Dodaj do ulubionych

przepis na ciasto - ŁATWY

04.06.12, 18:52
no dobra, zostalam wyznaczona przemocą na ochotnika do upieczenia cista na dzień rodziny. Do szkoły synka ) Nawet juz zajrzałam na bloga karry ale nie umiem wybrać, bo musi starczyć na blachę a nie na keksówkę. Błagam podrzućcie jakiś PROSTY przepis, najlepiej bez kremu.
--
65FF-G to WCALE nie jest wielki biustsmile
Edytor zaawansowany
  • aniuta75 04.06.12, 18:58
    arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/06/maslankowy-placek-z-truskawkami-i.html

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lh/mb/wvld/MECF65QGlFI85xV0VX.jpg
  • moonshana 22.12.13, 19:38
    Ja JA ja!!! wygrzebałam stary wątekbig_grin
    zeznać proszę, która wie czy jak zastąpię truskawki pomarańczą w tym cieście - to sztuka się uda???? tak sobie szukam po maglu łatwego ciasta, a ten przepis sympatycznie wygląda.
    --
    "nie szukaj w sobie winy, kiedy idziesz na dno..."
  • mamuska561 04.06.12, 19:01
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 ½ szklanki mąki
    ½ szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel ulubionego aromatu (u nas waniliowy)
    dowolne owoce lub bakalie (u nas bakalie: rodzynki i daktyle)

    Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę, wlać olej, następnie proszek do pieczenia i aromat, wymieszać/ zmiksować. Na koniec dodać owoce lub bakalie, wymieszać. Masę wlać do keksówki (najmniejszej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40-45 min. teraz sezon na truskawki wiec wrzuć na wierzch
  • mamuska561 04.06.12, 19:02
    zrób porcje x2 i rzuć na blache normalną a nie keksówke
  • jk3377 04.06.12, 19:08
    chcialam pisac o placku z truskawkami i kruszanką,ale juz napisaływink

    moze tzw babka na oleju/zebra? jak bedziesz potrzebowac to spiszesmile łatwa szybka i smaczna.
    --
    http://gifyanimowane.w.interia.pl/gify/kwiaty/palma.gif
  • karra-mia 04.06.12, 19:10
    a placek z owocami
    karrawkuchni.blogspot.com/2012/03/atwy-placek-z-jabkami-czyli-ciasto-na.html
    łatwy, szybki, rposty, pyszny i robisz z czym chcesz
    --
    Kiedyś spotykało się dziewczyny co potrafiły gotować, jak ich matki,
    teraz spotyka się dziewczyny co potrafią chlać jak ich ojcowie.
    zagłosuj, bo kibicować można zdrowo i pożywnie
  • turzyca 04.06.12, 19:17
    mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html
    Ja pieke z tej porcji w okraglej formie do zapiekanek, na blache pewnie potrzebna podwojna.

    I dzieci sie nie uswinia.
    --
    24 kilo klonow.
  • tetika 04.06.12, 19:41
    jak chcesz bez pieczenia to juz podaje, tylko postac w lodowce musi i musisz leciec po zakupy
    pisze warstwami od dolu czyli to co najpierw kladziesz na blache i do gory
    herbatniki
    krem karpatke bez gotowania ( potrzebne mleko)
    herbatniki
    masa krowkowa albo toffi z puszki
    herbatniki
    bita smietana ( 2 opakowania na styk , mozna kupic trzy kremowki i ubic samej )
    herbatniki
    jak cos zostalo masy krowkowej to znow polozyc
    herbatniki
    reszta bitej smietany
    posypac posypka czekoladowa

    jesc za godzine ( nie dac wyzrec rodzinie bo wychodzi przepyszne)
    smacznego smile
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/AFoec9GsOHTbebtJBA.jpg

    Kącik Przyjaźni
  • zuzanka79 04.06.12, 20:07
    Najprostsze ciasto do szkoły jakie piekę to zwykły biszkopt na którym układam owoce świeże lub z puszki i zalewam jogurtem wymieszanym z tężejącą galaretką.
    Kupuję 2 lub 3 duże jogurty do tego 2 galaretki w identycznym smaku np truskawkowe. Biszkopt się piecze, galaretka rozpuszczona w połowie porcji wody się chłodzi. Owoce ociekają na sicie. Biszkopt się studzi, galaretka powoli tężeje, owoce się suszą wink. Biszkopt wystudzony owoce ułożone na cieście, galaretkę mieszam z jogurtami, zalewam owoce i do lodówki.
    Owoce można też ułożyć na wierzchu i lekko wbić w masę.
    Powiem ci, że dzieci nie lubią wymyślnych ciast. A takie zawsze schodzi pierwsze. Już się nauczyłam, że 20 porcji to stanowczo za mało big_grin
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg
  • jk3377 05.06.12, 20:50
    ktory aniuta linka zapodała, jest PYSZNY I ŁATWY!!!!!!!!!!!!!!! dzis zrobilam i jest obłedny...a doopa rosniewink wyszedl mi lepszy niz ten moj z przepisu,ale bez maslanki...z wygladu podobny,ale smak bez porownania. smacznego!
    --
    http://sztylo84.w.interia.pl/gify/znaki%20zodiaku/fischbronze.gif
  • aniuta75 05.06.12, 21:13
    Pewnie, że pyszny. I pieknie rośnie. A najfajniejsze, że roboty naprawdę nie wiele smile. Mam w planach robić go ze wszystkimi owocami z jakimi się da wink.


    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lh/mb/wvld/AerXZT4VCnFZb8nVSX.jpg
  • jk3377 05.06.12, 21:37
    hahha ja tezsmile a nawet mysle,z czym by tu jeszcze poza owocami hahaha

    a czy w razie braku maslanki-mona jogurtem zastapicwink nie zawsze mam to 1,a drugie i owszem. czy ktos juz az tak eksperymentował? uda sie?
    --
    -LEGALNY NARKOTYK - OSTROŻNIE!-
  • aniuta75 05.06.12, 22:31
    Nie eksperymentowałam tak, ale też się zastanawiałam nad zastąpieniem maślanki albo jogurtem albo kefirem...


    --
    SERIALOWO, FILMOWO I NIE TYLKO big_grin
  • mandziola 05.06.12, 23:39
    Bez pieczenia:
    mojewypieki.blox.pl/2010/07/Sernik-z-toblerone-na-zimno.html
    Zajebisty tylko na ta blaszke to 2 x tyle składników co podano w przepisie bo inaczej wychodzi płaski.
    I zamiast toblerone ja dawałam kitkety, a zamiast digestiv w czekoladzie zwykłe - i było lepsze.
  • kiecha3 06.06.12, 06:22
    Fajne, lekko wilgotne ciasto z jabłkami, wygląda jak murzynek, a smakuje obłędnie.

    Składniki:
    1kg jabłek
    3 szkl. mąki
    3 jajka
    2 szkl. cukru
    1i 1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki kakao (dla koloru)
    garść rodzynek (opcjonalnie)

    Jabłuszka obrać i w kostkę (nie musi być drobna, ale na tyle nieduża by potem można było wymieszać z dość gęstym ciastem - do tego przydaje się facet, ale od biedy dasz radę sama)

    Jaja utrzeć s cukrem stopniowo dodając olej (weź te końcówki mikserowe nie do ubijania jajek, a te do wyrabiania ciasta - takie sprężyny). Potem dodajemy kolejno- mąkę, sodę, kakao i cynamon oraz rodzynki. Dorzucasz jabłka i (już ręcznie) mieszasz tak by ciasto oblepiło je. Na blachę i do pieca na jakieś 60 min -1h15min w temp180-190st.C.. po tym czasie ja wyłączam grzanie i go zostawiam tak w tym ciepełku...

    Done... Jak masz składniki naszykowane to idzie w mig.. i schodzi przed tortami ze stołu - wypróbowałam...
    A tu kilka zdjęć poglądowych - nie powala wyglądem, ale za to smakiem wink

    www.google.pl/search?q=ciasto+ameryka%C5%84skie&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=l9rOT8iWH8_MswbltI2hCw&biw=1366&bih=598&sei=mtrOT5OsKYzEsgaqoNWCCw
    -- .
    http://www.grzegomonia.com/gify/zwierzeta/konie/31.gif
    .... wielokropek....
  • czarneoczy 06.06.12, 10:13
    bakeholic.blogspot.com/2011/02/ciasto-czekoladowo-bananowe-ii.html
    nawet mnie udało isę je zrobić zanim piekarnik się nagrzał tongue_out
    z czego najwięcej czasu zajęło mi przeliczanie szklanek na gramy...
    --
    Latanie to właściwie prosta sztuczka. Wystarczy rzucić się w kierunku Ziemi i w nią nie trafić...
  • paskudek1 06.06.12, 12:57
    dzięki wam serdecznie za pomysły smile popełniłam własnie ten bananowy chlebek, na próbę. Jak dla mnie bomba, ale jak synek wróci ze szkoły to oceni. tylko to jest cholera wredna i mało co mu smakuje, zwłaszcza z ciast. Dlatego te z owocami i kremami odpadają na początku bo zaraza jedna nie chce nic takiego zeżreć.
    --
    65FF-G to WCALE nie jest wielki biustsmile
  • mamaivcia 06.06.12, 13:20

    sypana szarlotka jest łatwa - wygooglać można przepis

    albo taki niby piernik (wg. mnie raczej murzynek) "Ani"
    2 szklanki mąki
    1 szkl. cukru
    1 szkl. zsiadłego mleka
    3/4 słoika powideł śliwkowych
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki kakao
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    olejek migdałowy
    to wszystko wrzucić do miski i wymieszać drewnianą łychą
    potem można dodać bakalie
    jeśli ktoś lubi to zamiast olejku migdałowego może dać przyprawę do piernika
    piec ok. 45 min. w 180 st.
    jak ostygnie polać czekoladą
    łatwe, zawsze wychodzi i długo jest świeże (podobno nawet po tygodniu jest mięciutkie i wilgotne - nie wiem, u mnie jeszcze nigdy nie dotrwało tak długo, znika w dwa dni wink

    --
    Piotruś
  • ellgie 06.06.12, 13:29
    A nie lepiej ciacha?
    Te serowe od Karry są super.
    Ja zamiast jabłek daję brzoskwinie takie z puszki
  • paskudek1 06.06.12, 14:52
    a właśnie serowe ciacha karry, przejrzałam jej bloga kilkakrotnie ale nie umiem zidentyfikować TYCH ciastek. Widocznie niekumata jestem.
    --
    65FF-G to WCALE nie jest wielki biustsmile
  • ellgie 06.06.12, 16:40
    karrawkuchni.blogspot.com/2011/11/pan-jabko-w-kolejnej-odsonie-czyli.html
  • mamuska561 08.06.12, 19:38
    a ja właśnie oglądając meczyk piekę chlebek bananowy w wersji bezglutenowej i bezmlecznej dla syna dam znać jak taki wyszedł.
  • marghe_72 08.06.12, 21:18
    może ciasteczka?
    poezja dla lubiących kokosy


    Płatki kokosowe/migdałowe

    3 białka
    80g wiórków kokosowych albo drobno posiekanych migdałów
    100g miałkiego cukru
    20g mąki
    70g masła, roztopionego i schłodzonego

    Piekarnik rozgrzać do 190 st. Białka lekko roztrzepać widelcem, dodać pozostałe
    składniki, lekko wymieszać. Na wysmarowaną masłem blachę kłaść po łyżeczce
    masy, lekko rozpłaszczając. Zachować spore odstepy, bo rozlewają się w trakcie
    pieczenia. Piec ok. 5 min. do momentu, gdy płatki się lekko zrumienią (zdejmuje
    się je jeszcze elastyczne, można wywinąć na wałku).http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/df/ri/hegf/TC4H1LJJt7F0yh7IkX.jpg
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • marghe_72 08.06.12, 21:21
    czekoladowe z białą czekoladą
    wg NAtalia.brzeska

    1,5 szkl mąki
    2/3 szkl kakao (ja używam Wedel)
    1 łyżeczka proszku do piecz
    kostka masła
    1 szkl i trochę cukru (można zrobić pół na pół biały i brązowy cukier, ale to
    podwyższa koszt, a w smaku różnicy nie ma)
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    2 duże jajka
    2 szklanki pokrojonej w kawałeczki czekolady (mniej więcej 0,7cm x 0,7 cm
    To będą 2 tabliczki czekolady. Czasami nie żałuję sobie i kroję 3 tabliczki!
    Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (tyle wystarczy, więcej nie trzeba)

    Ubijami masło z cukrem, dodajemy jajka, ekstrakt, proszek do pieczenia, ciągle
    ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i kakao. w tym momencie powinno nam być ciężko to
    wszystko ubijać. Wsypujemy kawałki czekolady, dobrze mieszamy łyżką (jest za
    gęste by robić to robotem). Malutkie "kupki" (wielkości jednej łyżeczki od
    herbaty) nakładamy na blaszkę (ja ją wykładam folią aluminiową, można
    oczywiście papierem do pieczenia). Pieczemy dosłownie 11 minut!
    Ciastka będą wyglądały na mokre i surowe, ale takie mają być. Zostawiamy je na
    blaszce do wystygnięcia. Nie ściągamy bo się połamią. Jak wystygną zrobią się
    trochę twardsze, wtedy ściągamy z blaszki.
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • marghe_72 08.06.12, 21:22
    Przepis pochodzi z ostatniego numeru Soli i Pieprzu.
    Zmieniłam w nim proporcje – ciut więcej ciasta i cukru, mniej jagód.
    I foremka. Przepis jej nie przewidział ..
    Ja użyłam płaskiej prostokątnej

    Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (moje miało 450g – niewiele z niego zostało)
    500 g jagód
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    3 – 4 łyżki cukru + odrobina do posypania
    300 ml mleka
    2 łyżki bułki tartej
    1 żółtko
    Cukier puder do posypania (niekoniecznie)


    Ciasto rozmrozić, rozłożyć na posypanej mąką stolnicy / blacie.
    Lekko rozwałkować. Nadać dowolny kształt smile
    Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę
    Resztki ciasta zagnieść i uformować brzegi. Posmarować niewielką ilością wody i przykleić na całym obwodzie ciasta tworząc nieco podniesiony brzeg.
    Ciasto wstawić na kwadrans do lodówki

    Z kolejnych resztek big_grin ulepić paski / kółka. serducha.. co tam kto chce, którymi ciasto zostanie udekorowane.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Jagody przebrać, umyć, 200 g zmiksować.
    Budyń wymieszać z 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier, wlać rozrobiony budyń, wymieszać, gotować około minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać ze zmiksowanymi jagodami.

    Ciasto posypać bułką tartą (następnym razem dodam do niej odrobinę cukru)
    Na cieście rozprowadzić masę budyniową, posypać pozostałymi jagodami, udekorować paskami / kółkami / serduchami wink. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i delikatnie oprószyć cukrem.
    Piec ok. 30 minut.
    Można posypać cukrem pudrem.
    Zajadać np z lodami waniliowymi.http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/ka/bt78/JXpibPTn2iFh4PDf8X.jpg
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • paskudek1 12.06.12, 13:11
    dzisiaj jest to święto rodziny w szkole. Rano zabrałam sie do pieczenia ciastasmile bananowy chlebek. No i upiekłam, nawet ładnie wyszedł, spróbowałam, super. Zabieram sie teraz do polewy żeby go jakoś wykończyć i nagle mnie olśniło smile Słuchajcie, upiekłam ten chlebek bez jajka smile No kurcze, ale w smaku dobry jest, ok. Ale jajek nie dałam. teraz nagle do mnie dotarło. No zdolna bestia jestem.
    --
    65FF-G to WCALE nie jest wielki biustsmile
  • jk3377 12.06.12, 13:38
    hahahh niezłewink

    a ja wczoraj 2 raz ten maslankowy robilam i mi cholera zakalec jak ta lala wyszedłsad
    wywalilam go dzis w piz...duuuu i zabieram sie jeszcze raz-i oby wyszedł bo nie recze za siebie...hehehh
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/vc/vd/mamo/g8H4Edem0dkaoj7BTX.jpg
  • asiaiwona_1 12.06.12, 14:27
    Do boju, do boju, do boju big_grin
    --
    http://dl.glitter-graphics.net/pub/270/270601mreat66odd.gif
  • jk3377 12.06.12, 15:27
    o rzesz....heheheh ciasto tez moze byc bialo-czerwone hahah jak z truskawkami to jak najbardziej hahahahahha
    zaraz piekę...jak mi sie nie uda-znaczy przegramy...jak urosnie jak za 1 razem-pokonamy Ruskich!!!!!!
    --
    MOLE KSIĄŻKOWE
  • jk3377 12.06.12, 18:38
    ciasto mi jednak wyszlo hahahah i to lepiej niz najlepsze hahahahh
    do tego jeszcze zrobilam z M knedle z truskawkami i z 15 salaterek z galaretką..padam. teraz juz tylko piwko strzelic przy meczu skoro mamy wygracwink
    --
    http://gifyanimowane.w.interia.pl/gify/kwiaty/palma.gif
  • paskudek1 12.06.12, 18:48
    jakoś się nikt nie pokapował, smakowało smile
    --
    65FF-G to WCALE nie jest wielki biustsmile
  • muffins_revolution 08.07.12, 15:03
    Witamy serdecznie smile
    Wszystkich miłośników muffinek, zapraszamy na naszą stronkę FB www.facebook.com/muffinsrevolution
    Ciekawe przepisy, rady, nowinki design oczywiście związane z muffinkami smile
    Pozdrawiamy i życzymy Wam smacznego smile)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka