Dodaj do ulubionych

obniżone neutrocyty, podwyższone limfocyty

23.07.15, 22:56
Witam, niepokoją mnie wyniki morfologii mojej 2,5 letniej córeczki.
Neutrocyty 1,52G/I, 16,6% (norma od 25), w rozmazie 16 (norma od 35).
Limfocyty 6,66 G/I, 72,9% (norma do 50), w rozmazie 65.

Ponadto w rozmazie:
Monocyty 15
Limfocyty reaktywne 1
Płytki krwi anizotycoza+

Bardzo się martwię, naczytalam się o białaczce...
Edytor zaawansowany
  • rulsanka 23.07.15, 23:35
    W tym wieku przewaga limfocytów nad neutrofilami jest jeszcze prawidłowa. Skoro nie podajesz wyników ilościowych, tylko procentowe, to zapewne ilość neutrofili i limfocytów jest w normie. Czyli nie ma się czym martwić.
    Monocyty zapewne od infekcji i to zaburza proporcje w rozmazie. Liczba reaktywnych limfocytów niewielka, infekcyjna.

    Ile jest leukocytów?
    Jeśli inne parametry płytek są ok, to sama niewielka anizocytoza o niczym nie świadczy. Najlepiej zawsze spisać całe badanie, nie tylko to, co odbiega od normy.

    Badania spokojnie powtórz za miesiąc. Z jakiego powodu w ogóle robiłaś?
  • agusia322 23.07.15, 23:47
    Córeczka bardzo się poci w pierwszej fazie snu i ma skłonności do siniaków. A ponieważ musiałam zbadać poziom wit. D, to za jednym "kłuciem" zrobilysmy też morfologię.
  • agusia322 23.07.15, 23:59
    LEUKOCYTY [C30] 9.14 9.14 G/l 6.0-17.0
    ERYTROCYTY [C02] 4.76 4.76 T/l 3.9-5.0
    HEMOGLOBINA 13.5 13.5 g/dl 11.0-13.8
    HEMATOKRYT 39.4 39.4 % 32.0-40.0
    MCV 82.8 82.8 fl 72-87
    MCH 28.4 28.4 pg 26-34
    MCHC 34.3 34.3 g/dl 32 - 36
    RDW 12.5 12.5 % 11.5-14.5
    PŁYTKI KRWI [C66] 227 227 G/l 210-490
    MPV 11.4  fl 8.0-11.0
    NEUTROCYTY 1.52 1.52 G/l 1.5-8.5
    LIMFOCYTY 6.66 6.66 G/l 1.8-8.4
    MONOCYTY 0.72 0.72 G/l 0.15-1.3
    EOZYNOCYTY 0.19 0.19 G/l 0.05-1.10
    BAZOCYTY 0.05 0.05 G/l 0.02-0.12
    % NEUTROCYTÓW 16.6  % 25.0-60.0
    % LIMFOCYTÓW 72.9  % 25.0-50.0
    % MONOCYTÓW 7.9 7.9 % <12
    % EOZYNOCYTÓW 2.1 2.1 % <7.0
    % BAZOCYTÓW 0.5 0.5 % <2.0
    WZÓR ODSETKOWY LEUKOCYTÓW - HS (K) [C32] AM PB 03-2 wyd. 4/2013
    OCENA MIKROSKOPOWA Ocena mikroskopowa rozmazu krwi
    stanowi weryfikację automatycznego
    róŜnicowania leukocytów.
    Wykonano metodą manualną przy uŜyciu
    mikroskopu optycznego.
    NEUTR. SEG. 1616 % 35-55
    EOZYNOCYTY 33 % 1-5
    MONOCYTY 1515 % 2-7
    LIMFOCYTY 6565 % 40-60
    LIMF. REAKTYWNE 11 %
    LEUKOCYTY morfologia krwinek prawidłowa.
    ERYTROCYTY morfologia krwinek prawidłowa
    PŁYTKI KRWI anizocytoza+
  • rulsanka 24.07.15, 11:31
    Reaktywnych jest 11 czy 1 % (wcześniej pisałaś, że 1)
    Eozynofili aż 33%?

    Pocenie się przed zaśnięciem zdarza się, gdy dziecko było bardzo aktywne w ciągu dnia a przy zasypianiu temperatura ciała spada i pocąc się ciało szybko się chłodzi. Może się pojawiać w czasie lub po infekcjach, nawet tych bezobjawowych.
    Siniaki mają prawo powstawać, gdy dziecko się uderzy, nie powinny pojawiać się od dotknięcia. Prawdopodobnie wszystko jest w porządku, ale na pewno badania do powtórki.

    Moim zdaniem sprawdź jeszcze czy dobrze wszystko przepisałaś i zamieść ponownie wątek na forum eksperckim.
  • helenaizuza 24.07.15, 12:10
    chyba 1% i 3%, bo zobacz jak agusia pisze wyżej. Powtarza 6565% itp.
  • rulsanka 24.07.15, 12:43
    masz rację :)
  • agusia322 24.07.15, 17:11
    Rzeczywiście skopiował mi się podwójne wartosci
  • murwa.kac 24.07.15, 07:33
    Nie dubluj wątków na różnych forach.



    --
    To jest noworodek, nie przepina się pasami w kroczu, bo się zwyczajnie nie da, zazwyczaj i tak jest w beciku lub omotany kocykiem. Przewozenie noworodka jest na innych zasadach niż dziecka kilkumiesięcznego i starszego. by atteilow
  • agusia322 24.07.15, 09:17
    Dlaczego mój wątek z forum eksperckiego został usunięty? Najpierw założyłam wątek tutaj, ale potem zauwazylam, że jest jeszcze forum eksperckie, które w tym przypadku wydaje się właściwsze. Matka się martwi, ale najważniejsze są zasady...
  • murwa.kac 24.07.15, 13:03
    forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html


    --
    Niektóre samochody nawet nie jeżdżą (!) tylko są traktowane jako ,,piwnica" by mojemieszkanie24
  • aguar 26.07.15, 18:25
    Nie martw się, takie wyniki są bardzo częste u dzieci w tym wieku, nic się z tym nie robi.
  • oregano1 26.07.15, 19:25
    Mam nadzieję,że skonsultowałaś u lekarza te wyniki.
  • agusia322 26.07.15, 20:03
    Oregano, skonsultowalam i wg lekarza to jest w normie dla wieku. Ale i tak się martwię, bo pojawiła się wysypka - wg lekarza potowkii lub wirus. No i Mała jest minimalnie bardziej zmęczona i przygaszona...
  • agusia322 28.07.15, 20:05
    Pani Doktor, proszę o komentarz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka