Gazeta.pl   Forum   Aktualności i Media   Wiadomości   Świąteczna rzeź karpi: patroszą żywe ry...

Komentarze do artykułu

Świąteczna rzeź karpi: patroszą żywe ryby

Transportowane w nieludzkich warunkach, podduszane, patroszone żywcem, nieumiejętnie uśmiercane. W świątecznym czasie miłości, pokoju i pojednania miliony karpi przechodzą prawdziwą gehennę w drodze na wigilijny stół.

Świąteczna rzeź karpi: patroszą żywe ryby

Autor: kosmiczne.jajo 22.12.08, 20:02
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem takiego krwawego obyczaju. Ale to co nagrała ta słuchaczka i potem komentowała to totalna bzdura. Jeżdżę na ryby o 21 lat i często zdarzało mi się, że (moim zdaniem) prawidłowo ubita w sposób jak najbardziej humanitarny ryba, jeszcze nawet przez pół godziny po ogłuszeniu i wypatroszeniu dawała podobne oznaki życia. Czasem rzucała się pozbawiona głowy po naciśnięciu kręgosłupa w odpowiednie miejsce. Pamiętam taką sytuację, że obserwowałem na dłoni bijące serce ryby przez ok minutę aż mi się to znudziło i je wyrzuciłem.
Konkludując: nie można jednocześnie spełnić wymogu klienta, aby ryba była świeża i jednocześnie długo nieżywa lub mrożona. Zesztywniała ryba źle wygląda. Należy więc zmienić ten pokojowy obyczaj na inny np. zajadać się algami. Ale czy zabijanie alg ich to nie boli? Lub jeść ryby mrożone z przetwórni. Kto oglądał co się dzieje na takim trałowcu ten wie, że tam ryby też nie mają lekko, tylko tego nie widzimy. W rzeźni świnka też nie jest pieszczona. Więc czego nie widzimy tego nie ma? Czy o to chodzi tej Pani?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (101-200)
(1-100)
przejdź do: 1-100 101-200 201-300 301-343
(201-300)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.