Dodaj do ulubionych

Powiększone migdałki u 3latka, brak innych objawów

28.02.14, 10:01
Mniej więcej tydzień temu zauważyłam u synka powiększone migdałki - gdy przechyli główkę odznaczają się na szyi, ten z prawej strony bardziej. Również przy dotyku czuć, że są lekko powiększone. Na wizycie u logopedy pani mgr badając gardło również zapytała czy dziecko chorowało, czy taka jego uroda.
Dziecko ma 3 lata, czuje się dobrze, nie kaszle, nic go nie boli, nie ma gorączki. Nie chorował też ostatnio. Nie chodzi do przedszkola, ale od kilku tygodni chodzimy do klubu malucha.

Czy te migdałki powinny mnie niepokoić, szczególnie że jeden jest powiększony bardziej niż drugi? Co może być ich powodem? Udać się do pediatry czy od razu do laryngologa?
Edytor zaawansowany
  • solaris31 28.02.14, 14:38
    do laryngologa, najlepiej takiego, który w gabinecie ma fiberoskop. dziecko jest w okresie, kiedy migdałki lubią przerastać, skoro przerośnięty jest boczny, to trzeci na pewno też. warto to kontrolować. przerośnięte migdały przeszkadzają nie tylko w mowie, ale w spaniu, oddychaniu i dotlenieniu mózgu.
  • naise 28.02.14, 18:39
    Dzieki. Do laryngologa idziemy za 2 tyg, dzis bylismy u pediatry - gardlo czyste ale lekarka mowila ze moze tam glebiej cos sie dzieje. Oby to bylo to bo wujek google wyrzucil mi straszne rzeczy :/
  • ewa.misko-wasowska 04.03.14, 11:45
    Witam,
    warto zrobić usg szyi, mogą to być węzły chłonne, dodatkowo warto sprawdzić morfologię z rozmazem. Migdałki warto żeby ocenił dobry laryngolog,
    pozdrawiam serdecznie
  • naise 05.03.14, 20:10
    Laryngolog oglądał dziecko, powiedział że większość dzieci w tym wieku ma przerost migdałków, ale póki dziecko permanentnie nie choruje na uszy czy zatoki, albo anginy to nic nie robimy. Obserwujemy. Do kolejnego, poleconego laryngologa wybieramy się dopiero w lipcu.

    Pediatra zleciła badania, wyniki są takie:

    leukocyty 4,5 tys/µl 4,5 - 13 W normie
    erytrocyty 4,7 mln/µl 3,9 - 5 W normie
    hemoglobina 13,4 g/dl 10,9 - 14,2 W normie
    hematokryt 37 % 34 - 41 W normie
    MCV 79 fl 72 - 87 W normie
    MCH 28 pg 25,5 - 29,5 W normie
    MCHC 35,8 g/dl 32 - 37 W normie
    płytki krwi 213 tys/µl 210 - 490 W normie
    RDW-CV 13,0 % 11,6 - 14,8 W normie
    PDW 9,6 fl 9 - 17 W normie
    MPV 9,5 fl 9 - 13 W normie
    P-LCR 18,8 % 13 - 43 W normie
    neutrofile % 45,1 % 25 - 60 W normie
    limfocyty % 34,8 % 25 - 50 W normie
    monocyty % 13,0 % 1 - 6 Powyżej normy
    gran. kwasochłonne % 5,1 % 1 - 7 W normie
    bazofile % 1,8 % 0 - 2 W normie
    neutrofile # 2,05 tys/µl 1,5 - 7 W normie
    limfocyty # 1,58 tys/µl 2,5 - 8,5 Poniżej normy
    monocyty # 0,59 tys/µl 0,2 - 1,3 W normie
    gran. kwasochłonne # 0,23 tys/µl 0,1 - 1,2 W normie
    bazofile # 0,1 tys/µl 0 - 0,2 W normie
    CRP ilościowo 0,8 mg/l 0 - 5 W normie

    (czekamy na wyniki OB)

    Martwią mnie monocyty. W poprzednim badaniu we wrześniu dziecko miało monocyty na poziomie 8,7%. Dodam, że w dniu pobrania (dzis), kilka godzin po powrocie do domu dziecko dostało wodnistego kataru (od 2-3 dni choruje tata dziecka).

    Czy martwić się tymi monocytami? Jaka powinna być dalsza diagnostyka? Czy katar (infekcja?) mógł wpłynąć na poziom monocytów?
  • naise 05.03.14, 20:11
    OB 6 mm/h 2 - 15 W normie
  • naise 05.03.14, 22:56
    Gran. Kwasochłonne 8 % 1 - 5 Higher than norm
    Gran. Segmentowane 46 % 25 - 60 W normie
    Gran. Pałeczkowate 1 % 3 - 6 Below norm
    Limfocyty 35 % 25 - 50 W normie
    Monocyty 10 % 1 - 6 Higher than norm

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka