Gazeta.pl   Forum   Dom   Eksperckie   Notariusze   Spadek - zapezpieczenie za życia

Spadek - zapezpieczenie za życia

Autor: westafrica 25.01.12, 19:03
Witam, poniżej chciałam przedstawić moją sytuację i prosić o poradę. Nie mamy z mężem dzieci (i mieć nie będziemy). Posiadamy mieszkanie i samochód, mamy wspólnotę małżeńską, obie ww. rzeczy zostały kupione po zawarciu małżeństwa. Chcielibyśmy zabezpieczyć swoje interesy (w razie czego) i zastanawiamy się jak to zrobić. Chcemy, aby w razie śmierci jednego z nas, drugie pozostało jedynym właścicielem mieszkania i samochodu (i wszystkich innych naszych rzeczy). Z tego co się orientuję, w razie mojej śmierci, mąż będzie dziedziczył na spółkę z moimi rodzicami, a w wypadku jego śmierci - ja wraz z jego mamą (tata nie żyje), siostrą i bratem. Czytałam o zapisie windykacyjnym, którego można dokonać u notariusza przy okazji spisywania spadku, ale czytałam też, że mimo tego zapisu reszta rodziny, która jest spadkobiercą ustawowym, może się ubiegać o zachowek... Czy jest jakakolwiek możliwość, żeby nikt nie dobierał się do naszego majątku i żeby nie trzeba było nikogo spłacać? Z góry dziękuję za wszelkie rady i informacje.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • Spadek - zapezpieczenie za życia - westafrica 25.01.12, 19:03

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.