Dzisiaj o godz. 10 radio ZET poinformowało że w Polsce panuje cenzura a jej autorami są politycy PIS-u.
Więc czym prędzej biegnę po walizki, aby się spakować i uciekać ale na wszelki wypadek postanowiłem wysłuchać do końca przerażającej informacji i co się okazało.
Oto przykłady cenzury według radia ZET:
1. Pani Kruk wielokrotnie interweniuje cenzurując media czego przykładem jest usunięcie reklamy żywca z TVN. tutaj pada wypowiedź jakiegoś pana z żywca że rada ocenzurowała im reklamę.
2. Ostatni program Kuby Wojewódzkiego został ocenzurowany.
3. Szymon Majewski też jest Cenzurowany.
4. Z pisma Sukces po interwencji polityków PIS-u wycięto artykuł.
Ponieważ nie bardzo mi się spieszy do emigracji postanowłem dowiedzieć się czegoś więcej na temat tych strasznych rzekomych przykładów cenzury w wykonaniu PIS-u.
I co się okazało:
1.cytat chyba wszystko wyjaśni:
"Departament Reklamy KRRiT uznał, że spot łamie art. 13 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, który dopuszcza reklamę piwa, ale tylko pod warunkiem, że nie jest skierowana do małoletnich i nie budzi skojarzeń m.in. ze sprawnością fizyczną i sukcesem zawodowym. Grupa Żywiec SA, producent piwaWarka, stwierdziła, że nie ma podstaw do zaprzestania emisji reklamy. Przesłała wyjaśnienia do KRRiT i telewizji. Mimo to TVP, Polsat i TVN zdjęły spot z anteny. Żaden nadawca nie odwołał się do wczoraj od wezwania przewodniczącej.
Danuta Gut, dyrektor biura zarządu zrzeszającej firmy piwowarskie organizacji Browary Polskie, zapowiedziała, że sprawą spotu Warki z Dudkiem zajmie się Komisja ds. Kodeksu Marketingowego, której przewodniczy prof. Ryszard Skubisz. Taki kodeks dobrych praktyk browary przyjęły w ubiegłym roku. - Opinia komisji ma być wkrótce znana - mówi Gut.
Marcin Duma, organizator kampanii "Lato bez procentów", uważa, że mogło dojść do naruszenia ustawy. - Dudek bezsprzecznie osiągnął sukces w sporcie, zatem korzystanie z jego wizerunku może nasuwać skojarzenia z sukcesem zawodowym, życiowym i sprawnością fizyczną, czyli tym, o czym jest mowa w ustawie."
2.Więc cenzura według radia Z. polegała na tym że(to jest dobre):
Pan Kuba Wojewódzki wyciął z programu kilka zdań swojego gościa na temat PIS-u.
Dlaczego pan Wojewódzki to zrobił? Kto mu kazał? Kto go zastrzaszał?
Ano nikt. Pan W. zrobił to aby udowodnić tezę że się go cenzuruje, tylko zapomniał że tym cenzorem jest on.
3. Tutaj kompletnie nie złapałem o co chodzi.
Pan Majewski bredził coś o limuzynach rządowych, pani prezydentowej i jajkach na twardo. Niektórzy naprawdę nie powinni poddawać się owczemu pędowi dziennikrzy bo są żenujący.
4. Nawet wybiórcza tak nie kłamaie i pisze autocenzura. Przyznaje że nikt z polityków nie interweniował w sprawie wyciętego artykułu a była to niezależna decyzja przedsiębiorcy jakim jest wydawca sukcesu.
Czy mamy obowiązek płacenie kłamliwym dziennikarzom i czy jest prawo nakazujące prywatnym gazetom publikację wypocin pani Gretkowskiej.
--
rapidshare.de/files/15433839/Bartek_KALI_Kalinowski-Aksamitne_Kapelusze.mp3.html
rapidshare.de/files/14911646/Bartek_KALI_Kalinowski-Lew_Rywin_w_pierdlu.mp3.html