23.05.09, 11:17
Edytor zaawansowany
  • 23.05.09, 12:16
    4 banany,
    50 g masła,
    1/4 l wina deserowego,
    1/2 łyżeczki cynamonu,

    Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na
    złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na
    małym ogniu.
    Podawać polane gorącym winem.
  • 23.05.09, 12:17
    125 g. mąki, 2 jajka,
    1 łyżka oleju lub oliwy,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    szklanka mleka,
    sól,
    pół szklanki śmietany kremówki,
    owoce kandyzowane lub z konfitur,
    cytryna.

    Mąkę wsypać do miski, dodać ubite jajka i olej. Wszystkie
    składniki wymieszać, dolewając powoli mleko. Gdy ciasto będzie
    gładkie, dodać szczyptę soli i drobno utartą skórkę z cytryny.
    Odrobinę masła roztopić na patelni. Usmażyć naleśniki na złoty
    kolor.
    Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodając cukier. Owoce pokroić w
    kostkę. 2/3 wymieszać ze śmietaną.
    Naleśniki zrolować w rożki i napełnić je śmietanowym kremem.
    Przybrać pozostałymi owocami, posypać cukrem.
  • 23.05.09, 12:20
    500 g. suszonych śliwek, 2 łyżki masła,
    75 g. ryżu,
    laska wanilii, 1/2 l. mleka, 3 białka,
    150 g. cukru, wiśniówka.

    Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzić,
    przelać zimną wodą.
    Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół
    wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na
    małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego
    połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.
    Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko
    masłem i przełożyć do niego ryż; na środku ułożyć śliwki i polać
    niewielką ilością wiśniówki. Białka ubić na sztywną pianę, dodając
    pozostałą część cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy
    kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser podawać
    ciepły.
    DOBRA RADA :
    Aby deser nabrał bardziej wykwintnego charakteru, do piany można
    dodać łyżeczkę wiórków kokosowych.
  • 23.05.09, 13:15
    4 łyżki kakao,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki naparu czarnej kawy,
    5 kostek lodu,
    4 łyżeczki likieru kawowego,
    3/4 szklanki śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 pomarańcza,
    4 owoce jasnych winogron,
    4 truskawki,

    Kakao wymieszać z dwiema łyżkami wody. Dodać kawę,
    cukier i 1 szklankę wody. Podgrzewać mieszaninę 6 minut,
    następnie odstawić, wlać drugą szklankę wody i dodać
    kostki lodu. Mieszać, aż lód się roztopi. Przełożyć do
    metalowej miski i zamrażać około 1,5 godziny, aż na
    wierzchu utworzy się warstewka lodu grubości 2 cm.
    Mikserem lub trzepaczką ubić masę na gładki krem.
    Wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. Śmietanę ubić
    z cukrem pudrem. Przed podaniem lody zamieszać i
    włożyć do pucharków, polać likierem, ozdobić bitą
    śmietaną i owocami.
  • 23.05.09, 13:15
    30 dag mrożonych lub świeżych malin,
    20 dag cukru pudru,
    2 cytryny,
    1/3 szklanki śmietany kremówki,
    1 łyżka cukru pudru,

    Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem i sokiem z
    cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki,
    przełożyć do miski i zamrażać 2 godziny. Następnie ubić
    trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę
    i ponownie mrozić 2 godziny. Przed podaniem wstawić
    na 20 minut do lodówki. Ubić śmietanę z cukrem.
    Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną.
    Podawać natychmiast.
  • 23.05.09, 13:16
    6 żółtek,
    3 szklanki jogurtu naturalnego,
    10 dag cukru,
    0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych
    porzeczek, czarnych jagód),
    wiórki kokosowe do przybrania,

    Żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem.
    Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce
    zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do
    specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć
    i zamrażać 12 godzin. Lody podawać jako deser, ze
    świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem
    albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi
  • 23.05.09, 13:17
    1/2 szklanki soku ze świeżych cytryn,
    1/4 szklanki soku ze świeżych limet,
    1/2 szklanki cukru,
    3 łyżeczki żelatyny,
    1 szklanka szampana,
    1 cytryna.

    Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy
    spęcznieje, wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać cukier
    i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż
    żelatyna i cukier się rozpuszczą. Ostudzić, połączyć z
    sokami owocowymi i szampanem, zamieszać, przelać do
    naczynia, w którym się będzie zamrażać, i wstawić do
    zamrażalnika na 3 godziny. Po wyjęciu ubić masę
    mikserem i ponownie zamrażać 2 godz. Sorbet przed
    podaniem pozostawić na 15 min w temp. pokojowej.
    Podawać w pucharkach, przybrany plasterkami cytryny.
  • 23.05.09, 13:17
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
    1 l napoju gazowanego o smaku owoców tropikalnych lub
    mango,
    1 cytryna,
    6 wiśni koktajlowych,

    W wysokim naczyniu dokładnie wymieszać napój z
    mlekiem. przelać do wysokich pojemników ze sztucznego
    tworzywa i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
    Następnie wyjąć, jeszcze raz dokładnie wymieszać
    i ponownie zamrażać 4 godziny. Przed podaniem wstawić
    do lodówki na 20 minut. Nakładać do pucharków lub
    kompotierek, przybrać plasterkami cytryny i wiśniami.
  • 23.05.09, 13:18
    30 dag świeżych owoców,
    3 dag żelatyny,
    1/2 l wody,
    cukier.

    Małe salaterki umyć i wstawić do lodówki. Żelatynę
    rozpuścić w wodzie i osłodzić do smaku. Owoce umyć i
    obrać, większe podzielić na części, ćwiartki lub plastry. Do
    salaterki wlać 1/3 żelatyny, ułożyć owoce, zalać pozostałą
    żelatyną. Schłodzić.
  • 13.11.15, 09:04
    Dzięki, właśnie czegoś w tym stylu szukałam.
    --
    Delektuj się smakami!

    ffstore.pl
  • 04.03.16, 16:53
    Wypróbowałam ostatnio pyszny deser czekoladowy z płynną czekoladą. Rozpływa się w ustach... smile Szybki sposób na niezapowiedzianych gości!

    urzadpomyslow.pl/2016/03/03/deser-z-plynna-czekolada/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.