kde44
27.11.11, 20:03
Świetny artykuł i bardzo celne uwagi. W Polsce faktycznie restauratorom i szefom kuchni brak odrobiny zacięcia do oryginalności, więc serwują sztampowe pizze itp. Lokalne produkty tymczasem wszędzie da się znaleźć, wystarczy odrobinę poszukać. To jest uwaga szczególnie celna w stosunku do lokalnych małych knajpek w miejscowościach turystycznych.
Druga bardzo celna uwaga dotyczy produktów. To jest truizm, że mają być świeże i najwyższej jakości. Gorzej, że ta zasada albo nie da się realizować, albo - co chyba częstsze - po prostu się jej nie realizuje, bo wśród restauratorów panuje niechlujstwo, lekceważenie itp.
Nie zgadzam się natomiast w diagnozie klientów. Mi też bardzo często zdarza się mówić po zjedzeniu posiłku w drogiej restauracji: rety, przecież zrobiłbym to o wiele lepiej, mimo że nie jestem zawodowcem. Ale to jest jedynie wynik niskiej jakości otrzymywanego produktu, braku oryginalności, niestaranności itp. Nie sądzę jednak, żeby klienci oczekiwali sztampy i niestaranności, wszechobecnych ciężkich przypraw w zbyt dużej ilości, co ma maskować niedoskonałości potraw itp. Myślę, że jest wręcz przeciwnie.