Dodaj do ulubionych

znów rozmaz zły - zwariuję :(

28.08.14, 15:14
Zrobiłam dziś synkowi znów morfologię (15 miesięcy)
Wiem, że rozmaz jest zły (neutropenia) Ale czy bardzo się martwić? W środę dopiero lekarz. Mały zdrowy, nie choruje od dawna

HCT 34,4% (34,0-41,0)
RBC 4,49 (4,3-5,5)
WBC 8,84 (4,5-13)
PLT 400 (150-400)
HGB 11,5 (11,5-14,2)

no i teraz nieszczęsny rozmaz ręczny
neutrofile 6%
kwasochłonne 1%
limfocyty 88%
monocyty 5%

3 tygodnie temu już było lepiej, bo neutrofili miał 13%.

proszę o poradę
Edytor zaawansowany
  • ewa.misko-wasowska 28.08.14, 16:26
    Witam,
    rzeczywiście odsetek dość niski ale ważne też jest jaka jest całkowita liczba neutrofili. Jeżeli też jest niska to być może syn ma autoimmunologiczną przejściową neutropenię niemowląt. Przypadłość ta jest spotykana u wielu dzieci w tym wieku, nie jest groźna ale i tak warto skonsultować się z hematologiem.
    Pozdrawiam serdecznie
  • in-of-s 28.08.14, 16:33
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Syn ma stwierdzoną neutropenie, gdyż taki rozmaz utrzymuje się od kilku miesięcy. Martwi mnie jednak, że już bylo lepiej (13%) i znowu spadło. Czy takie wahania są normalne? Strasznie wyczerpujące się życie od kontroli do kontroli :(
  • kuba2903 08.09.14, 14:52
    mam to samo u siebie, a mały brał kiedyś zastrzyki?
  • in-of-s 08.09.14, 21:19
    kuba2903 - jak u Was wygląda sytuacja? Mały nie brał zastrzyków nigdy. Widzę, że macie stwierdzoną neutropenię też. Jakie mieliście wyniki i ogólnie jak u Was to mija?
  • kuba2903 09.09.14, 07:14
    Kuba przez cały rok w ogolę nie chorował, zaczęło sie jak skończył rok od kwietnia tego roku co miesiąc infekcja głównie zapalanie górnych dróg oddechowy i zawsze przy tym zapalenie spojówek, wysoka gorączka. Wyniki wszystkie w normie poza rozmazem segmenty 1% monocyty 20% limfocyty 80%. Mimo ze był zdrowy rozbiliśmy badania i cały czas segmenty niskie max 7%. Byliśmy we Wrocławiu u hematologa i immunologa. Wszyscy na gwałt chcą go szczepić mimo ze nie ma odporności wiec nie wyrażam zgody. Od czerwca kupiłam w zielarski mycelcaps i podaje mu 2 razy po jednej tabletce. Od tej pory wyniki ma lepsze bo dwa razy już segmenty miał w normie około 30% ale po antybiotykach znowu ma 1%. teraz mu robiłam wyniki i ma 14%.
  • in-of-s 09.09.14, 07:21
    My szczepień, mamy też darmowe pneumokoki. A co mówią lekarze? Tez każą jak nam czekać tylko?
  • kuba2903 09.09.14, 07:40
    hematolog powiedział ze to łagodna neutropenia nie chciał go w szpitalu położyć, immunolog kazała zrobić pełno badan jestem w trakcie robienia ...
  • in-of-s 09.09.14, 07:42
    Nam każą czekać aż samo minie. A choruje Twój syn?
  • kuba2903 09.09.14, 07:46
    od kwietnia co miesiąc w sierpniu był bez antybiotyku ale miał jelitowke dziś ma katar :( więc jestem już załamana :(
  • in-of-s 09.09.14, 07:55
    A chodzi do żłobka? Nam zabronili
    Jakie badania musicie zrobić?
  • kuba2903 09.09.14, 07:57
    nie chodzi, IgG,IgA,IgM.IgE, Chlamydia pneumoniae IgG,IgA,IgM, EBV IgG,IgM.
  • in-of-s 09.09.14, 08:02
    Nam na wirusy zrobili jak spadły do 2%.
    Wyszło ok. Chyba coraz więcej dzieci z neutropenia...
  • kuba2903 09.09.14, 08:05
    a dokładnie jakie badania robiliście? skąd jesteście? My Głogów leczymy sie we Wroclu. Wy byliście u hematologa lub immunologa?
  • in-of-s 09.09.14, 08:11
    EBV Igm, EBNA Igg, VCA Igg, Ea Igg. Wszystko ujemne.
    My jesteśmy pod opieką hematologa. A co Wam hematolog mówi?
  • kuba2903 09.09.14, 08:17
    czekać ...
  • kuba2903 09.09.14, 08:17
    a wasz syn w ogolę nigdy nie byl chory?
  • in-of-s 09.09.14, 08:18
    Ehh to tak jak u nas. Chyba nie mamy wyjścia :(
    Chociaż spać przez to nie mogę
  • kuba2903 09.09.14, 08:20
    ja tez, ale mój choruje to dopiero masakra :(
  • in-of-s 09.09.14, 08:31
    My ograniczylismy centra handlowe, kontakty z przeziebionymi dziećmi itp. I jakoś się trzyma. Ale fakt, boje się choroby strasznie. Czy u Was tak było zawsze z morfologia? Dlaczego immunologiem każą badać a hematolog nie?
  • kuba2903 09.09.14, 08:35
    twierdzi ze to nic nie da
  • kuba2903 09.09.14, 08:45
    jak zniósł szczepienia?
  • in-of-s 09.09.14, 10:56
    Szczepienia znosił dobrze, jutro mamy 2 dawkę pneumokokow. Nie szczepilismy tylko na odre swinke rozyczke. Do tej pory był chory raz, w maju br. Jeśli możesz napisz proszę co mówi hematolog? Ze nic nie dadzą badania? My jeździmy do Szczecina, tam każą robić co 2 miesiące morfologie i czekać....
  • kuba2903 09.09.14, 11:53
    proszę o maila
  • in-of-s 09.09.14, 13:32
    in-of-s@gazeta.pl pozdrawiam
  • renata3 09.09.14, 15:50
    Czekać - to dobra rada!
    Nasz Mały miał neutropenie - chorował ciągle przez pierwsze 2 lata - nie było miesiąca bez choroby (do żłobka nie chodził). Byliśmy pod opieka hematologa. Skończył 2 lata i 6 miesięcy - wyniki się poprawiły, nie ma mowy już o netropeni. Odporność się bardzo poprawiła.
    --
    Renata
    http:///www.suwaczki.com/tickers/9f7ji09ka5g5boag.png
  • in-of-s 09.09.14, 16:47
    Pani Renato czy mogę prosić o więcej szczegółów jak u Was wyglądała neutropenia? Jakie wyniki rozmazu, czy miał robione dodatkowe badania? Czy minęło z dnia na dzień, czy jakiś czynnnik zadecydował?
  • renata3 10.09.14, 08:50
    Mały miał neutropenie umiarkowaną. Czasami neutrocyty spadały do 600. U nas procentowo było więcej a ilościowo mniej (miał tez niskie WBC). Wyniki są gdzieś na forum.
    Lekarz mówił, że nie jest źle - dzieci chore na neutropenie mają ciężkie bakteryjne schorzenia, grzybice itp. Zdarzają się posocznice i inne. U nas były często zapalenie zatok, angina, zapalenie układu moczowego i przewlekłe biegunki oraz problemy skórne.
    Wyniki poprawiły się z dnia na dzień. Od 3 miesięcy mały jest zdrowy - nie miał nawet kataru, skóra się poprawiła, kupy unormowały i nie było od trzech miesięcy gorączki :)
    Co do badań to nasz lekarz hematolog zlecał swojemu laboratorium - nawet nie wiem jakie miał robione - bo nie widziałam skierowania (przesyłał komputerowo) - podczas wizyty wyniki były omawiane - nic nie stwierdzono niepokojącego. Dodatkowo miał robione tylko USG brzucha - miał lekko powiększoną wątrobę.
    --
    Renata
  • kuba2903 10.09.14, 09:12
    jak widać każe dziecko przechodzi neutropenie inaczej, u mnie tez doszukiwano się mononukleozy, cytomegalii oraz toksoplazmozy.
  • in-of-s 10.09.14, 10:14
    No właśnie mnie zastanawia dlaczego Mały nie choruje mimo tragicznych wynikow. To znaczy ciesze się ale wciąż martwię czy nie zacznie. Nie wiem, może nie powinnam czekać tylko jakoś działać?
  • kuba2903 10.09.14, 11:48
    od kiedy on ma takie wyniki?
  • in-of-s 10.09.14, 12:10
    Od maja, wcześniej miał 16% (w marcu)
  • anitaja 27.08.15, 14:50
    Proszę dajcie znać jak się mają wasze pociechy, my po wizycie u hematologa mamy skierowanie na badanie szpiku. Napiszcie tez ktore parametry w morfologii dot neutro są istotne, bo u nas sa tak rozchwiane, że nie wiem już czy się poprawia, czy spada :(
  • eemcia82 28.08.15, 07:05
    Jakie wyniki ma twoje dziecko że dostało skierowanie na badanie szpiku ??
  • anitaja 28.08.15, 09:27
    W rozmazie recznym na poziomie 4-14%, w morfologii ostatnio mial 8%. Nie wiem które parametry są istotne :(
  • eemcia82 28.08.15, 12:29
    limfocyty 91% - mial moj syn i hematolog nie widzial nic zlego... i napewno nie badanie szpiku... dziwne :/
  • anitaja 28.08.15, 15:33
    A ile miał neutrofilii??
  • in-of-s 28.08.15, 19:17
    Mój miał 1% i ilościowo 96 najmniej
    Faktycznie samo przeszło, teraz już ok

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka