11.12.17, 15:50
Poszukuję przepisu na bigos, wiadomo - na najlepszy na świecie. Poratujecie?
Samodzielnie nie robiłam już całe wieki, a muszę zrobić na święta.


--
--zielistka00--
Edytor zaawansowany
  • aankaa 11.12.17, 18:04
    ja robię "dziwny" bo z 2 rodzajów kapusty - kiszonej i słodkiej

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • saga55-5 11.12.17, 18:32
    Też taki "dziwny" robię smile
  • klaryma 11.12.17, 21:11
    Ja tez robie dziwny, ale za to najlepszy na swiecie smile My lubimy bardzo kwaśny - zatem tylko z kwaśnej kapusty dobrej jakości , nieplukanej, jesli mam dużo soku z kapusty to w trakcie duszenia podlewam. Zaczynam od namoczenia sporej garsci grzybow suszonych, nastepnie ok.2,5 kg kapusty zalewam w garze tymi grzybami wraz z woda w ktorej się moczyły. Do tego daje cwierc kostki masła wink Jak juz kapusta zmieknie (po ok. 0,5 godz, czasem podlewam woda lub tym sokiem, dodaje uprzednio upieczony kawalek piersi kurzej (1, 1,5 fileta upieczone w wyrazistych przyprawach i cebuli) wraz z pieczona wraz z tym kurakiem cebula w plasterkach oraz tez upieczony kawalek szynki albo schabu, po nastepnych 15 minutach lekko podsmazone petko kielbasy. Doprawiam albo przyprawa do bigosu albo liść laurowy, sól, pieprz i co tam w duszy zagra. Po ok. 1,5 godz. bigos gotowy (o ile ortodoksi zgodziliby sie, ze to bigos), kapusta nie jest rozciapciana, kolor jest apetycznie jasny , przetykany ciemnymi grzybkami. Mniam!
  • aankaa 11.12.17, 21:16
    do kapusty dodaję (po 1/3) mięsa wołowego, wieprzowego i indyka, garść namoczonych grzybów (+ woda z moczenia)
    tradycyjnie - listek laurowy, ziele angielskie
    duszę kilka godzin, odstawiam, na noc, na balkon żeby zmarzł i znowu na ogień

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • jottka 11.12.17, 23:16
    ja się nie znam, ale aankaa ma rację - bez przemrożenia bigos nieważny. i to najlepiej parokrotnego. no i jeszcze grzybki, śliwki suszone, czerwone wino i jeszcze raz przemrozićsmile
  • saga55-5 11.12.17, 23:32
    Ja gotuję 3 dni, oczywiście z przerwami wink
  • wadera3 12.12.17, 00:30
    Jak już napisano, bigos musi być gotowany kilka dni, z przerwami na przemrożenie. I powinien zawierać różne rodzaje mięsa, nie chodzi o ilość, tylko różnorodność. I powinien być z kiszonej kapusty(choć ja nieraz grzeszę i dodaję słodkiej).
    Do świątecznego bigosu dodaję również pozostałą po Wigilii kapustę z grzybami. Kiełbasę zaś dodaję, tak jak robił mój śp. Ojciec, dopiero po odłożeniu porcji do podania na stół. Podsmażam kiełbasę na patelni, do tego dopiero dodaję bigos i grzeję razem. Przyprawy - wiadomo, co komu w duszy...Ja jednak zawsze dodaję ziaren jałowca.

    --
    www.facebook.com/przetworybabcijoasi/
  • yvi1 12.12.17, 02:21
    Bigos jak bigos,kazdy ma swoj przepis ,ale dwie porady.Ziolo angielskie i lisc laurowy wsadzam do takiego wiekszego sitka do herbaty i zanurtam w bigos.I potem smak jest a ja nie musze szukac i wylawiac.Oraz dodaje miodu,bardzo podkreca smak bigosu.I nie robi go slodkim .
  • aankaa 12.12.17, 10:25
    u mnie kto znajdzie listek/ziele zostaje królem obiadu

    w nagrodę może pozmywać gary big_grin

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • zielistka00 12.12.17, 16:05
    To mięso wstępnie podpieczone jest?

    --
    --zielistka00--
  • arim28 12.12.17, 12:47
    Ja tez z kiszonej i slodkiej, doddaje lyzeczke musztadry, duzo miecha , troche grzybow suszonych i standard - sol, pieprz, lisc laurowy. majeranek.
  • zielistka00 12.12.17, 16:11
    Dzięki Dziewczyny smile mam nadzieję że coś mi wyjdzie. Fajny ten sposób na liście do "maczałki" na herbatę smile
    Co powiecie o takim przepisie z Kwestii Smaku? Może jeszcze by tam wina dodać.
    www.kwestiasmaku.com/przepis/bigos-staropolski

    --
    --zielistka00--
  • arim28 12.12.17, 18:23
    Osobiscie nie lubimy z suszonymi sliwkami, Miecho - to u mnie zeberka wedzone, boczek wedzony i duzo wolowiny, nie podpiekam.
    Dodaj dobrej musztardy - mozna nawet duza lyzke. Jak dla mnie pycha. Miodu tez troche daje - przypomnialyscie mi.
  • yvi1 12.12.17, 20:26
    Ja lubie mieso chude,wiec kupuje gulasz szynkowy w Aldiku 😁😁😁,polska kielbase.Wszystko smaze na patelni i dawaj z tym tluszczykiem do bigosu .Nie dodaje grzybow ani sliwek.W sumie pol na pol kiszonej i bialej kapusty,mieso i kielbasa,przyprawy i miod .Moi lubia taki najbardziej.Kiedys chcualam za dobrze i dalam kurczaka ,fuj ale suche mieso bylo.😁No coz ,na bledach sie czlowiek uczy .
  • olinka20 12.12.17, 21:06
    U mnie w domu suszone śliwki to największe zło wszechświata i obawiam się, że jakby ktoś podał bigos z suszonymi śliwkami to by mi chłop pawia puścił na stół wink
    Więc co kto lubi wink

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • wadera3 12.12.17, 21:11
    Śliwki w bigosie właściwie się rozpadają, więc chłop by nie zauważył. A co złego robią Wam suszone śliwki?

    --
    www.facebook.com/przetworybabcijoasi/
  • olinka20 12.12.17, 21:21
    Wierz mi, poczułby...
    Ma węch na śliwki niczym pies myśliwski...

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • olinka20 12.12.17, 21:23
    Aha, mi osobiście nic złego. Ale P ich nienawidzi więc po co mam mu smrodzić? On mnie kalafiorem i krupnikiem nie katuje.

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • wadera3 12.12.17, 21:29
    Mam wrażenie, że piszesz o wędzonych śliwkach, ktore są paskudne i faktycznie śmierdzą. A krupnik...wpadnij do W-wy to zmienisz zdanie i poprosisz o dokładkę.

    --
    www.facebook.com/przetworybabcijoasi/
  • olinka20 12.12.17, 21:33
    Wędzone też wink
    Krupniku nie jem 30 lat, boje się spróbować wink

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • niutaki 12.12.17, 21:45
    Ja juz Olince tlumaczylam, ze ona biedna dobrego krupniku nie jadla, sprobowalaby mojego... bylaby milosc dozgonna smile


    --
    Dyplomata - człowiek, który potrafi powiedzieć spierdalaj w taki sposób, że poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cię wyprawie.
  • wadera3 12.12.17, 21:49
    olinka20 napisała:

    > Wędzone też wink

    No jak wędzone, to się nie dziwię, to nie śliwki tylko jeden wielki smrod.


    > Krupniku nie jem 30 lat, boje się spróbować wink
    >

    Czyli od urodzenia? 😉 Jak spróbujesz dobrze zrobionego to zmienisz zdanie.




    --
    www.facebook.com/przetworybabcijoasi/
  • olinka20 12.12.17, 22:12
    Hehe, już sporo więcej mam niż 30 wink
    Ostatnia próba skończyła się wielkim rzygiem połączonym fontanną krupnikową z nosa. Nic nie poradzę, że ta zupa wygląda i pachnie jak woda po myciu podłogi.
    A co do śliwek to moj chłop aktualnie nie wchodzi na dział warzywno owocowy w marketach bo sinieje big_grin

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • pi.asia 14.12.17, 20:50
    Oprócz grzybów suszonych można wrzucić bulion grzybowy - zapach jest rewelacyjny.

    Przypomniały mi się przepisy na "bigos", jakie poznałam jeszcze w warzywniaczku.
    1. żelazna zasada 3 dni i przemrożenia na tamtym osiedlu była całkowicie nieznana. Wiele gospodyń brało się za wigilijny bigos w wigilijne południe. Pomijając fakt, że w wigilię je się kapustę z grzybami, a nie mięchem, to co to był za bigos gotowany trzy godziny?
    2. jedna pani na bigos kupiła białą kapustę i kilo pieczarek, po czym udała się do mięsnego po piersi z kurczaka do tego bigosu. Od samego słuchania przepisu było mi mdło.
    3. inna pani robiła bigos wg nowatorskiego przepisu z jakiejś gazety. Składał się on (ten bigos) z kiełbasy i ogórków kiszonych.

    Zauważyłam, że żadna z Was nie dodaje do bigosu przecieru pomidorowego. Dla mnie pomidory w bigosie to profanacja i mam na nie podobną alergię jak Olinkowy chłop na śliwki smile
  • yvi1 14.12.17, 20:56
    Dodaje 😁,potraktowalam to jako przyprawe 😁😁😁
  • arim28 14.12.17, 21:13
    Dodaje, dodaje, Musztarda i pol paczki przecieru z pomidorow.

    Wszystkie tajemnice kulinarne wyciagna od czlowieka wink
  • olinka20 14.12.17, 21:19
    I czar idealnych bigosów prysł!

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • barba50 17.12.17, 23:09
    Uwarzyłam bigos. Od jakiegoś czasu, tzn. od momentu jak pojawił się w mojej kuchni multicooker robię go właśnie w tym urządzeniu. Oczywiście gotowałam bigos lata całe tradycyjnie (przez kilka dni, z przemrażaniem itd), ale teraz bigos robi się (prawie) sam, a smakuje bardzo dobrze. Ten zaczęłam ok. 17.30, a już właściwie jest gotowy.

    http://wstaw.org/m/2017/12/17/bidzis.jpg




    --
    http://images34.fotosik.pl/380/fb2f565e757765b9.gif Staram się pisać poprawnie po polsku
  • aankaa 18.12.17, 00:14
    olinka20 napisała:

    Nic nie poradzę, że ta zupa wygląda i pachnie jak woda po myciu podłogi.

    siostro !!
    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • babcia47 30.01.18, 18:06
    olinko dobry krupnik jest na pęczaku, wiec nieco chrupie przy gryzieniu, smakuje i pachnie wędzonką, grzybami i zrumieniona cebulką, zawiera warzywka (ja np. białe z włoszczyzny zawsze drobniutko siekałam i rodzina nie zauważała, ze wciąga wartościowy seler i pietruszkę razem z kaszą, przy inszych zupach robię tak samo). Przy dobrych dodatkach i doprawieniu zwykła kasza jęczmienna też daje radę w ramach krupniku. Dobry krupnik nie jest zły, jest smaczny i aromatyczny..tyle, ze Ty jeszcze nie miałaś okazji na niego trafić..w moim przypadku ulubiona ilość brzmi "dużo" i starczy za cały obiad (po dokładkach)

    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • olinka20 30.01.18, 18:57
    Być może, ale nie zamierzam na siłę się przekonywać.
    Tak jak do kalafiora, do którego też mam uraz wink

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • arim28 31.01.18, 12:49
    Kalafior czesto uczula i wtedy jego smak moze odstreczac.
    Krupnik - mojemu wybrednemu (bardzo!!!) dziecku, najlepiej smakuje na drugi dzien.
    A smak zalezy od kucharki!!!
  • olinka20 01.02.18, 08:35
    Sugerujesz, że moja mamusia źle gotuje? wink

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • arim28 01.02.18, 19:38
    Moze tongue_out
    Moja mama bardzo dobrze gotowala i juz jako dziecko bylam okraglukta.
    A Ty? Jestes szczupla? smile
    smile
  • olinka20 01.02.18, 20:52
    Teraz? W normie.
    Jako dziecko składałam się głównie z oczu i mogłam odżywiać się tylko czekoladą.
    Inne potrawy mogły nie istnieć.
    Ale, żeby nie było, że mamusia źle gotuje to powiem, że moje rodzenstwo ( młodsi o 5 lat) do 3,4 roku życia byli duzi. Siostra była jak kuleczka, a brat był duży. A słodyczy nie jedli wcale.

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • babcia47 30.01.18, 18:22
    u mnie dwa rodzaje kapusty zawsze, z kiszoną gotowana surowa wołowina i /lub wieprzowina z koscią, z surową kawałki pieczeni i podsmażony boczek. za drobiem w bigosie nie przepadam ale jak mam pieczony drób dodaję. pomidory dodaję a zamiast śliwek wędzonych zcukrzone powidła(specjalnie zachowuję). grzybki suszone wraz z wodą z moczenia obowiązkowo, wędlina podsmażona dodana pod koniec, wskazane czerwone wytrawne wino, bukiet garni,zgniecione owoce jałowca gdy mam..no i wszystko gotowane przez 2-3 dni bez przemrażania. A generalnie bigos robi się pod koniec świat z tego co "nie zeszło" na zasadzie czyszczenia lodówki i wykorzystania mięs nie zjedzonych, doskonały w okresie noworocznym

    --
    Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka