ja tego nie pojmuje! Jeszcze całkiem niedawno przeczytałam na GW, że ściągnie filmów nie grozi odpowiedzialnością karną a jedynie cywilną. Dopiero zamieszczanie filmów na stronach i rozpowszechnianie grozi karą. A teraz w przypadku tych napisów- rozumiem, że tak samo jak ściągnie filmów mogą one naruszać prawo autorskie i pociągać do odpowiedzialności CYWILNEJ. Ale skoro one same są już nowym tworem w dodatku też chronionym prawem autorskim (jak ktoś to już wcześniej napisał) to nie rozumiem za co może tu grozić odpowiedzialność karna? Przecież z punktu widzenia prawa te tłumaczenia są już osobnym utworem i nikt nie może autorowi zabronić ich rozpowszechniania-przecież to absurd!
NIe rozumiem jak tak użyteczna pod każdym względem strona (nie tylko dla osób niesłyszących bo sama oglądam często filmy z napisami francuskimi lub angielskimi żeby podszkolić język) może być zamknięta podczas gdy programy typu Bearshear i inne całkowicie legalnie sobie funkcjonują, chociaż nawet Ci co ściągają nieustannie filmy w ten sposób przyznają że to narusza prawo i jest niesprawiedliwe w stosunku do autorów.
I teraz albo to ja mam wypaczone poczucie sprawiedliwości albo władza... Muszę się nad tym zastanowić, bo chyba trzeba będzie zmienić kierunek studiów... albo kraj ;)
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.