Bardzo niski poziom żel...

Bardzo niski poziom żelaza u 2,5 latki

Pani Doktor, bardzo proszę o opinię. Córka ma 2,5 roku. Od tygodnia ma zapalenie płuc, tydzień wcześniej miała zapalenie oskrzeli. Lekarz kazał nam zrobić badania. Po obejrzeniu wyników stwierdził, że wszystkie wyniki z wyjątkiem żelaza związane są z zapaleniem płuc, natomiast tak niski poziom żelaza musiał być od dłuższego czasu.

Morfologia krwi obwodowej z rozmazem (ICD9:C55)
Leukocyty (ICD9:C30) 11,7 x10^3/μL 6,0 — 17,5
Erytrocyty (ICD9:C02) 3,7 x10^6/μL 3,80 — 5,40
Hemoglobina (ICD9:C19) 10,2 g/dL 9,0 — 14,8
Hematokryt % 30,6 % 28,0 — 44,0
MCV 82,7 fL 77,0 — 115,0
MCH 27,6 pg 24,0 — 36,0
MCHC 33,3 g/Dl 26,4 — 40,9
Płytki krwi (ICD9:C66) 523 x10^3/μL 130 — 400
RDW-CV 13,3 % 11,5 — 16,0
RDW-SD 38,8 fL 36,4 — 46,3
Rozmaz krwi (ICD9:C32)
Pałeczki (ICD9:C32) 3,0 %
NEU% (ICD9:C32) 46,0 % 27,0 — 51,0
EO% (ICD9:C32) 5,0 % 0,0 — 6,0
LYM% (ICD9:C32) 36,0 % 38,0 — 60,0
MONO% (ICD9:C32) 9,0 % 0,0 — 14,0
PCT metamielocyt-1 0,17 — 0,35
Badania układu krzepniecia
APTT (ICD9:G11) 1B 29,2 sek 26,0 — 40,0
Żelazo (Fe) (ICD9:O95) 13,70 μg/dl 25,00 — 101,00
Białko C-reaktywne (CRP) (ICD9:I81) 1C 42,04 mg/l 0,00 — 6,00

Martwi mnie ten poziom żelaza i zastanawia skąd i jak na przyszłość przeciwdziałać.
Czy taki spadek mógł się pojawić na skutek:
• kilkudniowej ostrej biegunki wywołanej antybiotykiem branym przy zapaleniu oskrzeli?
• obciążeń okołoporodowych?
Córka jak miała 2 miesiące, była u Pani na oddziale dziennym na niedokrwistość (10 dawek epo i żelazo).
Informacje okołoporodowe:II CC, zielony płyn owodniowy, 6 punktów APGAR w pierwszej minucie życia, Pierwsze badania: hemoglobina 3,3 g/dl; erytrocyty 0,91 x 106 m3, Pierwsze badanie z krwi kapilarnej PH 6,9; drugie badanie o godz. 7:58: PH 7,19 BE -16,9; o godz. 11:48 gazometria już w normie, Dwukrotna transfuzja krwi w pierwszej dobie, Ciężkie niedotlenienie wewnątrzmaciczne spowodowane ciężką niedokrwistością płodu – transfuzja płodowo matczyna, Brak drgawek, Encefalopatia niedokrwienno niedotlenieniowa II stopnia, Echo serca prawidłowe).
Jesteśmy pod opieką neurologa, córka prawidłowo się rozwija, od sierpnia chodzi do przedszkola.
Czy powinniśmy być również pod opieką hematologa?
• Czy córka jest nieprawidłowo karmiona, niezbyt prawidłowo wzbogacamy jej dietę (mimo, że chętnie je wszystko)?

Bardzo proszę o radę.
Joanna Maćkowiak
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.