Dodaj do ulubionych

podwyższone monocyty i limfocyty, proszę o interpr

15.12.13, 12:43
Witam serdecznie, bardzo proszę o interpretację wyników badań córki, niepokoją mnie te podwyższone limfocyty i monocyty w rozmazie automatycznym i za niskie neutrofile. Córeczka ma półtora roku, od września bardzo często nam choruje (dużą rolę odgrywa tu żłobek) i od tego czasu była już angina, zapalenie jamy ustnej i różne wirusówki, prawdopodobnie także bostonka, bo po kilku dniach gorączki, pojawiła się wysypka na pleckach i brzuchu. Teraz ma niewielki katarek, u dziecka jest podejrzenie alergii (za 3 tygodnie idziemy na testy), katar się bardzo zmniejszył po podaniu clemastyny, a teraz dostaje 2x2.5 ml ketotifenu, który odstawimy za kilka dni, aby testy wyszły wiarygodne.

Regularnie malutka dostaje omegamed w kapsułkach i od tygodnia podaję jej syropek: miód, cytryna, cebula i odrobinkę czosnku (jak długo można podawać taką miksturę)

Wyniki:

leukocyty 7,63 tys/µl 6 - 15
erytrocyty 4,4 mln/µl 3,9 - 5,1
hemoglobina 11,5 g/dl 10,1 - 13
hematokryt 33,9 % 30 - 38
MCV 76,4 fl 70 - 82
MCH 25,9 pg 24 - 31
MCHC 33,9 g/dl 33 - 36,6
płytki krwi 334 tys/µl 200 - 550
RDW-CV 14,8 % 11,6 - 14,8
PDW 9,7 fl 9 - 17
MPV 9,3 fl 9 - 13
P-LCR 19,3 % 13 - 43
PCT 0,31 -
neutrofile % 21,94 % 25 - 60 Below norm
limfocyty % 61,34 % 25 - 50 Higher than norm
monocyty % 11,94 % 1 - 6 Higher than norm
gran. kwasochłonne % 4,5 % 1 - 5
bazofile % 0,4 % 0 - 2
neutrofile # 1,67 tys/µl 1,5 - 7
limfocyty # 4,68 tys/µl 2,5 - 8,5
monocyty # 0,914 tys/µl 0,2 - 1,3
gran. kwasochłonne # 0,34 tys/µl 0,1 - 1,2
bazofile # 0,03 tys/µl 0 - 0,2

ALT 26,00 U/l 0 - 35
Żelazo 81,00 µg/dl 50 - 120
ASO ilościowo < 50,0 IU/ml - 200

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka