Kobietki przepis na dobrą szarlotkę dajcie:) Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • potrzebuję przepis na łatwą i udającą się szarlotkę, pomocysmile Mam mus z jabłek
    już gotowy, mam Kasię, mąkę, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i
    mleko, da się stworzyć z tego pyszne ciasto? Przepis potrzebny mi na jutro,
    chodzi mi o taki, gdzie do masy z jabłek nie dodaje się kisielu ani budyniu, a
    ciasto składa się z dolnej i górnej części a pomiędzy nimi jabłuszka. Da się?
    Internet pełen przepisów, ja potrzebuję taki więcej sprawdzony, bo w necie
    każdy jest "łatwy, szybki, udający się". Helpunku, ciasto będę piec jutro.
    --
    http://www.gify.org/bazagif/statki/navigazione005.gif
    • Ja mam [przepis na tzw skubańca. Masz ciasto na górze i na dole pomiędzy tym
      same jabłka. Zainteresowana??
      --
      "Never again is what you swore the time before"
      • Bardzosmile Poproszę!
        --
        http://www.gify.org/bazagif/statki/navigazione005.gif
        • kajecik i pisz:
          3 szklanki mąki
          1 kostka margaryny
          4 żółtka
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          4 łyżki cukru
          zagnieść ciasto 1/4 włożyć do zamrażalnika na 20 minut z białek ubić pianę i
          dodać szklankę cukru i jeszcze ubić
          ciasto rozwałkować ułożyć na blasze na nim jabłka nałożyć ubitą pianę i na
          wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika <ja trę na grubych okach tarki> piec 180
          stopni około 30 minut pianka ma się wysuszyć
          Porada osobista zmniejsz porcje cukru o połowę no może 1/3 bo wychodzi słodkie.
          i ja do tego ciasta co idzie do zamrażalnika dodaje kakao.
          --
          "Never again is what you swore the time before"
          • Andziulec Słonce moje, jak mi to wyjdzie to cię ozłocęsmile Dziękuję!
            --
            http://www.gify.org/bazagif/statki/navigazione005.gif
          • Com się nałaziła, żeby znaleźć ten wątek...
            Musiałam dzisiaj upiec "reprezentacyjne" ciasto, czyli nie takie, co
            to tylko dla domowników, więc stresora miałam, bo im bardziej
            człowiekowi zależy tym gorzej, wiadomo.
            Cholerne ciasto jakoś nie chciało się zagnieść, taka mała klucha
            kruchliwa mi wyszła, ledwo udało się po formie rozgnieść... i w
            ogóle byłam przekonana, że będzie porażka...
            a ono bombowe wyszło big_grin Kruchutkie, no pyszne !
            Faktycznie cukru można dać troszkę mniej, zwłaszcza że jedliśmy
            ciepłe + lody, ale i tak pychotka.
            Bardzo dziękuję za świetny przepis, już wszedł mi w kanon smile
            --
            A wiesz którzy rodzice posyłani są do domów starców.Ci którzy
            posyłali dzieci do żłobka...
            (scarlett74)
          • up up up.. przepis andziulcowyt wydaje sie fajny, tylko mam pytan
            kilka

            ile tych jabłek,
            jabłka zesmazone??
            surowe-tarte na tarce?
            krojone w plastry-surowe?
            slodzone?
            z kasza manna?
            a moze gaklaretka?
            aaa z czym czym czym?
            jaka ona jest?? wilgotna?? ( takiej szukam..zeby sucha nie
            była)...kruche to ciasto?? ( kruchego szukam)
            \
            jakie jakie jakie jabca mają byc?
            --
            Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Alzheimera i
            zapomnieć wypić
    • po raz kolejny upiekłam szrlotkę i po raz kolejny mi nie
      wyszła...chybauncertain
      im bardziej się staram tym gorzej wychodzisad to był chyba mój
      ostatni raz...w zależności od efektu
      na dodatek nie chciało mi się sprawdzic proporcji na posypkę i sama
      margaryna wyszła...
      przepis oczywiście sprawdzony, łatwy, z tych co to zawsze wychodzi...
    • zezarlismy dzisiaj "tort"własnego pomysłu:

      biszkopt upiec w tortownicy, przekroic i jedna czesc posmarowac
      kwasnym dzemem - np. powidła

      połozyc drugi placek i nasaczyc kawa zbozowa

      na to mus jabłkowy

      na to biszkopty-tez je nasaczamy

      na to bita smietana (smietana 36% ubita,z cukrem pudrem i ropusczona
      zelatyna z 1 łyzeczki)

      posypac kakao i orzechami

      czas robienia 1,5godz (mus tez robiłam sama)
      --
      Każdy ma jakąś swoją prywatną szajbę. Jak się z nią włazi w paradę
      zbyt wielu ludziom, mówią na niego wariat.
      W.Wharton
    • ja robilam kilka razy szarlotkę z tego przepisu Marty Gessler, wyszla bardzo fajna:

      Ciasto:
      0,5 kg mąki

      1 kostka i 2 łyżki masła

      1 szklanka cukru

      1 cukier waniliowy

      1 surowe żółtko

      2 ugotowane żółtka

      1 łyżka proszku do pieczenia

      Ja uzywam zawsze gotowej masy ze słoika, do ktorej dodaje cukier waniliowy i
      duuuzo cynamonu smile

      Przygotowanie:

      Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, przetarte przez sito, ugotowane
      żółtka, surowe żółtko, proszek do pieczenia, masło. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta
      odłożyć. Resztę rozwałkować, przełożyć do formy. Ciasto posypać bułką tartą.
      Starte na tarce jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem położyć na cieście.
      Pozostałe białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę położyć na
      jabłkach. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na wierzch szarlotki. Piec ok. 50
      min w temp. 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.