Dodaj do ulubionych

Kobietki przepis na dobrą szarlotkę dajcie:)

24.10.09, 21:46
potrzebuję przepis na łatwą i udającą się szarlotkę, pomocysmile Mam mus z jabłek
już gotowy, mam Kasię, mąkę, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i
mleko, da się stworzyć z tego pyszne ciasto? Przepis potrzebny mi na jutro,
chodzi mi o taki, gdzie do masy z jabłek nie dodaje się kisielu ani budyniu, a
ciasto składa się z dolnej i górnej części a pomiędzy nimi jabłuszka. Da się?
Internet pełen przepisów, ja potrzebuję taki więcej sprawdzony, bo w necie
każdy jest "łatwy, szybki, udający się". Helpunku, ciasto będę piec jutro.
--
http://www.gify.org/bazagif/statki/navigazione005.gif
Edytor zaawansowany
  • 24.10.09, 21:48
    Ja mam [przepis na tzw skubańca. Masz ciasto na górze i na dole pomiędzy tym
    same jabłka. Zainteresowana??
    --
    "Never again is what you swore the time before"
  • 24.10.09, 22:18
    Bardzosmile Poproszę!
    --
    http://www.gify.org/bazagif/statki/navigazione005.gif
  • 24.10.09, 22:26
    kajecik i pisz:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    zagnieść ciasto 1/4 włożyć do zamrażalnika na 20 minut z białek ubić pianę i
    dodać szklankę cukru i jeszcze ubić
    ciasto rozwałkować ułożyć na blasze na nim jabłka nałożyć ubitą pianę i na
    wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika <ja trę na grubych okach tarki> piec 180
    stopni około 30 minut pianka ma się wysuszyć
    Porada osobista zmniejsz porcje cukru o połowę no może 1/3 bo wychodzi słodkie.
    i ja do tego ciasta co idzie do zamrażalnika dodaje kakao.
    --
    "Never again is what you swore the time before"
  • 24.10.09, 22:29
    Andziulec Słonce moje, jak mi to wyjdzie to cię ozłocęsmile Dziękuję!
    --
    http://www.gify.org/bazagif/statki/navigazione005.gif
  • 24.10.09, 22:35
    to sprawdzony przepis. I margaryne miej całą noc na wierzchu lepiej się ciasto
    zagniata. Ja zaczynam od pociachania jej z mąką.
    --
    "Never again is what you swore the time before"
  • 25.10.09, 16:51
    Andziulec, jesteś mistrzynią, ta szarlotka jest doskonała!!!! Polecam ją
    wszystkim wszem i wobec, jest pyszna i udało się ją zrobić takiemu beztalenciu
    kulinarnemu jak mniesmile Tylko trzymałam w piecyku 40 minut a nie 30, ale to
    kwestia piekarnika a nie modyfikacji przepisu jako takiego. Dziękuję, zapisuję
    sobie tą szarlotkę w ulubionych!
    --
    http://www.gify.org/bazagif/statki/navigazione005.gif
  • 26.10.09, 20:37
    To się cieszę, że się udałasmile
    --
    "Never again is what you swore the time before"
  • 02.11.09, 16:16
    Com się nałaziła, żeby znaleźć ten wątek...
    Musiałam dzisiaj upiec "reprezentacyjne" ciasto, czyli nie takie, co
    to tylko dla domowników, więc stresora miałam, bo im bardziej
    człowiekowi zależy tym gorzej, wiadomo.
    Cholerne ciasto jakoś nie chciało się zagnieść, taka mała klucha
    kruchliwa mi wyszła, ledwo udało się po formie rozgnieść... i w
    ogóle byłam przekonana, że będzie porażka...
    a ono bombowe wyszło big_grin Kruchutkie, no pyszne !
    Faktycznie cukru można dać troszkę mniej, zwłaszcza że jedliśmy
    ciepłe + lody, ale i tak pychotka.
    Bardzo dziękuję za świetny przepis, już wszedł mi w kanon smile
    --
    A wiesz którzy rodzice posyłani są do domów starców.Ci którzy
    posyłali dzieci do żłobka...
    (scarlett74)
  • 21.12.09, 11:02
    up up up.. przepis andziulcowyt wydaje sie fajny, tylko mam pytan
    kilka

    ile tych jabłek,
    jabłka zesmazone??
    surowe-tarte na tarce?
    krojone w plastry-surowe?
    slodzone?
    z kasza manna?
    a moze gaklaretka?
    aaa z czym czym czym?
    jaka ona jest?? wilgotna?? ( takiej szukam..zeby sucha nie
    była)...kruche to ciasto?? ( kruchego szukam)
    \
    jakie jakie jakie jabca mają byc?
    --
    Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Alzheimera i
    zapomnieć wypić
  • 24.10.09, 22:24
    po raz kolejny upiekłam szrlotkę i po raz kolejny mi nie
    wyszła...chybauncertain
    im bardziej się staram tym gorzej wychodzisad to był chyba mój
    ostatni raz...w zależności od efektu
    na dodatek nie chciało mi się sprawdzic proporcji na posypkę i sama
    margaryna wyszła...
    przepis oczywiście sprawdzony, łatwy, z tych co to zawsze wychodzi...
  • 25.10.09, 19:30
    zezarlismy dzisiaj "tort"własnego pomysłu:

    biszkopt upiec w tortownicy, przekroic i jedna czesc posmarowac
    kwasnym dzemem - np. powidła

    połozyc drugi placek i nasaczyc kawa zbozowa

    na to mus jabłkowy

    na to biszkopty-tez je nasaczamy

    na to bita smietana (smietana 36% ubita,z cukrem pudrem i ropusczona
    zelatyna z 1 łyzeczki)

    posypac kakao i orzechami

    czas robienia 1,5godz (mus tez robiłam sama)
    --
    Każdy ma jakąś swoją prywatną szajbę. Jak się z nią włazi w paradę
    zbyt wielu ludziom, mówią na niego wariat.
    W.Wharton
  • 21.12.09, 13:29
    ja robilam kilka razy szarlotkę z tego przepisu Marty Gessler, wyszla bardzo fajna:

    Ciasto:
    0,5 kg mąki

    1 kostka i 2 łyżki masła

    1 szklanka cukru

    1 cukier waniliowy

    1 surowe żółtko

    2 ugotowane żółtka

    1 łyżka proszku do pieczenia

    Ja uzywam zawsze gotowej masy ze słoika, do ktorej dodaje cukier waniliowy i
    duuuzo cynamonu smile

    Przygotowanie:

    Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, przetarte przez sito, ugotowane
    żółtka, surowe żółtko, proszek do pieczenia, masło. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta
    odłożyć. Resztę rozwałkować, przełożyć do formy. Ciasto posypać bułką tartą.
    Starte na tarce jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem położyć na cieście.
    Pozostałe białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę położyć na
    jabłkach. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na wierzch szarlotki. Piec ok. 50
    min w temp. 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.