utracona energiewink)
            --
            Gram miłości ma większą wartość niż tona luksusu.
              • marii51 Re: chleb znalazłam-:) 19.03.09, 13:30
                byłam po chleb-specjalnie promem popłynęłam...do Szwecjiismile


                "130 g drożdży,
                5 szkl. ciepłej wody,
                2 łyżki miodu,
                2 szkl. otrąb,
                2 łyżki soli,
                1 szkl. kiełków pszennych,
                5 szkl. mąki białej,
                4 szkl. mąki pszenej z pełnego przemiału,
                2 szkl. posiekanych orzechów,
                2 szkl. rodzynek

                Drożdże, ciepłą wodę, miód wymieszać i pozostawić na 10 minut, a
                następnie
                dodać resztę składników i lekko wymieszać. Całość odstawić na 1
                godzinę.
                Uformować 4 bochenki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki i
                pozostawić
                na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez
                45-60 minut.
                Proponowalbym, zamiast czterech bochenków, uformowac większa ilość
                bułeczek."
                od tesuni...smile



                --
                a
                gdyby tak
                nieba przybliżyćsmile

                http://i40.tinypic.com/mt9f0w.jpg
                a patrzę.. zerkam.. piszę.. śmieję się-bo lubięsmile.. i nic nie mowię.
                też czasemsmile
                  • marii51 Re: chleb znalazłam-:) 19.03.09, 14:37
                    smilesmile)))))))
                    ciekawe? jak tesunia wytłumaczy się?smile
                    a ja tu gadu gadu- a ciasto na piccunelięnten- juz biega po
                    kuchnisuficiemoże?
                    -- hihi..
                    a
                    gdyby tak
                    nieba przybliżyćsmile

                    http://i40.tinypic.com/mt9f0w.jpg
                    a patrzę.. zerkam.. piszę.. śmieję się-bo lubięsmile.. i nic nie mowię.
                    też czasemsmile
                      • marii51 Re: jaga --- szarlotkę w starym wątku wkleiłaś- ? 19.03.09, 15:40
                        a on dwa dni był nieczynny już -- hihi- smile bo widziałaś w pierwszym
                        poście wkleiłam link do tej 1- części 172 postów-
                        -- no i bałaganik , na zawołaniesmilesmile)))))))))
                        ""picccca"smileciasto drożdżowe- już piconolondeo pieczę sięsmile
                        a
                        gdyby tak
                        nieba przybliżyćsmile

                        http://i40.tinypic.com/mt9f0w.jpg
                        a patrzę.. zerkam.. piszę.. śmieję się-bo lubięsmile.. i nic nie mowię.
                        też czasemsmile
                            • jaga_22 Gołąbki z ziemniaków 19.03.09, 21:18
                              http://i44.tinypic.com/14e86fn.jpg
                              - główka białej kapusty (średniej wielkości),
                              - 1 kg ziemniaków,
                              - 1 duża cebula,
                              - 2-3 ząbki czosnku,
                              - 2 średnie marchewki,
                              - 20 dag kiełbasy (może być zwyczajna),v - 2-3 łyżki kaszy manny,
                              - sól, pieprz, inne przyprawy do smaku,
                              - kawałek słoniny lub boczku

                              1. Liście z kapusty obgotować w osolonej wodzie.
                              2. Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Marchewkę, cebulę i
                              czosnek też zetrzeć. Kiełbasę zemleć.
                              3. Do ziemniaków dodać kaszę, kiełbasę i starte warzywa. Przyprawić. Porcje
                              farszu zawijać w liście kapusty.
                              4. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, wlać nieco wody i piec przez godzinę w
                              temp. 180 stopni C.
                              5. Słoninę kroję w kostkę, smażę, tłuszczem polewam gołąbki.
                              --
                              http://i43.tinypic.com/1075swn.gif
                              • tesunia Re: Gołąbki z ziemniaków i piza 20.03.09, 09:43
                                no,prosze mnie nie kusic tymi smakolykami,
                                mam na nie ochote od dawna i jakos sie zabrac za to nie moge,

                                robilam kiedys golabki greckie zawijane w lisicie winogron-tu
                                kupilam juz gotowe w sloiku te listki w zalewie,
                                nawet dobre mi wyszly,niemal podobne w smaku,ktore jadlam w greckiej
                                restauracjismile)

                                a zarloka tez nie robcie ze mnie osmile),wink)
                                Marii,ten chlebek ma za duzo skladnikow dla mnie,
                                wybieram recepty proste i z tym co mnie nieuczula np.miod/orzechy,na
                                razie stopsad
                                --
                                Gram miłości ma większą wartość niż tona luksusu.
                                  • tesunia Re: rosol i bitki 21.03.09, 12:11
                                    slubne ze sklepu wrocilo i zakupilo kure/wolowine sliczna na pieczen,
                                    pokrzyzowal mi plany obiadowe,ale,ze rosolu wieki nie jadlam,wiec
                                    juz obiera wyszystko do gara
                                    wolowine juz pocial/obil na bitki,
                                    ale bedzie wyzerka na dwa dni,bo przeciez niedam rady zjesc dwa
                                    dania,
                                    z czesci kury zrobie pasztet,watrubka sie juz rozmraza,reszte pisun
                                    dostaniewink
                                    ech...zajecie na caly sobotni dziensmile)
                                    --
                                    Gram miłości ma większą wartość niż tona luksusu.
                                    • jaga_22 Re: rosol i bitki 21.03.09, 12:47
                                      A ja nic nie wyjęłam z zamrażalnka i teraz kombinuję,co by tu ugotować.
                                      Wymysliłam nalesniki,ale mam tylko pieczarki.Jeszcze pomyślę.
                                      Najlepsza byłaby zupa z gwoździa.http://i41.tinypic.com/167a49z.gif
                                      --
                                      http://i43.tinypic.com/1075swn.gif
    • groszek-5 Re: dziś gotuję.... 21.03.09, 13:18
      Wczoraj kupilam w pol. sklepie placki kartoflane w proszku.Zrobilam na kolacje i
      musze przyznac,ze to byla REWELACJA! Smaczne,szybkie i bez zadnego tarcia
      kartofli.Bardzo nam smakowaly.
      • dede43 Re: dziś gotuję.... 21.03.09, 14:13
        groszek-5 napisała:

        > Wczoraj kupilam w pol. sklepie placki kartoflane w
        proszku.Zrobilam na kolacje
        > i
        > musze przyznac,ze to byla REWELACJA! Smaczne,szybkie i bez zadnego
        tarcia
        > kartofli.Bardzo nam smakowaly.

        Podaj jakiej firmy? A tak w ogóle, to nie masz malaksera?. Ja tam
        ucieram ziemniaki zawsze w malakserze.
    • groszek-5 Re: dziś gotuję.... 21.03.09, 14:54
      Te placki sa firmy "Knorr".Aparaty i roboty mam a na dokladke maszynke do
      mielenia elekt. ktora ma roznego rodzaju przystawki czyli scieranie,mielenie
      itd.ale po co pozniej stac i to wszystko rozkrecac,myc skoro mozna szybko zrobic
      bez maszyn.Na dwie osoby to mi sie nie chce.A plackow wychodzi 12 szt.
    • groszek-5 Re: dziś gotuję.... 26.03.09, 12:04
      U mnie dzisiaj zupa ogorkowa i jablka w ciescie.Ostatnio mojej drugiej polowce
      przestalo smakowac mieso.(Mysle,ze starosc w niego wlazi)Zobaczymy jak dlugo
      wytrzyma.A poza tym doszlam do wniosku,ze bylo za dobrze i sie w d...e zaczyna
      przewracac.
      • marii51 Re: dziś gotuję.... 26.03.09, 12:26
        groszku5- uśmiałam się..
        niesamowicie..
        bo chłopa trzeba trzymać krótko czasem ? co nie ? groszku5- mój
        wieki całe zup nie jadał-synowie po lekcjach zjadali zupę- i za 1,5
        godzinki drugie danie- i ok..
        a mąż- na widok zupy mina bylejaka-- a co to?
        ja po pracy i on po pracy- on przy pilocie-tv, ja w kuchnismile
        zostalismy sami- synowie wybyli- nauczyłam jeść zupę!
        jeden dzień zupa- drugi dzień drugie daniesmile
        ide wstawić zupę też ogórkową-- ( na dwa dni)
        a mam zamówione racuchy drożdżowe..ciasto pracuje-
        z jabłkami sobie racuchy -- mniej cukru wówczas mają
        --
        a
        gdyby tak
        nieba przybliżyćsmile

        http://i39.tinypic.com/29u7va.png
        po zimie obudziłam się... - patrzę.. zerkam..
        • groszek-5 Re: dziś gotuję.... 26.03.09, 14:41
          A po co robisz jakies drozdzowe ciasta? Maka,jajko,maslanka,proszek do
          picz.szczypta soli, cukier waniljowy, troche oliwy.Konsystencja ma byc troche
          gesciejsza jak na nalesniki.Plastry jablek maczasz w tej masie i smazysz na
          patelni.Radze troche wiecej oleju dawac bo te placki wchlaniaja dosc sporo
          tluszczu,ale za to sa naprawde smaczne.
          Po usmazeniu posyp je cukrem pudrem i odrazu pod nos kazdemu.Zobaczysz jak
          bedzie pchlanial TWOJ malozonek z apetytem i TY rowniez.SMACZNEGO.
              • tesunia Re: dziś gotuję....zupowo 26.03.09, 16:48
                slubne handlowalo i zakupilo gotowca,na deser grilowana noge teraz
                przegryzlam wraz z ogorkiemsmile)mamy tanie kurczaki grilowane i zawsze
                zakupi,jest co poskubacwink)
                --
                Gram miłości ma większą wartość niż tona luksusu.
                • dede43 Re: dziś gotuję....zupowo 27.03.09, 08:44
                  Wczoraj ugotowałam ogórkową na 3 dni, bo zupy wcina tylko mąż i
                  wnuki (jak przychodzą "z wizytą"). Na drugie żeberka też na 3 dni. W
                  końcu nas jest tylko dwoje, a gotowania niecierpie od zawsze. Jabłka
                  w cieście z proszkiem do pieczenia robie właściwie tylko wówczas,
                  gdy przychodza wnuki, bo moje pięciolatki lubia placuszki. Ale ja
                  nie robie z całych jabłek tylko z utartych na tarce z grubymi
                  oczkami. Oczywiście wszystko robie malakserze. Ucieram jabłka, potem
                  zmieniam mieszadło, dodaje jajko, mąke i maślankę lub kefir, w
                  ostatecznosci mineralke gazowaną. Pycha.
                  • marii51 Re: dziś gotuję....zupowo 27.03.09, 10:28
                    groszku5 od jakiegoś czasu -(dawniej tak)
                    stosuje drożdże ,bo proszek do pieczenia w plackach mi poprostu nie
                    odpowiada- a drożdzowe -tak, większą łychą nakładam na patelnie
                    ciasto - kładę plastry jabłka i ciasto rosnąc w czsie pieczenia
                    otula jabłka-przewracam na drugą stronę- i ok-puder i mniam..
                    dede43
                    Takie placuszki też wnukom robię z tarkowanymi jabłkami- jak
                    przyjżdżają do mnie albo bywam u nich
                    --- jak piszę o wnuczętach to w tej chwili mocno tęsknie ..ehh


                    --
                    a
                    gdyby tak
                    nieba przybliżyćsmile

                    http://i39.tinypic.com/29u7va.png
                    po zimie obudziłam się... - patrzę.. zerkam..
                    • dede43 Re: dziś gotuję....zupowo 27.03.09, 17:09
                      marii51 napisała:

                      > Takie placuszki też wnukom robię z tarkowanymi jabłkami- jak
                      > przyjżdżają do mnie albo bywam u nich
                      > --- jak piszę o wnuczętach to w tej chwili mocno tęsknie ..ehh
                      >
                      Nie musze tęsknić. Poprostu jakby co dzwonię do córci, że dzis
                      odbiore wnuki z przedszkola. Nikt mi nie zabrania, mogę nawet
                      codziennie.
    • groszek-5 Re: dziś gotuję.... 27.03.09, 18:56
      Ja na jutro juz gotuje rosolek na szponderku.Na drugie bedzie szponder z
      ziemniakami,sos chrzanowy i surowka z mieszanej kapusty i z marchewka.Potem
      kawusia i cistka na fran.ciescie na cieplo.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka