obywatelstwo polskie poprzez...

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.ip30.fastwebnet.it

    Chcialbym sie zapytac o wasze sugestie i informacje na temat
    uzyskania obywatelstwa polskiego poprzez malzenstwo z obywatelem
    polskim. Moj kolega ozenil sie z obywatelka USA, a drugi z
    obywatelka Chorwacji. Ich zony chcialyby przyjac obywatelstwo
    polskie, ale nie znaja jezyka i nigdzy nie mieszkaly w Polsce. Czy
    spotkaliscie sie z podobna sytuacja? Jakie nalezy spelnic warunki
    aby moc zostac obywatelem Polski, badz chociaz dostac prawo do pracy
    w Polsce? Z gory dziekuje za sugestie w tej sprawie... Jan
    • 21.11.08, 23:33 Odpowiedz
      to jest bardzo proste. Cudzoziemiec, małżonek obywatela PL prez min.
      3 lata może nabyć obywatelstwo polskie, jesli uzyskał w Polsce
      zezwolenie na osiedlenie się. wniosek musi zlozyc w ciagu 6 mies. od
      wydania zezwolenia. a jesli chodzi o prace, to musi sie starac o
      zezwolenie na takowa. Prezydent RP moze tez dac polski paszport i to
      dosc szybko, ale trzeba grac dobrze w pilke nozna. no i kochac
      polska !!
      • IP: *.satfilm.pl

        Gość: Mona Ri 21.11.10, 19:09 Odpowiedz
        Nieprawdą jest, że małżonek obywatela polskiego musi starać się o pozwolenie na pracę. Takie osoby zwolnione są z obowiązku starania się o pozwolenie na pracę o czym mówi ustawa. Jeśli pracodawca ma wątpliwości należy przedstawić mu treść ustawy lub złożyć zapytanie do Wydziału Polityki Społecznej we właściwym Urzędzie Wojewódzkim. Wydział w ciągu trzydziestu dni wyda odpowiedź, że małżonek obywatela polskiego ma prawo do pracy na terenie naszego kraju bez żadnych dodatkowych dokumentów.
        Poza tym, droga do uzyskania polskiego obywatelstwa nie jest taka krótka, ale na szczęście nie trzeba mieć tak od razu obywatelstwa, żeby legalnie przebywać w Polsce. Na początku, po ślubie należy starać się o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony. Po upływie trzech lat od zawarcia związku małżeńskiego i zamieszkiwania w Polsce przez minimum dwa lata, należy złożyć wniosek o zazwolenie na osiedlenie się w ciągu sześciu miesięcy. Dopiero potem można złożyć oświadczenie o chęci nabycia Polskiego obywatelstwa.
    • IP: *.227-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be

      Gość: Do Jana 22.11.08, 12:14 Odpowiedz
      Urodzilem sie w Belgii. Ojciec byl polakiem. Moje dzieci nigdy nie mieszkali w
      Polsce i nie znaja PL-jezyka i otrzymali polski paszport po dziatka.
      • 22.11.08, 14:11 Odpowiedz
        a co obywatelstwo dzieci ma wspolnego z obywatelstwem przez malzenstwo????

        Ustawodawstwo wiekszosci panstw przewiduje nadawanie obywatelstwa dzieciom urodzonoym za granica, jesli jedno z rodzicow ma obywatelstwo danego kraju (tzw. ius sanguinis = prawo krwi, czyli obywatelstwo przez pochodzenie).
        to nie jest rozwiazanie dla malzonka, ktory sie moze tylko naturalizowac

        "Cudzoziemiec będący małżonkiem obywatela polskiego może nabyć obywatelstwo polskie w trybie uproszczonym. Zgodnie z nim cudzoziemiec, zarówno mężczyzna jak i kobieta, który pozostaje co najmniej 3 lata w związku małżeńskim z osoba posiadająca obywatelstwo polskie i uzyskał w Polsce zezwolenie na osiedlenie się, może złożyć oświadczenie o woli nabycia obywatelstwa polskiego przed właściwym miejscowo Wojewoda, lub przed Konsulem. Przyjęcie złożonego przez cudzoziemca oświadczenia następuje w drodze decyzji i skutkuje nabyciem przez wnioskodawcę obywatelstwa polskiego.

        Konieczne jest spełnienie łącznie obydwu warunków, tj. cudzoziemiec musi posiadać zezwolenie na osiedlenie się na terytorium RP i pozostawać co najmniej 3 lata w związku małżeńskim z obywatelem polskim. Oświadczenie może być złożone przez cudzoziemca tylko w ciągu 6 miesięcy od dnia uzyskania zezwolenia na osiedlenie się lub co najwyżej 3 lata i 6 miesięcy od dnia zawarcia związku małżeńskiego z obywatelem polskim. Organem drugiej instancji w ww. sprawach jest Prezes Urzędu do Spraw Cudzoziemców."

        BTW: po co obywatelowi np. amerykanskiemu obywatelstwo polskie? Karta stalego pobytu daje przeciez takie same prawa jak Polakowi, za wyjatkiem prawa wyborczego.
        • IP: *.ip30.fastwebnet.it

          Gość: Jan 22.11.08, 14:43 Odpowiedz
          w imieniu moich kumpli dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi.
          Jednakze nasuwaja mi sie kolejne pytania: czy mozna otrzymac
          obywatelstwo polskie nie mowiac po polsku i nie mieszkajac w POlsce
          ale w innym kraju Unii Europejskiej. Przypuszczam ze karte stalego
          pobytu mozna otrzymac tylko jezeli sie przybywa na terytorium
          Polski. Dzlaczeog sie pytam, poniewaz wiem iz np obywatelka Brazyli
          moze wyjsc za maz za obywatela Wloch i po 3 latach malzenstwa
          otrzymac obywatelstwo Wloch bez koniecznosci mieszkania/rezydowania
          we Wloszech. Nie wiem czy to jest mozliwe w przypadku nadania
          obywatelstwa polskiego. Z gory dziekuje za informacje, Jan
          • IP: *.225-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be

            Gość: ja 22.11.08, 18:33 Odpowiedz
            Krecisz...planujesz jakis biznes?
          • IP: *.access.telenet.be

            Gość: tito 23.11.08, 12:28 Odpowiedz
            W zwyklym trybie dla malzonka - opisanym powyzej - trzeba 3 lata miec staly pobyt. O ile dobrze pamietam, zeby miec staly pobyt (oprocz dokumentow) trzeba przebywac w PL co najmniej 10 miesiecy w roku.
            Jezyk nie jest konieczny, ale generalnie bez mieszkania w PL, przejscie tej calej procedury jest bardzo trudne - papierki do stalego pobytu, odnawainie tego stalego pobytu, mozliwosc sprawdzenia, czy przebywalo sie w PL rzeczywsicie 10 miesiecy. Mozliwosc zadania przez wojewode wyrzekniecia sie starego obywatelstwa (dla nie-EU i nie-USA standard). Nie polecam przechodzenia tego jesli nie jest sie w PL.

            Mysmy nawet bedac w PL mieli z tym duzo zabawy. Przechodzilismy procedure na Slasku, ale moze co wojewodztwo to innaczej podchodza i gdzie indziej jest latwiej bo urzednicy patrza przez palce - trudno powiedziec.
    • IP: *.access.telenet.be

      Gość: tito 27.11.08, 00:32 Odpowiedz
      • IP: 80.48.231.*

        Gość: misia 14.05.09, 21:13 Odpowiedz
        Może mi ktoś pomoże. W Urzędach wzruszają ramionami.

        1.Facet 20 lat w Polsce, karta stałego pobytu od 2003 roku. (razem
        mieszkamy i jesteśmy zameldowani pod jednym adresem od 2001 roku)
        Dokumenty o obywatelstwo złożone w 2007 roku. Chcemy się pobrać w
        sierpniu. Czy ta cała procedura o nadanie obywatelstwa rozpoczyna
        się na nowo, czy "trzeba dalej czekać aż przyjdzie pismo", cyz może
        ślub przyspieszy nadanie obywatelstwa-jeśli tak to o ile?

        2. Czy można pracować w innych krajach EU, będąc obywatelem kraju
        spoza EU , ale mając kartę stałego pobytu w Polsce ????

        3. Czy obywatel kraju spoza EU, legalnie tu pracujący na pełny etat,
        posiadający kartę stałego pobytu , opłacający wszystkie składki ma
        prawo do zasiłku dla bezrobotnych ??? W Urzędzie pracy już trzecia
        awantura bo nie wiedzą co odpowiedziec- nawet ich chol...rny radca
        prawny.

        Bardzo dziękuje za pomoc

        • IP: 109.243.46.*

          Gość: AAAA 09.05.10, 22:35 Odpowiedz
          Nie wiem w jakim urzędzie byłeś, ale co najmniej jest on jakiś dziwny :)
          Ja jestem obywatelką innego kraju niż UJ posiadam kartę stałego pobytu i nie
          miałam żadnych problemów z zarejestrowaniem się w urzędzie. Co prawda zasiłek mi
          nie przysługiwał bo miałam zbyt mało przepracowanego czasu ale nikt nie mówił mi
          coś o tym że mi nie należy się bo nie jestem z UE. A jeszcze ubiegałam się o
          środki na otwarcie działalności gospodarczej i też nie było większych kłopotów
          (po za tym że miałam przyjść w jakiś wyznaczony dla obcokrajowców dzień). Tak że
          walcz o swoje :)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.