Gazeta.pl   Forum   Dom   Eksperckie   Notariusze   Zakup mieszkania a potem jego sprzedaż -...

Zakup mieszkania a potem jego sprzedaż - podatek

Autor: mtrybik 13.01.12, 22:31
Witam,
mam pytanie dotyczące zakupu mieszkania w bloku i sprzedaży go przed upływem 5 lat.

Kupiłem mieszkanie w 2010 roku za kwotę powiedzmy 150 tys zł., jestem w nim zameldowany od grudnia 2010.

Załóżmy, że chciałbym jednak sprzedać to mieszkanie za tę samą kwotę, czyli de facto nie zarabiam nic na tym mieszkaniu, to czy płacę jakiś podatek do US, czy US w jakiś sposób mnie karze za to że sprzedaję je przed upływem 5 lat.
Zaznaczam, że z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży mieszkania nie kupowałbym innego.

No bo gdybym je sprzedał dajmy na to za 140 tys, co wydaje się obecnie bardziej prawdopodobne, to zapewne nie może być mowy o żadnym podatku od wzbogacenia czy coś w tym stylu.

A czy gdy jakimś cudem udałoby mi się sprzedać to mieszkanie za kwotę powiedzmy 180 tys zł, czyli niejako zarabiam na nim 30 tys zł, to czy w takiej sytuacji płacę podatek (bo pewnie płacę) od kwoty 30 tys czy 180 tys czy jeszcze jakiś inny ?

Proszę o wyjaśnienie tego problemu

DZIĘKUJĘ
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.