Gazeta.pl   Forum   Dom   Eksperckie   Notariusze   sprzedaż, czy darowizna

sprzedaż, czy darowizna

Autor: pmarze1 25.02.10, 15:39
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Moja żona i jej brat (a mój szwagier) są współwłaścicielami starego domu i działki po połowie. W 2008 roku dziadek przekazał swoje udziały szwagrowi, a teściowa swoje udziały mojej żonie. Wtedy też weszły przepisy znoszące obowiązek płacenia podatku od darowizny na czym skorzystała i moja żona i szwagier. Teraz wspólnie z żoną chcemy odkupić od szwagra jego udziały. W tym celu musimy wziąć kredyt hipoteczny na zakup oraz przebudowę domu. Jak optymalnie przeprowadzić transakcję ze szwagrem? Czy w tym wypadku można skorzystać ze zwolnienia z podatku w ramach darowizny pomiędzy członkami najbliższej rodziny? Między mną i szwagrem nie ma żadnego pokrewieństwa, więc zakładam, że będziemy musieli zapłacić podatek od mojego udziału. Czy można to rozwiązać w inny sposób, żeby być w zgodzie z naszym prawem oraz uniknąć płacenia podatku?

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • sprzedaż, czy darowizna - pmarze1 25.02.10, 15:39

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.