Dodaj do ulubionych

Grzyby trujące i jadalne - poradnik grzybiarza

12.08.09, 17:36
1. Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym.
2. Jak już ktoś znalazł gdzieś zdjęcia w internecie, to wypadałoby
się wysilić i napisać jak je odróżnić, skoro wyglądają podobnie

Edytor zaawansowany
  • 12.08.09, 18:01
    Ten po prawej to żaden żółciowy goryczak !
    To kożlarz, prawdopodobnie czerwony (Leccinum aurantiacum) .
    Cyt za Wiki:
    Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - gatunek jadalnego grzyba
    z rodziny borowikowatych.
    Jak odróżnić goryczaka od szlachetnych grzybów ?

    Ponieważ dość często młode egzemplarze bywają mylone z borowikiem
    szlachetnym, to prostym sposobem na odróżnienie tych gatunków jest
    dotknięcie językiem odłamanego fragmentu kapelusza. Smak żółci nie
    pozostawia wątpliwości, że jest to goryczak żółciowy. Należy
    pamiętać, że nawet niewielki fragment goryczaka żółciowego
    skutecznie psuje smak potrawy.
  • 12.08.09, 19:07
    strfckr5 napisał:

    > Smak żółci nie pozostawia wątpliwości, że jest to goryczak
    żółciowy.

    Smak nie zawsze jest wyczuwalny.
    O ile czujemy gorzki smak, to wiemy co mamy. Jak go nie czujemy to
    nic nie wiemy i można się nieźle naciąć.
    Goryczak po przekrojeniu lekko różowieje i po tym sie go rozpoznaje.
  • 12.08.09, 21:04
    a swoją drogą gó...ane te zdjęcia, ponieważ są to bardzo złe, niefortunne ujęcia
    niektórych grzybów niezbyt udanie wizualnie oddając ich pełny wygląd.
  • 12.08.09, 18:12
    Zdjecia odnosnie: "pieprznik jadalny zwany kurką" kopletnie blędne.
    Z prawej powinna być gąska zielonka, gąska zielona (Tricholoma
    equestre, syn. Tricholoma flavovirens).
    Sama logika popdpowiada, na zdjeciu widać wyciete grzyby - po co
    miałby ktoś to robic skoro są trujace :)
  • 12.08.09, 18:25
    Nie chcemy TAKICH "Porad" Gazet(k)o !!!
    Nawet w sezonie ogórkowym KTOŚ odpowiadać powinien za przekaz
    i NIE DEZINFORMOWAĆ społeczności .
  • 12.08.09, 19:48
    roponuję aby za tak "trefny" temat zabrali się profesjonaliści.W opisach zdjęć jest dużo nieścisłości.Polecam:
    www.grzyby.pl/
  • 12.08.09, 20:36
    w błąd takich rzeczy nie wolno robić pod karą aresztu
    poz 4 kania pomyłka jej zbiera wielkie żniwa bardzo łatwo ją pomylic
    ze sromotnikiem bóle po sromotniku zazwyczaj występują po 8 godz
    kiedy jest zatruta wątroba najlepiej na grzyby iść z doświadczonym
    grzybiarzem podstawą rozpoznania kani popękany kapelusz ruchomy pierścień pod
    kapeluszem na nóżce i kulista móżka w ziemi
    poprawna nazwa gołąbka-grynszpanowy
    kompletny indolent pisze o grzybach na szczęście błędy poprawiliśmy.
  • 12.08.09, 21:00
    Ty też wprowadzasz w błąd - sromotnik to nie to samo, co muchomor
    sromotnikowy.
  • 12.08.09, 20:41
    Pod fotografią 5 i 6 (3 para zdjęć) zamieszczono odwrotne podpisy. Zdjęcie po
    prawej przedstawia pieprznik jadalny, zaś po lewej trującą lisówkę!
  • 12.08.09, 21:00
    Po wielokroć udało mi się natknąć, z rzadka nabrać podczas zbioru podgrzybków w
    Puszczy Nadnoteckiej na goryczaka żółciowego.
    W suchych warunkach goryczak ma bardziej ciemny kapelusz przypominający
    jaśniejsze podgrzybki, które z reguły mają kapelusz ciemnobrązowy w Puszczy
    Nadnoteckiej i dlatego zwane są tam dość udatnie "czarnymi łebkami".
    Każdy goryczak jest zajebiście gorzki i popsuje tylko jeden grzyb smak każdej
    potrawy.
    U goryczaka po dotknięciu gąbki pod kapeluszem przybiera ona jasno
    brązowo-różowy odcień.
    Ilekroć, a rzadko się nabierałem, urwałem goryczaka, to zawsze go rozpoznałem po
    odwróceniu kapelusza do góry nogami.
    Nazywany bywa tez niesłusznie szatanem, która to nazwa przynależy raczej do
    borowika szatańskiego, czasem śmiertelnie trującego, ale którego od wielu lat
    nie odnaleziono w Polsce choć występuje w Górach Kaczawskich.
    Tam ponoć jest zbierany i spożywany po dokładnym gotowaniu. Spożywany w stanie
    surowym powoduje ciężkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Nie obywa się bez
    ostrych wymiotów.
    Goryczak jest również trujący i powoduje dolegliwości żołądkowe ale nie tak
    ostre jak borowik szatański.
  • 12.08.09, 21:11
    ten gorczyczak to przecie zwykły kozak. pełno takich zbieram i jem.. dobre ale
    troche łykowate. a goryczak to niejadalny chyba a nie trujacy
  • 12.08.09, 21:50
    Para nr 1 - po prawej jest raczej koźlarz babka
    Para nr 2 - ok, choć gołąbka też trzeba było sfotografować od dołu, żeby pokazać brak pierścienia i bulwy na trzonie
    Para nr 3 - po lewej jest gąska zielonka! Widzieli kiedyś panowie kurkę?
    Para nr 4 - po prawej jest muchomór jadowity albo sromotnikowy odm. biała (cytrynowy ma żółty kapelusz, jak sama nazwa wskazuje). Zresztą cytrynowy jest raczej niegroźny, a jadowity to taka sama zaraza jak sromotnikowy.

    Byki kolejne - goryczak żółciowy jest niejadalny (bardzo gorzki) ale nie trujący. Zatruć się trudno również z tego powodu, że potrawy z jego dodatkiem po prostu nie da się przełknąć;)
    Lisówka pomarańczowa też raczej określana jest jako niejadalna, a nie trująca.

    Jak odróżnić goryczaka od prawdziwka: kapelusz oliwkowożółty do ciemnooliwkowego lub brązowożółtego - nigdy ciemnobrązowy czy biały, bardzo wyraźna siateczka na trzonie, trzon żółtawy (u prawdziwka biały lub białawy), rurki u młodych owocników różowawe, potem wyraźnie różowe. No i smak - wystarczy dotknąć językiem w miejscu przekrojenia/przełamania.

    Dla początkujących grzybiarzy rada ogólna - zbierać tylko grzyby z rurkami pod kapeluszem. W przypadku pomyłki może "grozić" co najwyżej właśnie goryczak. Borowik szatański jest niezwykle rzadki i rośnie tylko pod dębami, inne borowiki o czerwonych rurkach są po ugotowaniu jadalne.

    --
    Zda ci się jeno, że mnie znasz. Nie zapominaj, jestem naturą skomplikowaną.
  • 13.08.09, 08:30
    > Borowik szatański jest niezwykle rzadki i rośnie tylko pod dębami, inne borowiki o
    > czerwonych rurkach są po ugotowaniu jadalne

    I, na szczęście borowik szatański nie jest ani trochę podobny do prawdziwka.
    W 'jadalność' borowika ponurego jakoś nie wierzę, a ponadto nie dałbym głowy czy nie zapędził się już do nas borowik wilczy.
    A! - równie niemiły efekt smakowy jak goryczak może dać maślaczek pieprzowy, też całkiem popularny.
  • 12.08.09, 22:40
    "Na zdjęciu po lewej jadalny borowik szlachetny (boletus edulis) mylony z trującym (po prawej) goryczakiem żółciowym (tylopilus felleus)"

    Z tego co mi wiadomo, to goryczak nie jest trujący tylko niejadalny.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.