Monocyty % podwyższone Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam
    Proszę o opinię w sprawie kontrolnej morfologii córki lat 6.
    Wszystko wyszło idealnie z wyjątkiem Monocytów % (a ilościowo są w normie):
    Monocyty 7,1% (norma 1-6) a ilościowo 0,47 tys/ul (norma 0,2-1,3)
    Dlaczego jak ilościowo jest w normie to procentowo wyszło podwyższone?
    Córka jest w 3 etapie szczepionki Bronchowaxon i czy to może mieć wpływ na wynik?
    Czy w związku z podwyższonymi Monocytami jest powód do niepokoju?
    Cała morfologia:
    Leukocyty 6,7 (5,5-15,5)
    Eurocyty 4,8 (3,9-5,2)
    Hemoglobina 12,7 (11,1-14,7)
    Hematokryt 38 (32-43)
    MCV 79 (72-87)
    MCH 26 (26-31)
    MCHC 33,5 (32,2-36,8)
    PŁYTKI KRWI 297 (170-450)
    NEUTROFILE 3,39 (1,8-7,7)
    LIMFOCYTY 2,57 (1,5-5,5)
    MONOCYTY 0,47 (0,2-1,3)
    EOZYNOFILE 0,16 (0,1-1)
    BAZOFILE 0,1 (0-0,2)

    NEUTROFILE 50,8%(25-60))
    LIMFOCYTY 38,6% (25-50)
    MONOCYTY 7,1% (1-6)
    EOZYNOFILE 2,4% (1-5)
    BAZOFILE 0,9% (0-2)
    • nasza pediatra mówi, że to u dzieciaków norma
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdcwa1fjts13s9.png

      Kolejnego cudu raczej nie będzie :/
    • Witam,
      mogę Panią uspokoić, że wszystkie parametry są w normie dla wieku :) monocyty procentowo też (u 6-latki może być do 10%).
      Pozdrawiam serdecznie
      • dziękuję za szybką odpowiedź
        Pozdrawiam
      • Leukocyty 14,59 tys/µl 6,0 17,5 N
        Erytrocyty 4,87 mln/µl 3,9 5,0 N
        Hemoglobina 13,2 g/dl 11,0 13,8 N
        Hematokryt 37,5 % 32,00 40,00 N
        MCV 77,0 fl 72 87 N
        MCH 27,1 pg 26 30 N
        MCHC 35,2 g/dl 32,2 36,2 N
        Płytki krwi 288 tys/µl 210 490 N
        RDW-SD 38,4 fl 35,1 43,9 N
        RDW-CV 14,0 % 11,6 14,8 N
        PDW 13,7 fl 9,0 17,0 N
        MPV 11,2 fl 9,0 13,0 N
        P-LCR 34,4 % 13,0 43,0 N
        PCT 0,32 % 0,2 0,4 N
        Neutrofile 5,68 tys/µl 1,50 7,00 N
        Limfocyty 6,53 tys/µl 2,50 8,50 N
        Monocyty 1,69 tys/µl 0,20 1,30 H
        Eozynofile 0,66 tys/µl 0,10 1,20 N
        Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,2 N
        Neutrofile 38,9 % 25,0 60,0 N
        Limfocyty 44,8 % 25,0 50,0 N
        Monocyty 11,6 % 4,0 12,0 N
        Eozynofile 4,5 % 1,0 5,0 N
        Bazofile 0,2 % 0,0 2,0 N

        Czy podwyższone monocyty maja moze cos wspolnego z tym ze dziecko dzien przed badaniem mialo wykonywane szczepienie przeciwko pneumokokom?
        I dlaczego w procentach jest w normie a w ty/un sa podwyższone? Nadmieniam ze dziecko ma 2 lata.

        pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.