Dodaj do ulubionych

Kupiłam dzisiaj urządzenie do pieczenia chleba

13.04.12, 21:04
Tak w ramach poprawy kiepskiego nastroju (Waderko Ty wiesz wink ) zagnało mnie dzisiaj do Tesco. To nie jest mój ulubiony sklep, ale czasem udaje mi się upolować zakup w ekstra cenie. Nie upieram się, że są to przedmioty najwyższej jakości, ale działają, jest na wszystko dwuletnia gwarancja. A o domowym chlebie mąż marudził od dawna. No to będziemy piec. Wszelkie przepisy mile widziane suspicious

Za maszynę zapłaciłam 39,90 zł http://forum.kocie-hospicjum.pl/images/smilies/027.gif
--
http://img594.imageshack.us/img594/2397/banerekfora4.png http://wstaw.org/m/2012/04/08/banermisi.gif
http://images34.fotosik.pl/380/fb2f565e757765b9.gif Staram się pisać poprawnie po polsku
Edytor zaawansowany
  • wladziac 13.04.12, 21:40
    wprawdzie nie piekę chleba bo mam w zasięgu piekarnię z wielkim wyborem różnego rodzaju pieczywa i ostatnio zakochałam się w kupnym chlebie z amarantusa,coś pysznego a ja chlebiara jestem,kilka ponoć łatwych przepisów jest tutaj truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2011/11/chleb-orkiszowo-amarantusowy-atwy.html
  • arim28 14.04.12, 00:35
    www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/chleb-orkiszowy
    --
    http://www.e-gify.pl/gify/okazjonalne/wielkanoc/wielkanoc79.gif
  • salimis 14.04.12, 08:27
    Już zazdroszczę tego zapachu unoszącego się w domu,no i świeżutkiego ciepłego chlebka,mniam mniam wink
    --
    http://s6.rimg.info/c90fc5ead51c33fef44bd33679e9835c.gif
  • esimona 14.04.12, 10:43
    W ubiegłym roku piekłam chleb z mąki kupowanej w marketach. metoda była prosta: przepis z informacji na opakowaniu + drożdże (niestety nie na zakwasie).
    Zastanawiałam się nad kupnem takiego urządzenia, ale stwierdziłam, że nie mam miejsca w kuchni, ale za to mam duże rezerwy "słomianego ognia" i opcja praktyczna zwyciężyła.
    Przestałam piec kiedy w marketach przez jakiś czas nie było mąki chlebowej. Potem mąka się pojawiła, ale ja już zajęłam się innymi kulinariami.
    Ale chyba pora powrócić do pieczenia - zachęciłaś mnie; jadę kupić mąkę.
    Będę śledzić ten wątek.
    Życzę wspaniałych wypieków i czekam na wrażenia.
  • jottka 14.04.12, 11:34
    tu jest link do strony liski z różnym pieczywem:

    pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/10/pan-cosanti-krok-po-kroku.html
    bardzo porządnie zrobione, sporo komentarzy, też się można na nich dokształcić, większość przepisów można robić albo tradycyjnie, albo w maszynie. ten zalinkowany chleb jest boskismile

    a jakby ci się nie chciało osobiście krok po kroku, to w lidlu są bardzo dobre mieszanki chlebowe (dolewasz wody i mieszasz), 5zł torba na dwa bochenki chleba.
  • barba50 14.04.12, 14:38
    Pieczemy pierwszy chleb. Taki podstawowy pszenny. Na początek. Ale zabawa jest przednia. Przypomniało nam się jak pojawiła się w rodzinie pierwsza pralka (kiedyś dodawało się automatyczna, w odróżnieniu od zwykłej frani wink ) i wszyscy obsiedli pralkę dookoła i wpatrywali się w wirujące kolorowe szmatki big_grin

    Wladziac co to jest amarantus?

    Jottko ten blog to blog Liski, prawda? Ktoś mi wczoraj podsunął link, ale jeszcze się nie zdążyłam wdrożyć suspicious

    A wiesz, że dzisiaj mija rok jak byłam w Krakowie? Pamiętasz? Może się i w tym wybiorę.
    --
    http://img594.imageshack.us/img594/2397/banerekfora4.png http://wstaw.org/m/2012/04/08/banermisi.gif
    http://images34.fotosik.pl/380/fb2f565e757765b9.gif Staram się pisać poprawnie po polsku
  • wladziac 14.04.12, 16:32
    amarantus-pyszna i zdrowa roślinka zbożowa, www.we-dwoje.pl/amarantus;-;ziarno;dla;kazdego,artykul,13189.html ,chlebuś byłby zdrowy dla córki i wnusia,od kiedy jem chleb z amarantusa chyba poprawił mi się nastrój i czuję się "żywsza",kiedyś syn też marudził żebyśmy piekli chleb w domu ale ja nie mam motywacji bo piekarnie mam "pod nosem"i kupuję w niej tak różne rodzaje pieczywa że w domu to raczej nie realne żeby móc mieć taki wybór,jedynie cena może mnie zdopingować do spróbowania żeby się tym zająć bo naprawdę mały chlebek z amarantusa kosztuje 3,70zł więc jak się zorientuję gdzie taką mąkę można kupować i ile kosztuje to kto wie może się zabawię w piekarkę,eh rozmarzyłam się bo przypomniało mi się jak u babci na wsi kiedy byłam dzieckiem piekło się pyszny chleb w piecu chlebowym i jak smakował no i ten zapach,szkoda mi tych przyjemności które przeminęły bezpowrotnie,życzę smacznego pierwszego chlebusia i każdego następnego
  • maryshaa 14.04.12, 17:24
    A ja piekłam domowe chleby i to dość długo. Dopóki miałam czas smile Na zakwasie, na drożdżach i mieszane. Z różnych mąk i z różnymi dodatkami. W zwykłym piekarniku smile Maszynki nie chciałam kupować nigdy, bo naprawdę piekarnik wystarczał smile Zapach chleba w domu - nieoceniony, wspaniały i niepowtarzalny!! Miłej zabawy!
  • aankaa 14.04.12, 18:04
    lata świetlne temu piekłam chleb w prodiżu. Też się dało smile
  • barba50 14.04.12, 18:05
    już się upiekł, jest chyba trochę za blady, za następnym razem nastawimy 3 stopień opieczenia skórki, a nie drugi.

    http://wstaw.org/m/2012/04/14/cheb_nr_1.JPG

    A spróbujemy wieczorem po basenie wink
    --
    http://img26.imageshack.us/img26/7784/banmoje.jpg

    http://images34.fotosik.pl/380/fb2f565e757765b9.gif Staram się pisać poprawnie po polsku
  • marysia191 14.04.12, 21:31
    W maszynce piekę chleb juz 3 rok. Najczęściej korzystam z tej gotowej mieszanki:
    www.ekovita.com.pl/foto/70_1.pdf
    Kupuję ją w Auchan, 1 kg na dwa chleby wystarcza, kosztuje 3,99.
    Dodaję do chleba ziarna, albo przyprawy wg tego, na co akurat w domu mamy ochotę. Wychodzi fantastyczny smile
    Sama mam problemy ze zrobieniem mieszanki, bo mi wtedy najczęściej chleb za bardzo drożdżami "pachnie" wink
    A jak chlebek smakował, barbo?
    --
    strelicjaa.blogspot.com/
  • barba50 14.04.12, 22:16
    Ledwo dycham wink Wróciliśmy z basenu i dorwaliśmy się do chleba... Zjedliśmy połowę na jedno posiedzenie. Chlebuś bardzo smaczny, mógł być ciut bardziej słony, no za następnym razem będę wiedziała. Rewela. Następny jakiś inny będę kombinować. Jakieś ziarnka mi się widzą suspicious
    --
    http://img594.imageshack.us/img594/2397/banerekfora4.png http://wstaw.org/m/2012/04/08/banermisi.gif
    http://images34.fotosik.pl/380/fb2f565e757765b9.gif Staram się pisać poprawnie po polsku
  • olinka20 14.04.12, 22:54
    Ustaw 3 stopien opieczenia.
    Kocham moja maszynke do chleba, tylko przez bład w sztuce wyrzuciłam mieszadełko i moja maszyna umarławink
    Czekam az mi chlop odkupi mieszadełko i bede znowu piec.
    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • babcia47 15.04.12, 07:41
    do ciasta mozna dorzucić słonecznik, siemie, sezam, dynię, dobrze namoczoną w gorącej wodzie soję, płatki owsiane..otręby..ale mozna też do chleba z maki razowej dodać zwykły twaróg w grudkach, a do zwykłego ciasta chlebowego rózniste dodatki i nadzienia np. z warzyw, obsmazonego boczku, kawałki pieczonego mięsa, pieczonej papryki, suszonych pomidorów, ser zółty w sporej kostce, podsmazona cebulka, rózniste zioła..wtedy taki chleb jest od razu całą kanapką..doskonały na pikniki, grille czy nawet jako drugie sniedanie np. do pracy Pracowałam w piekarni i czasem wypiekalismy sobie takie cuda..a do "słodkich chlebków" z ciasta pszennego mozna dodac miód, rodzynki, zurawine (ta jest też doskonałym dodatkiem do chleba żytniego), posiekane orzechy...
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • pi.asia 15.04.12, 08:31
    Anegdotka z życia wzięta:

    Na wsi gospodyni wsadziła chleb do pieca, a że musiała iść w pole (czy też zawołana do chorej sąsiadki) zleciła pilnowanie wypieku dziecku, z informacją, że chleb należy wyjąć z pieca jak będzie dudnił.
    Gdy wróciła, w chałupie było pełno dymu, chleb spalony na węgiel, a dziecko przerażone mówiło w kółko "matulu, jeszcze nie dudnił, matulu, jeszcze nie dudnił".
    Kobieta nie sprecyzowała, że trzeba wyjąć bochenek, odwrócić i w niego postukać. Jak "zadudni" to znaczy że upieczony.
    A Wasze chleby dudnią?


  • babcia47 15.04.12, 16:08
    nie sprawdzałam czy dudni..ja w domu chleb piekłam w zwykłej kuchence gazowej ale nie wiedziałam, że tuż po wyciągnięciu trzeba go nieźle "przemalować" wodą, by skórka była delikatna i chrupiąca oraz nabrała połysku, chleb wychodził OK ale skórka była zbyt gruba i twarda..pozatym trzeba zostawić, by jakis czas odparował, a skórka na chlebie popękała w "marmurek", w miarę stygniecia skórka znów staje się jednolita..najlepiej na jakiejś drewnianej kratce, dopiero po jakis dwóch godzinach powinno sie go kroic, gdy jest ledwo ciepły..w maszynie do pieczenia chleba to chyba inaczej "działa"..w piekarni zanim pieczywo włoży sie do pieca tez jest zwilżane (ciety jest kilkakrotnie po skosie, czasem wtedy posypywany makiem lub innymi dodatkami), chyba, ze jest sypane mąką a'la chleb ze wsi..wtedy sam pęka przy "garowaniu" wzdłuż
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • babcia47 16.04.12, 00:39
    www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html
    www.goscinneprogi.pl/ku_chleb_2.html
    --
    Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...
  • jottka 15.04.12, 23:28
    barba50 napisała:

    > Jottko ten blog to blog Liski, prawda?

    a co ja tam u góry napisałam?smile ona wprawdzie używa głównie rozciągniętych w czasie receptur (robimy trochę ciasta, odstawiamy na 12h, dorabiamy ciasta, odstawiamy na parę godzin itd.smile, ale efekty są niezłe. a komentarze też ciekawe, zwłaszcza jak dopiero zaczynasz.



    > A wiesz, że dzisiaj mija rok jak byłam w Krakowie? Pamiętasz?

    a podobno nie ma głupich pytań...smile


    > Może się i w tym wybiorę.

    długi weekend czeka! a kobyłę musze odesłac do 30 kwietnia, no wiencsmile


  • wadera3 16.04.12, 09:22
    Więcsmile
    Też piekę chleb w tej maszynce, tyle, że ja staram się nie używać gotowych mieszanek, bo dla mnie mąka(jaka by nie była) musi składać się w 100% z mąki.
    Na ogół robię chleb z otrąb, bo nie powinnam jeść w ogóle węglowodanów.
    Przepisy, które podane są w książce dołączonej do maszynki, są źle wyliczone - chleb na ogół wychodzi "puchaty", a tego nie lubię, chleb to nie buła.
    Dlatego też, jak wspomniałam cały czas eksperymentuję, bo bez chleba nie ma porządnego śniadania czy kolacjiwink

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • yoma 16.04.12, 13:00
    Więc:

    szanowny małżonek mój, machinę na urodziny dostawszy, złapał bakcyla i piecze, co popadnie. No to na Gwiazdkę dostał wielkie torbiszcze rozmaitych przydatnych składników i piecze tym bardziej co popadnie big_grin Wypróbował parę przepisów z mądrych książek, ale teraz piecze wszystko na oko, trzymając się tylko z grubsza proporcji suchych do mokrych składników. Jeden z lepszych ostatnich chlebów zawierał fasolkę "czarne oczko" z puszki, olej kokosowy i miód, tyle wiem. Mówię, zapisuj, to nie słucha...

    Zostałam na Wielkanoc dopuszczona do machiny, żeby wygnieść i urosnąć w niej ciasto na babę.
    --
    Kochanie, potrzebuję pilnie sześciu par nowych butów, bo muszę włożyć pigwę do mojej koronkowej bielizny!
  • wadera3 16.04.12, 13:08
    No, ja bardzo chętnie "wyrabiam" ciasto na pączki, co obniża o jakieś 2 godziny produkcję owych. Baby też urabiam.
    Chleba naszego powszedniego - co by mnie zachwycił, jeszcze nie osiągnęłam, ale nie spieszy mi sięwink

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • yoma 16.04.12, 13:18
    Ostatnio wrzucam mu do chleba kiełki, bo mi rzodkiewka z rukolą za gęsto wyrosły i przerywam smile
    --
    Chłop jest tyle wart, do ilu ukończonych miast przylega
  • wadera3 16.04.12, 13:27
    Nie wrzuć tam przypadkiem jakichś inakszych rozsad typu liliowce, bo chłop zejdzie.

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • yoma 16.04.12, 14:12
    Jeśli, to my zejdziemy, produkcję jemy wspólnie. Nie, rzodkiewkę od liliowca to jeszcze odróżniam...
    --
    Kochanie, potrzebuję pilnie sześciu par nowych butów, bo muszę włożyć pigwę do mojej koronkowej bielizny!
  • barba50 16.04.12, 14:29
    Piecze się kolejny chlebek. Cebulowy. Dla syna i synowej wink
    Produkcja chleba zaplanowana jest na dłużej - nakupiłam różnistych mąk, dodatków, przypraw suspicious Idę opróżnić półkę w spiżarni, żeby wszystko stało w kupie i cieszyło oko big_grin
    --
    http://img594.imageshack.us/img594/2397/banerekfora4.png http://wstaw.org/m/2012/04/08/banermisi.gif
    http://images34.fotosik.pl/380/fb2f565e757765b9.gif Staram się pisać poprawnie po polsku
  • yoma 16.04.12, 15:39
    Cebulowy może być dobry.

    O to to. Moje książki kucharskie musiały pojechać pod sufit, żeby chłop mógł swoimi utensyliami cieszyć oko... smile
    --
    Nowości i tak nie dogonię. Przecież to z fabryki wychodzi już przestarzałe. [by Inna 57]
  • maryshaa 16.04.12, 21:32
    Ja bardzo lubiłam z siemieniem lnianym, bo siemię jakoś tak ługo zachowuje wilgoć w chlebie. smile
  • yoma 17.04.12, 12:16
    Potwierdzam, siemię OK.

    O, muszę chłopu powiedzieć, żeby pestki dyni następnym razem, bo chodzą po mnie.
    --
    Grupa G8. Kraje rozwinięte. Trzeci Świat. IV RP.
  • wadera3 16.04.12, 21:54
    Mnie "się robi" otrębowy, na drożdżach.

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • elzbieta.24 17.04.12, 08:31
    Fajne mieszanki kupuję w internetowym sklepie
    www.BogutynMlyn.pl
    gotowe mieszanki do pieczenia chleba +drożdże

    Szczytem szczęścia dla kota jest uwaga,rozmowa,pieszczoty i miłość ze strony człowieka; a dla ludzi nic nie może być pochlebniejszego niż przywiązanie istoty tak dalece niezależnej.
    <*><*><*><*>
    Koty nie są odpowiednim towarzystwem dla alergików ale dotyczy to również truskawek i pierwiosnków.
    <*><*>,*><*>

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka