Dodaj do ulubionych

Kroicie kapustę na bigos?

16.12.12, 12:05
Zawsze kroiłam wink Tym razem złapałam lenia, nie chce mi się, a że kupiłam przeszło 5 kg...http://forum.kocie-hospicjum.pl/images/smilies/030.gif
--
http://imageshack.us/a/img706/7122/600x50.jpg
Edytor zaawansowany
  • wadera3 16.12.12, 13:26
    Jeśli kupowaną to tak, jeśli kisze sama, to nie, bo rozdrabniam bardzo dobrze i nie ma co kroić.

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • wladziac 16.12.12, 14:24
    noooo,kroję bo później źle mi się jeeeeee,ach bigos uwielbiam, się zmuszę do zrobienia bo też mam lenia
  • pi.asia 16.12.12, 14:39
    Nie, w życiu nigdy! Ona później tak się pięknie rozdusi z mięsiwem, że jakoś długich nitek nie ma. Chyba że zawsze miałam szczęście i przytrafiała mi się dobrze poszatkowana.

    A słyszałyście o "bigosie" z białej kapusty z pieczarkami i mięsem kurzęcym?
    A wiecie, że kapustę na bigos wigilijny można kupować w wigilię o 12-ej?

    W temacie bigosu dowiedziałam się w warzywniaczku takich rzeczy, jakich by Woody Allen nie wymyślił wink
  • yoma 18.12.12, 13:04
    Nieprawda. To korzeń lubczyku, żeby działał, się zbiera o 12. Ale 1 października smile
    --
    Kobyła ma mały bok
    Ogrodnik ma wielki łeb, jest ślepy, lubi dobrze zjeść i czyta Herriota
  • mysiulek08 16.12.12, 15:31
    babka nie kroila, matka nie kroila ale ja kroje tongue_out jedyna dostepna zjadliwa kapusta kiszona jest niemiecka w sloikach bardzo grubo szatkowana z twardymi kawalkami, ale ja nie robie bigosu tylko kapuste z grzybami, ktora tez sluzy za farsz do pierogow to musi buc drobno pokrojona
    --
    Kicia.Yoda 4 lata z nami
  • maryshaa 16.12.12, 17:17
    U mnie się kroi, ale nie jakoś drobno. Nie lubię takiej rozkrojonej na drobno papki.
  • karple 18.12.12, 12:07
    Ja osobiście nie robię bigosu z powodu że mam lenia big_grin ale moja mama robi i nie kroi, bo u nas wszyscy lubią taką właśnie wersję wink
    --
    Muszę się do czegoś przyznać: Mam na imię Karolina....... i jestem KOTOHOLICZKĄ big_grin
  • yoma 18.12.12, 13:03
    A wiecie, że w oryginalnym, staropolskim bigosie nie było wcale kapusty? Bigos to było mięso zakwaszane cytryną. A że tylko bogatych było stać na cytrynę, szukano substytutu i wymyślono kwaszoną kapustę. I tak się tej kapusty robiło coraz więcej i więcej...
    --
    - Proszę państwa, całka z e do x jest tak idealna, że nawet PiS nie mógłby jej nic zarzucić.
  • wladziac 18.12.12, 15:05
    no i dobrze bo kapuchę uwielbiam a cytryna to tylko cytryna,przypomniało mi się jak rodzice kisili całą beczkę kapusty z pysznymi jabłuszkami w środku,całą zimę była frajda wyjadać nie tylko kapustę ale i kiszone jabłuszka,mniam
  • aankaa 18.12.12, 20:22
    raz w życiu popełniłam bigos. To znaczy w wersji, którą w moim rodzinnym domu tak to danie nazywano. Była tam 1/1 kapusta kiszona i biała (poszatkowana), na 2 kg kapusty wrzut ok. 0,5 kg (mieszanego, wołowina, wieprzowina) mięsa, trochę suszonych śliwek, jakiś listek laurowy i ziele angielskie
    nawet gar wielki zakupiłam smile

    stałam jak czarownica nad owym, mieszając przez dobre dwa dni, po czym wywaliłam na balkon w celu porządnego przemrożenia

    matulu ! jakież do było dobre po powtórnym podgrzaniu <mlask>
  • muraszka1 27.12.12, 11:38
    Kroję i kiszoną i surową. Proporcje 1/1 ,czasem więcej słodkiej surowej kapusty, w zależności od smaku kapusty kiszonej/kwaszona octem nie nadaje się do niczego/. Do poszatkowanej słodkiej surowej kapusty rozdrabniam suszone grzyby.Gotuję w małej ilości wody.Mieszam,mieszam, dodaję wody w miarę potrzeby.W inny garnku gotuję kapustę kiszoną z wędzonym surowym boczkiem. Mieszam i mieszam w tych dwuch garnkach.
    Kroję na drobne cząski kiełbasę podwawelską /łatwo z niej schodzi skórka/.Kiełbasę obsmażam z odrobiną cebuli /cebula na szklisto/. Obie kapusty wrzucam do jednego garnka.Dodaję pokrojony boczek /ten gotowany z kapusta kiszoną /,kiełbaskę z cebulka ,nie zaprawiam bigosu mąką .Gotuję gotuję ,mieszam ,mieszam. A potem już tylko odgrzewanie kiedy przyjdzie smak na bigos. Upiekłam karkówkę ,mam sporo sosu z pieczenia. Odgrzewam bigos dodając tego sosu. Mniam,mniam,mniam....
  • muraszka1 27.12.12, 11:46
    Oczywiście do gotowania kiszonej kapusty z boczkiem też dodaję wodę.
  • babcia47 27.12.12, 12:29
    dziabie nozyczkami kuchennymi to co mi sie tam szlaja w garnku za duze czy za długie i owija dookoła łyzki..ale przed wrzuceniem nie kroję
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • wladziac 27.12.12, 13:29
    właśnie czynię poświąteczny bigos na wszystkim co się nawinie i już mi ślinka cieknie jaka będzie wyżerka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka