• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Przepis na pizze

  • 16.03.12, 12:27
    Bo w jednym wątku się pytałam - nikt nie odpowiedział tongue_out

    Więc uprzejmie proszę o jakiś przepis na ciasto do pizzy - ze szczegółami najlepiej smile
    Edytor zaawansowany
    • 16.03.12, 12:37
      Proszę bardzo:

      kuchniapsakuby.blox.pl/2009/10/Pizza.html
      pies
      --
      www.inpersona.pl
      kuchniapsakuby.blox.pl/
      www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
      • 16.03.12, 12:44
        pieskuba napisała:

        > Proszę bardzo:
        >
        > rel="nofollow">kuchniapsakuby.blox.pl/2009/10/Pizza.html
        > pies

        Tylko 2 dag drożdży? I w jakiej temperaturze piec? I czy dużo jej wychodzi?
        • 16.03.12, 13:39
          Drożdży im mniej tym lepiej, najlepiej zostawić ciasto, żeby poleżało (nawet kilka godzin) i samo sobie urosło, ale nie jest to konieczne. Temperatura - im wyższa, tym lepiej, mój piekarnik osiąga niespełna 250 stopni i w tej temperaturze piekę uważając, żeby nie spalić :o) Proporcje na dwie duże, cienkie pizze. Przepis od włoskiej rodziny przyjaciółki :o)
          pies
          --
          www.inpersona.pl
          kuchniapsakuby.blox.pl/
          www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
    • 16.03.12, 14:20
      A proszę forum.gazeta.pl/forum/w,88104,114241473,114241811,Re_Dlaczego_mi_ciasto_do_pizzy_nie_rosnie_.html


      --
      http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lh/mb/wvld/AerXZT4VCnFZb8nVSX.jpg
      • 16.03.12, 14:22

        Jeszcze po wielu próbach na róznych drożdżowych ciastach wypraktykowałam sposób na szybkie rozpuszczenie drożdży i nawet jak inaczej piszą w przepisie to ja i tak robię po swojemu - najpierw krusze drożdże i zasypuję cukrem i same się pięknie rozpuszczają po chwili smile.


        --
        http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lh/mb/wvld/MECF65QGlFI85xV0VX.jpg
        • 16.03.12, 14:23
          prawda to! drożdże rozpuszczają się w cukrze.

          --
          www.inpersona.pl
          kuchniapsakuby.blox.pl/
          www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
          • 16.03.12, 14:28
            2 szklanki mąki

            trochę oliwy lub oleju

            szczypta soli i cukru

            ROZPUSZCZONE w ciepłej wodzie drożdze ( jak kupujesz drozdze w opakowaniu to ja daję 1/2 tego opakowania)

            Wszystko razem mieszam i w razie potrzeby dodaję wodę lub mąkę.Przykrywam i ciasto rośnie około 30 minut.POtem sru dodatki i do pieca.
            Ten przepis jest super bo nie ma prawa się nie udać. Ja zagniatałam ręcznie a teraz robię to w robocie.
    • 16.03.12, 15:00
      Akurat dzis robie pizze, a ciasto wlasnie odpoczywa. Oto przepis, prosty i sprawdzony a ciasto smaczne:

      300g maki do makaronu albo chlebowej mocnej
      200 ml bardzo cieplej wody
      lyzeczka do herbaty (5ml lub 3g) drozdzy suchych
      lyzka stolowa (15ml) oliwy z oliwek
      lyzka do herbaty soli

      wyrobic wszystkie skladniki (u mnie robi to maszyna hakiem) i pozwolic ciastu odpoczac 15 minut lub wyrosnac. Pieke na kamieniu w temp. 240 st C do zrumienienia brzegow.
    • 16.03.12, 21:42
      Wielokrotnie sprawdzony z blogu p. Doroty mojewypieki
      Z calego ciasta robie jedna wielka pizze na blaszce z piekarnika wink

      2 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
      1 łyżeczka cukru
      2,5 szklanki mąki (375 g)
      1 szklanka ciepłej wody (250 ml) (mozna dać połowę mleka)
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oliwy z oliwek
      1/4 szklanki kaszy mannej (40 g)

      Połączyć drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę (nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia drożdży.
      Odstawić na 10 minut.
      Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać miksturę z drożdżami i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
      Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię wysypaną połową kaszy mannej, zagnieść raz jeszcze. Wyłożyć do formy kwadratowej o boku 32 cm (u mnie dwie formy 17 x 27 cm), wysypanej na spodzie resztą kaszy.
      Nałożyć sos, dodatki i zostawić chwilę do wyrośnięcia. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.

      --
      Mój sposób na kryzys:
      Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.

      http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ij/xd/byhj/95h3tYgolzoIAY0PqA.jpg
    • 16.03.12, 21:49
      robie to.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63934518,63934518.html
      rano przed wyjsciem do pracy wymeiszam, wkladam do chlodnej wody, po poludniu wyplyniete wyrosniete pikene...na blache plus dodtaki jakie kto chce- cudo.
      --
      http://images5.fanpop.com/image/photos/25500000/Tyler-tyler-lockwood-25589705-100-100.png
    • 16.03.12, 22:54
      Moja ulubiona

      400 g mąki
      25 g drożdży
      250 ml wody
      1 łyżeczka cukru
      1/2 łyżeczki soli
      oliwa

      drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
      Wszystkie składniki zagnieść
      Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
      Po 30 minutach ponownie wyrobić
      Rozwałkowac itp

      Piec w rozgrzanym na maksa piekarniku, aż brzegi zaczną się rumienić
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • 16.03.12, 23:02
        robie z tego przepisu:
        pizza. Czasem dodaję przyprawy włoskie do ciasta, sos robię taki jak ten w przepisie tylko zamiast koncentratu daję pomidory z puszki. Jest rewelacyjna
        ps. wychodzi ciasta na dużą blachę z kuchenki.
        --

        Wypada, nie wypada - czytając fora można dojść do wniosku, że kobiecie w Polsce nic nie wypada, co najwyżej sztuczna szczęka na emeryturze i macica po porodzie Sn…. taje
    • 17.03.12, 21:32
      nie mogłam się oprzećtongue_out
      www.pogodaducha.pl/6847
      --
      http://lb2f.lilypie.com/ihKdp1.png
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.