Gazeta.pl   Forum   Aktualności i Media   Wiadomości   Młodzi kierowcy pod kontrolą i prawo ja...

Komentarze do artykułu

Młodzi kierowcy pod kontrolą i prawo jazdy na quady. Nowe prawo

Początkujący kierowcy będą musieli jeździć przez dwa lata pod specjalnym nadzorem, ale ich samochody nie będą znakowane tzw. "zielonym listkiem". Żeby wyruszyć w drogę quadem trzeba będzie mieć prawo jazdy, a motorem o dużej mocy co najmniej 24 lata. Jeszcze w tym roku.

Młodzi kierowcy pod kontrolą i prawo jazdy na q...

Autor: xanderxx 08.02.10, 21:03
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
mam prawko od 5 lat, które zrobiłem od razu po 18stce. do tej pory zdarzyło mi jeździć jakieś 10 modelami samochodów. choć nie uważam się za mistrza kierownicy to uważam, że trzeba być kretynem żeby nie potrafić jeździć jakimś innym samochodem tylko dla tego,że sprzęgło inaczej bierze albo niektóre przyciski są gdzieś indziej. jasne, że na torze robiło by to różnicę ale na pewno nie w zwykłym użytkowaniu.

a tak w ogóle to wk.. mnie propaganda,że to niby młodzi, niedoświadczeni i często pijani kierowcy są winnymi większości wypadków! ktoś robił kiedykolwiek statystyki na ten temat??? jest na gazecie.pl artykuł opisujący przemyślenia/statystyki lekarza z urazówki z 20-letnim doświadczeniem. wg. niego sprawcami największej ilości wypadków są 30-40 latkowie prowadzący służbowe/firmowe samochody. a dlaczego?? bo to rutyniarze którzy często są w takim pośpiechu,że nie zwracają uwagi na pieszych na przejściach albo walą na trzeciego/czwartego na trasie, bo prowizja ucieka.

co do MOTOCYKLI (motor to inaczej silnik a nie pojazd), tak naprawdę wypadków śmiertelnych wśród motocyklistów jest 20x mniej niż wśród "samochodziarzy" ale często o tym się mówi/pisze, bo 1.jest medialna nagonka na wypadki z udziałem motocyklistów 2.ich śmierć jest bardzo "efektowna"- przynajmniej dla pismaków.
ograniczanie wieku uzyskania prawka kat. A nic nie da, ci co mają wodę zamiast mózgu w większości jeżdżą bez prawka. jak byłem na egzaminie na kat.A polowa osób dopuszczonych do egzaminu praktycznego przyznawała,że jeździ już motocyklem do jakiegoś czasu normalnie po ulicach. trzeba lepiej egzekwować istniejące przepisy a nie wprowadzać nowe..
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (101-123)
(1-100)
przejdź do: 1-100 101-123

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.