23.05.09, 11:05
Edytor zaawansowany
  • mal-la 23.05.09, 13:04
    50 dag kalafiora,
    25 dag włoszczyzny,
    1 3/4 l wody,
    1/4 l mleka,
    2 dag tłuszczu,
    3 dag mąki,
    sól,
    1-2 żółtka,
    1 łyżka siekanego koperku.

    Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą,
    dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać
    z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
    Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do
    miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego
    mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z
    mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z
    grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę
    kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.
    Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę
    zasmażką lub śmietaną.
  • mal-la 23.05.09, 13:04
    30 dag mięsa z kością,
    25 dag włoszczyzny,
    2 - dag suszonych grzybów,
    1 3/4 l wody,
    sól,
    pieprz,
    1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.

    Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 - 2 godz,
    gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i
    mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy
    mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i
    opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości.
    Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z
    grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać
    siekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pasztecikami,
    paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami
    francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.
  • mal-la 23.05.09, 13:05
    1 kg flaków wołowych lub cielęcych,
    20 dag kości wołowych,
    20 dag kapusty włoskiej,
    1 cebula,
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    2 łyżki masła,
    1/2 łyżki oleju,
    1/2 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka parmezanu,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1/4 łyżeczki imbiru,
    1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
    1 listek laurowy,
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
    sól.

    Flaki dokładnie wyczyścić. Natrzeć solą i kilkakrotnie
    wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalać
    zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną
    wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą,
    zagotować i odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i
    gotować do miękkości 3 - 4 godz. Następnie wystudzić
    i pokroić w cienkie paski.
    Włoszczyznę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i
    podsmażyć na 1 łyżce masła. Kapustę umyć i pokroić w
    szerokie paski. W 3 szklankach wody ugotować
    włoszczyznę i kości. Kości wyjąć. Do wywaru z
    włoszczyzną dodać flaki i przyprawy. Gotować jeszcze ok.
    1 1/2 godz.
    Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki.
    Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zrumienić, dodać
    do flaków i zagotować. Śmietanę rozprowadzić rosołem
    z flaków i wymieszać z potrawą. Na końcu dodać parmezan
    Na patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkę
    masła.
    Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z
    bułką tartą.
  • mal-la 23.05.09, 13:07
    ZUPA :
    40 dag ziemniaków,
    5 dag słoniny,
    1 cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
    1 listek laurowy,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    2 łyżki natki pietruszki,
    sól,
    pieprz.

    ZACIERKI :
    2/3 szklanki mąki,
    jajko,
    sól.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i włożyć do
    garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, ziele angielskie,
    listek laurowy, sól i gotować 30 min.
    Przygotować zacierki : mąkę, jajko, sól i 2-3 łyżki wody
    wymieszać w małej misce, po czym zagnieść twarde
    ciasto. Skubać małe kawałki ciasta i formować w rękach
    podłużne wałeczki.
    Zacierki dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą prawie
    miękkie, i gotować 5 min. Słoninę pokroić w drobną kostkę
    i podsmażyć na patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekać
    dodać do słoniny i zrumienić, a następnie połączyć z
    zupą. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną
    natką pietruszki.
  • mal-la 23.05.09, 13:07
    30 dag ziemniaków,
    1 porcja włoszczyzny,
    1 cebula,
    10 dag wędzonego boczku,
    1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
    3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
    1 łyżeczka mąki,
    1/2 łyżeczki kminku,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 listek laurowy,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    2 łyżeczki octu 10-procentowego,
    2 łyżki szczypiorku,
    sól,
    pieprz.

    Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę
    i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, sól
    i przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlać
    ocet. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
    Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i
    zrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką,
    wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą i
    pieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną i
    posypać szczypiorkiem.
  • mal-la 23.05.09, 13:09
    30 - 40 dag grochu,
    25 dag włoszczyzny,
    15 dag boczku wędzonego,
    1 - 1/2 l wody,
    5 dag cebuli,
    2 dag tłuszczu,
    2 dag mąki,
    majeranek,
    1-2 ząbki czosnku,
    sól,

    Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście
    godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować
    w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować
    wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito,
    przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać,
    pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną
    mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą
    rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić
    do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
    Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami
    z bułki lub chleba.
  • mal-la 23.05.09, 13:10
    pęczek koperku,
    masło,
    1/2 l rosołu z koncentratu,
    100g śmietany,
    wegeta,
    4 łyżki makaronu nitki,

    Rosół przyrządzić z koncentratu wg przepisu na
    opakowaniu. Koperek posiekać, 3/4 podsmażyć w
    łyżeczce masła, dodać do zupy. Śmietanę rozprowadzić
    kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka. Zupę
    przyprawić wegetą, posypać pozostałym koperkiem.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, włożyć
    do zupy.
  • mal-la 23.05.09, 13:11
    500g białych szparagów,
    3/4 l rosołu (może być z kostki),
    2 łyżeczki cukru,
    250g pomidorów,
    pęczek bazylii lub natki,
    łyżeczka soku z cytryny,
    50g masła,
    30g mąki,
    100 ml śmietany kremówki,
    sól i pieprz,
    gałka muszkatołowa,

    Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotować 10 minut w
    rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagi
    przekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole.
    Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki.
    Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub
    natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.
    Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą,
    gotować pod przykryciem 5 minut.
    Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła.
    Zupę doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową.
    Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.
  • mal-la 23.05.09, 13:11
    20 dag kaszy gryczanej,
    20 dag surowego boczku,
    włoszczyzna,
    40 dag ziemniaków,
    natka pietruszki,
    sól,

    Pokrojony boczek zalać w garnku zimną wodą, dodać
    kaszę, rozdrobnione warzywa. Gotować na małym ogniu.
    Gdy kasza będzie miękka, wrzucić pokrojone w kostkę
    ziemniaki, posolić i gotować jeszcze kilka minut.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  • zenobi11 21.04.15, 14:50
    Znam podobną wersję. Jest niezastąpiona na zimę i w chłodniejsze dni smile

    --
    Delektuj się smakami!

    ffstore.pl
  • mal-la 23.05.09, 13:12
    50 dag mięsa wołowego z kością,
    1 porcja włoszczyzny,
    70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 szklanka soku pomidorowego,
    15 dag śmietany,
    2 dag masła,
    sól,
    pieprz,
    cukier.

    Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, osolić i gotować na
    małym ogniu ok.1 godz. W połowie gotowania dodać
    oczyszczoną i umytą włoszczyznę. Pokrojone pomidory
    z masłem i kilkoma łyżkami wody dusić na małym ogniu,
    pod przykryciem, ok.30 min, następnie przetrzeć przez sito
    i dodać do przecedzonego wywaru. Chwilę gotować, a po
    zdjęciu z ognia wlać sok, przyprawić solą, cukrem,
    pieprzem, śmietaną.
  • mysliciel662 27.03.15, 20:17
    Uwielbiam pomidorową smile smile
  • kosmotynka 20.10.15, 18:22
    A robicie teraz zupy krem z dyni? A jeśli tak to jak je przygotowujecie? Pieczecie dynie, dodajecie tam jeszcze jakiś warzyw?
  • zenobi11 13.11.15, 09:07
    Żadnego pieczenia. Po prostu gotuję z warzywami i blenduję.
    --
    Delektuj się smakami!

    ffstore.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.