Dodaj do ulubionych

Przepis na pizze

16.03.12, 12:27
Bo w jednym wątku się pytałam - nikt nie odpowiedział tongue_out

Więc uprzejmie proszę o jakiś przepis na ciasto do pizzy - ze szczegółami najlepiej smile
Edytor zaawansowany
  • 16.03.12, 12:37
    Proszę bardzo:

    kuchniapsakuby.blox.pl/2009/10/Pizza.html
    pies
    --
    www.inpersona.pl
    kuchniapsakuby.blox.pl/
    www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
  • 16.03.12, 12:44
    pieskuba napisała:

    > Proszę bardzo:
    >
    > rel="nofollow">kuchniapsakuby.blox.pl/2009/10/Pizza.html
    > pies

    Tylko 2 dag drożdży? I w jakiej temperaturze piec? I czy dużo jej wychodzi?
  • 16.03.12, 13:39
    Drożdży im mniej tym lepiej, najlepiej zostawić ciasto, żeby poleżało (nawet kilka godzin) i samo sobie urosło, ale nie jest to konieczne. Temperatura - im wyższa, tym lepiej, mój piekarnik osiąga niespełna 250 stopni i w tej temperaturze piekę uważając, żeby nie spalić :o) Proporcje na dwie duże, cienkie pizze. Przepis od włoskiej rodziny przyjaciółki :o)
    pies
    --
    www.inpersona.pl
    kuchniapsakuby.blox.pl/
    www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
  • 16.03.12, 14:20
    A proszę forum.gazeta.pl/forum/w,88104,114241473,114241811,Re_Dlaczego_mi_ciasto_do_pizzy_nie_rosnie_.html


    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lh/mb/wvld/AerXZT4VCnFZb8nVSX.jpg
  • 16.03.12, 14:22

    Jeszcze po wielu próbach na róznych drożdżowych ciastach wypraktykowałam sposób na szybkie rozpuszczenie drożdży i nawet jak inaczej piszą w przepisie to ja i tak robię po swojemu - najpierw krusze drożdże i zasypuję cukrem i same się pięknie rozpuszczają po chwili smile.


    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lh/mb/wvld/MECF65QGlFI85xV0VX.jpg
  • 16.03.12, 14:23
    prawda to! drożdże rozpuszczają się w cukrze.

    --
    www.inpersona.pl
    kuchniapsakuby.blox.pl/
    www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
  • 16.03.12, 14:28
    2 szklanki mąki

    trochę oliwy lub oleju

    szczypta soli i cukru

    ROZPUSZCZONE w ciepłej wodzie drożdze ( jak kupujesz drozdze w opakowaniu to ja daję 1/2 tego opakowania)

    Wszystko razem mieszam i w razie potrzeby dodaję wodę lub mąkę.Przykrywam i ciasto rośnie około 30 minut.POtem sru dodatki i do pieca.
    Ten przepis jest super bo nie ma prawa się nie udać. Ja zagniatałam ręcznie a teraz robię to w robocie.
  • 16.03.12, 15:00
    Akurat dzis robie pizze, a ciasto wlasnie odpoczywa. Oto przepis, prosty i sprawdzony a ciasto smaczne:

    300g maki do makaronu albo chlebowej mocnej
    200 ml bardzo cieplej wody
    lyzeczka do herbaty (5ml lub 3g) drozdzy suchych
    lyzka stolowa (15ml) oliwy z oliwek
    lyzka do herbaty soli

    wyrobic wszystkie skladniki (u mnie robi to maszyna hakiem) i pozwolic ciastu odpoczac 15 minut lub wyrosnac. Pieke na kamieniu w temp. 240 st C do zrumienienia brzegow.
  • 16.03.12, 21:42
    Wielokrotnie sprawdzony z blogu p. Doroty mojewypieki
    Z calego ciasta robie jedna wielka pizze na blaszce z piekarnika wink

    2 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
    1 łyżeczka cukru
    2,5 szklanki mąki (375 g)
    1 szklanka ciepłej wody (250 ml) (mozna dać połowę mleka)
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/4 szklanki kaszy mannej (40 g)

    Połączyć drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę (nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia drożdży.
    Odstawić na 10 minut.
    Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać miksturę z drożdżami i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
    Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię wysypaną połową kaszy mannej, zagnieść raz jeszcze. Wyłożyć do formy kwadratowej o boku 32 cm (u mnie dwie formy 17 x 27 cm), wysypanej na spodzie resztą kaszy.
    Nałożyć sos, dodatki i zostawić chwilę do wyrośnięcia. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.

    --
    Mój sposób na kryzys:
    Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ij/xd/byhj/95h3tYgolzoIAY0PqA.jpg
  • 16.03.12, 21:49
    robie to.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63934518,63934518.html
    rano przed wyjsciem do pracy wymeiszam, wkladam do chlodnej wody, po poludniu wyplyniete wyrosniete pikene...na blache plus dodtaki jakie kto chce- cudo.
    --
    http://images5.fanpop.com/image/photos/25500000/Tyler-tyler-lockwood-25589705-100-100.png
  • 16.03.12, 22:54
    Moja ulubiona

    400 g mąki
    25 g drożdży
    250 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    oliwa

    drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
    Wszystkie składniki zagnieść
    Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
    Po 30 minutach ponownie wyrobić
    Rozwałkowac itp

    Piec w rozgrzanym na maksa piekarniku, aż brzegi zaczną się rumienić
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • 16.03.12, 23:02
    robie z tego przepisu:
    pizza. Czasem dodaję przyprawy włoskie do ciasta, sos robię taki jak ten w przepisie tylko zamiast koncentratu daję pomidory z puszki. Jest rewelacyjna
    ps. wychodzi ciasta na dużą blachę z kuchenki.
    --

    Wypada, nie wypada - czytając fora można dojść do wniosku, że kobiecie w Polsce nic nie wypada, co najwyżej sztuczna szczęka na emeryturze i macica po porodzie Sn…. taje
  • 17.03.12, 21:32
    nie mogłam się oprzećtongue_out
    www.pogodaducha.pl/6847
    --
    http://lb2f.lilypie.com/ihKdp1.png

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.