Gazeta.pl   Forum   Aktualności i Media   Publicystyka   Publicystyka   Re: Sześć rzeczy, kt...

Komentarze do artykułu

Sześć rzeczy, które powinieneś wiedzieć o swoim doradcy finansowym

Zamierzasz wziąć kredyt hipoteczny lub zainwestować pieniądze. Idziesz do doradcy finansowego, aby pomógł ci wybrać najlepsze rozwiązanie. O co pytać? Na co uważać? Jak nie dać się zrobić przez doradcę w trąbę?

Re: Sześć rzeczy, które powinieneś wiedzieć o swo

Autor: arfer 15.11.09, 18:50
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Jasne, odpowiedzialność (OC postrzegane jako zabezpieczenie przed ewidentną winą doradcy czy błędami w sztuce) jak najbardziej - i zabezpieczenie finansowe, i pewne minimalne ramy współpracy.

Jeśli wybieramy taki model (a więc brak prowizji od instytucji finansowych, ale wynagrodzenie za doradztwo) > w mojej opinii w Polsce nikt nie jest na to gotowy. Ani firmy doradcze (dla których to pewnego rodzaju niewiadoma), ani tym bardziej Klienci, przyzwyczajeni, że to przecież "za darmo". Swego czasu parę firm - pierwsza z brzegu to Expander parę lat temu - chciało pobierać swego rodzaju kaucję - i było to postrzegane jako niemal kradzież w biały dzień.

Hmm :) kredyt jest mimo wszystko jednorazowy, rozumiem, że w zakresie inwestowania taka opłata Twoim zdaniem musiałaby być pobierana za każde spotkanie ?

Ceny - piszesz, że docelowo ukształtowałby rynek. Czyli - z perspektywy firm doradczych (chyba, że zakładasz, że otwieram swój całkiwicie samodzielny biznes, w rodzaju kancelarii adwokackiej - i w zasadzie mogę dobierać z rynku to, co w mojej opinii dla Klienta jest najlepsze) - dowolność ? Doradca "junior" - np. bliżej owych 50 zł, doradca - stary wyjadacz - suma czasami sporo powyżej owych 100 zł i de facto selekcjonowanie Klientów) ?

I - na końcu sprawy formalne. Doradzam, Ty płacisz powiedzmy "za godzinę" - i co ? Informuję, że najlepsze banki to A,B,C, ubezpieczalnie to E,F,G, a emerytura moim zdaniem w Y i Z. I co, procedura u mnie, czy - sam wędrujesz po przeróżnych inwestytucjach finansowych ? A zatem płacisz koszt banku ORAZ koszt za poradę.

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.