>płacisz na parafie, więc nie masz powodów do oburzenia.
> z Twoich podatków. Żyjesz w Polsce, a tutaj duchowni nie utrzymują
> się z państwowych dotacji.
mylisz się niestety, 5 mld rocznie państwo polskie oddaje kościołowi, nie wiem z jakiej racji, i są w tym też moje pieniądze
w Niemczech jest podatek kościelny i tyle i pomijając kwestie "nabywania" ofiar, to to jest bardziej zrozumiałe. naprawdę sądziłeś że taca wystarczy? przecież kościół to cała armia cwaniaków, którzy wiarę w boga wykorzystują do cwanych interesów i wysysania kasy szaraczków tzn baranków bożych
> Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem: księża nie są sądzeni
> ponieważ katolicy wierzą, że ksiądz zostanie osądzony po śmierci?:)))
dobrze zrozumiałeś, ludzie odpuszczają chęć zemsty bo wydaje im się że ktoś zostanie ukarany po śmierci. "jako i my odpuszczamy naszym winowajcom"
ogólnie temat jest bardziej złożony, a ja nie mam na tyle informacji żeby go wystarczająco dokładnie omawiać, moje wypowiedzi to ogólne wnioski i spostrzeżenia, mam nadzieję że ktoś kiedyś to wszystko podsumuje i ładnie opisze, a może już jest wiele publikacji traktujących te tematy, nie wiem
> Religii tak, a innej ideologii już nie? Wg mnie idiotami, a raczej
chodzi o to że ludzie są ofiarami, masz racje, nie tylko religii i nie tylko katolickiej, ogólnie jestem przeciwny wszelkim religiom i wszelkim organizacjom które dążą do zniewolenia ludzi na różne sposoby, zrobienia z nich niewolników itp