Dodaj do ulubionych

sushi pierwszy raz

21.09.11, 20:42
wybieram się w sobotę po raz pierwszy na sushi, choc nic o nim nie wiem.
Dajcie proszę jakieś wskazówki, co zamówić, żeby było smaczne. co Wy lubicie i co to jest?
Thank you dobre kobity
--
Let the sunshine in!
M. listopad 2007
J. luty 2011
Edytor zaawansowany
  • mearuless 21.09.11, 20:47
    no to ja np. jestem sushi-profanatorsmile
    zawsze prosze o podanie mi sushi z grilowanym lososiem, maslana i innymi rybamibig_grin
    probowalam kilka razy z surowa i srednio mi szlo.
    a z podgrzana -zajebiozabig_grin
    aaaaaaaa uwazaj na imbir- jest okropny w wiekszej ilosci, trza bardzo uwaznie dawkowac...


    --
    "Żyj tak, aby twoim bliskim zrobiło się nudno, gdy umrzesz"
  • asiaiwona_1 21.09.11, 20:51
    imbir? ja uwielbiam. Najlepiej imbir maczać w sosie sojowym i tym dopiero "nawilżać" kawałek sushi. Ja uwielbiam z surowym łososiem, z pieczonym węgorzem teriyaki. No i gunkan - tatar z łososia. Mniam smile Proponuję nie brać proponowanych w barze zestawów tylko brać normalne porcje. Pokombinuj z różnymi to będziesz wiedziała co ci smakuje, a co nie. Maślanej to ja akurat nie lubię.
    --
    http://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif
    "Jarka wyglad znam ale Ty to musisz byc zaje....a Doopa ze Ci Kuzniar sie uklonil.." - by e.logan
  • asiaiwona_1 21.09.11, 20:51
    A i zapomniałabym... najlepsze sushi to robi mój mąż big_grin Serio, serio.
    --
    http://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif
    "Jarka wyglad znam ale Ty to musisz byc zaje....a Doopa ze Ci Kuzniar sie uklonil.." - by e.logan
  • olinka20 21.09.11, 20:56
    Asiowa, bo nie jadłas sushi mojego chlopatongue_outtongue_outtongue_out
    A co do meritum- zamow zestaw, bedziesz tam miała przegląd wszystkiego co podają.
    I pamietaj, imbir pomiedzy kawałkami sushi, na odswiezenie smaku.
    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • asiaiwona_1 21.09.11, 21:07
    ale właśnie w tych zestawach dają najgorszy szajs, a płaci się jak za kawior wink nadal sugeruję wziąć po porcji maków, kalifornia maków i nigiri.
    --
    http://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif
    "Jarka wyglad znam ale Ty to musisz byc zaje....a Doopa ze Ci Kuzniar sie uklonil.." - by e.logan
  • alajna2 21.09.11, 21:19
    no dzięks, trochę mi się rozjasniło, oby mi tylko smakowało, choc bardziej się boje i kubki smakowe męza wink
    --
    Let the sunshine in!
    M. listopad 2007
    J. luty 2011
  • olinka20 21.09.11, 21:20
    Ja tam sie nie zawiodłamtongue_out
    W zestawie mam fajny przekroj ( a ja sie gubie w tych nazwachwink )
    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • asiaiwona_1 21.09.11, 21:10
    olinka20 napisała:

    > Asiowa, bo nie jadłas sushi mojego chlopatongue_outtongue_outtongue_out
    >

    Normalnie trzeba jakieś zawody urządzić big_grin Mełę weźmiemy na jurora big_grin

    --
    http://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif
    "Jarka wyglad znam ale Ty to musisz byc zaje....a Doopa ze Ci Kuzniar sie uklonil.." - by e.logan
  • mearuless 21.09.11, 21:52
    dobra, zgadzam sie....a wygrany ...no ten teges....jaka nagrodabig_grin?
    --
    tiny.pl/h5xxw
  • turzyca 22.09.11, 01:53
    W sushi zasadniczo masz opcje z wodorostem lub bez wodorostu. Ja tam wodorosta kocham i uwazam, ze jest pyszny, ale dobrze sobie zamowic tez pare rzeczy bez wodorosta, zeby wiedziec, czy nie lubi sie smaku ogolnie czy akurat wodorosta. Tylko ze w polskich warunkach wersje bez wodorosta sa zazwyczaj automatycznie z ryba lub krewetka, prawie zawsze to nigiri, a trudniej dorwac cos takiego jak inarisushi czyli ryz zapakowany w torebke z tofu. W zawijancach, takze w kiepskich sushidajniach, dostaniesz bez problemu takze nadzionka warzywne czy jajeczne.

    Dobrze jest pojsc z co najmniej jednym sushizerca, ktory zezre wszystko, co Ci nie podpasuje. Bo sushi wbrew pozorom zapycha, wiec trudno wyprobowac wiecej opcji za jednym podejsciem. A eksperymenty sa jedyna droga do odkrycia co lubimy, bo po prawdzie to zarcie jest tak zroznicowane, ze kazdy znajdzie cos dla siebie. No chyba ze nie lubi ryzu... smile
    --
    24 kilo klonow.
  • opium74 22.09.11, 08:53
    i uważaj na wasabi - taka zielona pasta...... rodzaj ich chranu suspicious
    ostre jak cholera. Ja dodaję trochę wasabi do sosu sojowewgo, mieszam i dopiero w tym maczam kawałki sushi
  • asiaiwona_1 22.09.11, 08:57
    opium74 napisała:

    Ja dodaję trochę wasabi do sosu sojowewgo, mieszam i dopiero
    > w tym maczam kawałki sushi

    też tak robię. Lubię wasabi smile Choć kiedyś oglądałam w tv jakiś program nt sushi właśnie i ponoć to ujma dla sushimena (jak się nazywa ten co robi sushi?) jak klient używa wasabi bo u nich to oznaka, że ryba jest nieświeża i trzeba smakiem i ostrością wasabi zneutralizować nieświeżość ryby.

    A te susi-pierożki zalinkowane powyżej wyglądają super. Nie jadłam takich jeszcze, więc muszę koniecznie spróbować jak będzie okazja smile

    --
    http://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif
    "Jarka wyglad znam ale Ty to musisz byc zaje....a Doopa ze Ci Kuzniar sie uklonil.." - by e.logan
  • mme_marsupilami 22.09.11, 09:01
    Polecam sprobowac wszystkiego.
    Osobiscie nie lubie tylko z surowym tunczykiem i nie jem ani imbiru ani wasabi.
    --
    Mój sposób na kryzys:
    Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ij/xd/byhj/VDrKicABDkSDE8ESAA.jpg
  • pola.cocci 22.09.11, 13:50
    ja polecam sashimi - czyli surowa ryba bez ryzu, a raczej ryz z winegetem osobno, uwielbiam tatara z lososia, nie przepadam za wegorzem, wasabi nie jadam, bo mnie pali, california maki tez b. lubie; generalnie unikam wodorostow, bo mi smierdzi, ale to tylko moje zdanie
    smacznego
  • mamba30 22.09.11, 14:01
    ja sama robię w domu suszi, dla małża, ja tego nie tykam, a wodorosty mi pachną trawą, do jarania rzecz jasna big_grin
    --
    http://lb1m.lilypie.com/TikiPic.php/8YKTASK.jpghttp://lb1m.lilypie.com/8YKTp2.png
  • azjaodkuchni 24.09.11, 19:09
    Jeśli możesz zamów każdy rodzaj po jednym, ale pamietaj , że jak polubisz to miłością wielką.
    --
    azjaodkuchni.blogspot.com/
  • turzyca 24.09.11, 20:16
    A ja ilekroc jem sashimi to sie zastanawiam co mnie podkusilo (zasadniczo wiem, cena) i dlaczego nie wzielam sushi, wodorostow mi straszliwie brakuje. big_grin
    --
    24 kilo klonow.
  • marghe_72 24.09.11, 20:21
    Nie jestem fanką surowej ryby, ale tatar z serioli kocham miłoscią wielką.
    Takoż tatar z tunczyka.

    Z pieczonych stworów - krewetka w tempurze i łosoś.

    Skąd jesteś?
    Bo jesli z W-wy polecam Tomo Sushi
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • marghe_72 24.09.11, 20:33
    a' propos wodorostów - niektórym ich smak nie odpowiada, w takim wypadku można zamówić maki w opłatku smile
    I nawet z rymem wyszlo.

    Ostrożnie z wasabi. Jest b. ostre. Najlepiej odrobinę rozprowadzić w sosie sojowym i w tej mieszaninie moczyć sushi
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka