Gazeta.pl   Forum   Aktualności i Media   Wiadomości   Sikorski: Zburzmy Pałac Kultury i posad...

Komentarze do artykułu

Sikorski: Zburzmy Pałac Kultury i posadźmy tam trawkę [WIDEO]

- Polskim Murem Berlińskim powinno być zburzenie PKiN. To jest bardzo nieekologiczny budynek - mówi dzień po berlińskich obchodach 20. rocznicy obalenia Muru Radosław Sikorski, szef polskiej dyplomacji.

Sikorski: Zburzmy Pałac Kultury i posadźmy tam ...

Autor: esi-esi 10.11.09, 18:21
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Studiowałem na Politechnice Warszawskiej w czasie budowy Pałacu Kultu. Nazywaliśmy go tak pod wpływem "Dziubka" Janka F.T., który zawodowo śpiewał w filharmonii a na Politechnice pracował jako dyrygent Zespołu Pieśni i Tańca P.W.
W akademiku na placu Narutowicza mieszkał też Piet'ka, jeden z budowniczych pałacu. Rodowity Polak, ale obywatel ZSRR i jako taki przyjechał do Warszawy budować. Tutaj rozpoczął studia. Miał do wyboru stypendium zagraniczne 900 zł i wtedy po studiach musiałby wrócić skąd przyjechał, albo skromne 300 zł miesięcznie i wtedy po studiach to już jakby chciał. Pit'ka wybrał "jakby chciał". Budowa pałacu odbywała się w dość szybkim tempie. Stodoła, gdzie potem była studencka stołówka, to był jeden z obiektów towarzyszących pałacowi i sąsiadujących z pałacem. Tam tez później powstał kabaret Stodoła. Namawiali mnie, żebym do nich przystąpił i zaczepiali prawie zawsze kiedy stać mnie było na kupno obiadu (5 zł a tylko 3 zł w abonamencie, ale dla mnie zawsze to było 5 zł.). A więc nie były to częste zaczepki. potem kiedy już występowali, podziwiałem ich i oklaskiwałem. Jeśli chodzi o Pałac, to obawiam się, żeby nie było jak z siennym rynkiem w Białymstoku. Wszystkich w Białymstoku ta staroć drażniła. Z zapałem go zniszczyli. Znikł bez śladu. A szkoda. To było drewniane, z kocimi łbami, otoczone drewnianymi drągami. Ot skansen. Szkoda. Może są stare zdjęcia, może ktoś jeszcze pamięta ten cudowny, żydowski ryneczek, żeby go odtworzyć. Podobnie może być z pałacem kultu. Pozdrowienia
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (601-700)
(501-600)
(701-784)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.