Gazeta.pl   Forum   Aktualności i Media   Wiadomości   Re: Koszta palenia przewyższają wpływy ...

Komentarze do artykułu

Platforma walczy o liberalizację zakazu palenia w miejscach publicznych

Gorące posiedzenie sejmowej komisji zdrowia. PO walczy o zmianę projektu ustawy wprowadzającego restrykcyjne przepisy dotyczące zakazu palenia w miejscach publicznych.

Re: Koszta palenia przewyższają wpływy z akcyzy..

Autor: huk256 22.01.10, 20:20
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
- zakładasz, że każdy palacz dostaje raka płuc i jest leczony
> chemioterapeutycznie (a tak nie jest),

Nie zakładam że każdy zapadnie - wyraźnie napisałem:

"W wypadku zapadnięcia na raka płuc"

Jakby każdy zapadał to już dawno by nasza (i nie tylko nasza) służba zdrowia zbankrutowała, albo wprowadzono by klauzule: "palaczy nie leczymy".

> - zakładasz, że palacz nie odprowadza żadnych innych składek ani
> opłat za ubezpieczenie zdrowotne poza akcyzą z papierosów (a
> przecież oprócz tego ponosi na to takie same nakłady jak każdy inny).

Prawda, ale prawdą jest też że:

-palacze częściej łapią rożnego rodzaju choroby przewlekłe (główne z tego powodu że palą, obciążając w ten sposób wszystkich, danych statystycznych poza zasłyszanymi z TV nie mam, ale mam "doświadczenie" z własnego podwórka niestety)

-częściej korzystają z prawa do wcześniejszej emerytury czy renty (to jest niestety naprawdę poważny cios dla budżetu i bardzo ciężkie do realnego policzenia, bo zawsze może taki powiedzieć że "udowodnijcie mi że to na 100% przez to że paliłem jestem chory" - nie wiem jak to jest brane w badaniach statystycznych)

-do tego jak napisałem, dochodzi często niższa wydajność pracy - jak to w praktyce wygląda przekonałem się samemu ("No to my robimy sobie przerwę na papierosa" i siedzą robotnicy 10 minut podczas gdy ty normalnie robisz, a dziennie takich "przerw" było z 5-6 łatwo policzyć że godzinę (dziennie) spędzili na dymku - a oczywiście zapłacić za to trzeba)

-znowu zapominamy o truciu innych, w tym swojej rodziny która czy tego chce czy nie (niestety najczęściej jest tak że ojciec/matka uważa że w swoim domu może truć najbliższych ile wlezie i ma w d**pie protesty) musi wdychać "dymek" co z kolei przekłada się na częstsze chorowanie i znowu na wydatki z kasy państwowej.

Generalnie należy powiedzieć że realnie trudno jest jednoznacznie określić czy wpływy z akcyzy są większe niż koszta powyższego - ale z całą pewnością należy się sprzeciwiać tezie niektórych osób że bez akcyzy państwo się zaraz zawali - to bzdury.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (101-156)
(1-100)
przejdź do: 1-100 101-156

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.