Gazeta.pl   Forum   Dom   Eksperckie   Notariusze   Rozliczenie z bratem - mieszkanie

Rozliczenie z bratem - mieszkanie

Autor: biz00n 06.02.12, 23:23
Witam,

Moja Mama zostawiła mieszkanie. Jest nas dwóch braci. Wstępnie dogadaliśmy się że ja (ponieważ mam rodzinę a on jest kawalerem) zostanę w mieszkaniu a bratu kupię za połowę wartości mieszkania minus ok 5000 mieszkanie które sam wskaże. Mój udział przy wykupie mieszkania niestety nie udokumentowany - mama tylko mówiła o tym bratu.
Posiadam wycenę sporządzoną przez biegłego rzeczoznawcę z końca 2009. Mieszkanie wymaga remontu a nie chciałbym lokować pieniędzy dopóki nie będę miał aktu potwierdzającego że to moja własność (na wypadek jak po remoncie brat by się rozmyślił i chciał polowe wartości mieszkania po remoncie).
Chciałbym zaktualizować wycenę i notarialnie przepisać mieszkanie na mnie z zastrzeżeniem
że powiedzmy do końca 2012 kupię bratu mieszkanie (tylko co wtedy gry on takiego nie wskaże?)
lub
brat się zrzeknie mieszkania na moją korzyść bez zapisów a drugi dokument będzie informacją że jestem mu winien kwotę = połowie kwoty z wyceny mieszkania na dzień podpisania aktu (jak wygląda sprawa odsetek?).
Który sposób jest lepszy, czy można tak zrobić i jakie niesie to za sobą konsekwencje?
Być może istnieje lepsze rozwiązanie?
Brat coś ostatnio przebąkuje że może sobie do tej kwoty dozbiera (a pracuje za granicą) a ja z kolei nie chciałbym czekać w nieskończoność (chciałbym to załatwić do końca 2012).

Pozostaje również kwestia samego zakupu mieszkania - wolałbym zaciągnąć kredyt niż pożyczkę gotówkową ze względu na czas spłaty i oprocentowanie jednak w takim przypadku mieszkanie do czasu spłaty obciążone będzie hipoteką.
Mieszkanie które zostawiła mama również obciążone jest jeszcze przez 3 lata hipoteką zabezpieczającą przed sprzedażą mieszkania zakupionego na preferencyjnych warunkach.
Co w takim przypadku zrobić?

Chciałbym zabezpieczyć przyszłość swojej rodzinie ale także żeby brat nie czuł się niepewnie w tej sytuacji.

Mam nadzieję że opisałem sytuację szczegółowo.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi

POzdr

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.