Komentarze do artykułu
Kolejne ofiary AH1N1. Lekarz w ciężkim stanie z AH1N1. Dyżurował na oddziale ratunkowym
Na konferencji Ewy Kopacz pojawiła się informacja o kolejnej, czwartej już, ofierze świńskiej grypy w Polsce. To 55-letnia kobieta, która zmarła w gdańskim szpitalu. Poprzednią ofiarą była 24-letnia kobieta z Żywca. Potwierdzono też obecność wirusa AH1N1 u lekarza ze szpitala w Kępnie w Wielkopolsce.
piszmy listy do minister Kopacz!
Piszmy listy do minister Kopacz – mogą uratować nam życie!!!
Szanowni Państwo,
Nie chodzi mi o to, żeby siać panikę z powodu AH1N1. Jako wolny obywatel chciałbym jednak mieć prawo do dbania o samego siebie i moją rodzinę. Chciałbym, żeby szczepionka pojawiła się w Polsce, i żebym to ja mógł zdecydować, czy chcę jej użyć czy nie.
Proponuję, byśmy masowo pisali maile do p. minister Ewy Kopacz ze stanowczą (ale kulturalną) prośbą o sprowadzenie szczepionki oraz umożliwienie wszystkim zainteresowanym zaszczepienia się. Jeśli tysiące takich listów zaleją ministerialne skrzynki mailowe, być osiągniemy zamierzony skutek, ocalimy zdrowie nasze i naszych bliskich.
Do pani minister najlepiej pisać na adres: kancelaria(at)mz.gov.pl lub kancelaria-mz(at)mz.gov.pl (adresy te znaleźć można na stronie ministerstwa, na samym dole w zakładce Kontakt.
Radziłbym, by pisać maile miłe ale stanowcze. Podpisywać je też pełnym imieniem i nazwiskiem, a także innymi danymi (np. jestem lekarzem, jestem nauczycielem, jestem dozorcą). Po pierwsze pokaże to jak wielu różnych obywateli chciałby się zaszczepić (a ogólniej mówiąc, korzystać z prawa do ochrony własnego zdrowia), po drugie zmusi urząd do odpisywania. Teoretycznie każdy list do ministerstwa jeśli zawiera prośbę o odpowiedź, powinien zostać urzędowo procedowany.
Poniżej przykład listu (każdy może go wykorzystać):
Pani Ewa Kopacz
Minister Zdrowia RP
Szanowna Pani Minister,
Zwracam się z prośbą o natychmiastowe sprowadzenie do Polski szczepionki pandemicznej przeciwko grypie typu AH1N1. Specyfik ten może uchronić mnie, a także moją rodzinę przed chorobą, której przebieg prowadzi niekiedy do śmierci. Uważam, że obywatele Polski powinni mieć dostęp do ratujących życie zdobyczy medycyny w równym stopniu, jak nasi europejscy „sąsiedzi” w Niemczech, Francji, Holandii, czy Szwecji.
Nie podważając Pani kompetencji, jako lekarza oraz wysokiego urzędnika Państwowego, chciałbym wyrazić przekonanie, że mam zaufanie do decyzji administracji państwowych ww. państw a także WHO. Dlatego wzywam Panią do spełnienia mojej prośby, a także publicznego przedstawienia wszelkich dostępnych Pani Minister informacji nt. stanu epidemii AH1N1 w Polsce, skuteczności i działań ubocznych dostępnych na świecie szczepionek pandemicznych, a także stanu przygotowań Polski do walki z epidemią tzw. świńskiej grypy.
Proszę również o odpisanie na ten konkretny list!
Z poważaniem,
Miachał Jarociński, dziennikarz, Warszawa