Dodaj do ulubionych

Niedoczynność ? 7 latka prosze o rade

27.04.17, 09:17
Witam.... kochani trafilam z corka lat 7 na bilans. Corka wagowo i wzrostowo ponizej 3 centyl, wzrost 112 i waga 18,5 kg. Przy rozmowie z pediatra wyniklo ze dostalam skierowanie na badania morfologi i tsh . Wynik z 4 kwietnia tsh generacja 5.290 wartosci referencyjne 0.280-4.300 dostaam skierowanie do endokrynologa ,powtorzylam wyniki przed sama wizyta tym razem plus ft3 ft4 wynik z dnia 22.04 to
tsh 6.720 wart ref 0.280 -4.300
ft3 3,78 wart ref 2,70-5,20
ft41.25 wart ref 1,1-1.7
trafilam do zabrza do endokrynologa na izycie usg tarczycy prawidlowe zero ognisk ,wszystko w normie.
Pani doktor przepisala enthyrox n 25 na okres 3 mc i za ten okres mam wrocic z ponownymi wynikami plus rtg nadgarstka i inne....
Czy jest tutaj ktos kto zna sie na tym ?oczywiscie nie chce podważać lekarza ale mam obawy podawac ten lek ,poprostu sie boje ze corka dopiero teraz zacznie narzekac na rozne dolegliwosci...;/ po podaniu tego hormonu .. noi zastanawiam sie gdybym nie trafila do lekarza i nie mialabym swiadomosci ze cos z tsh jest nie tak czy cos by sie z czasem pglebilo ....
prosze o rade kogos kto moze podawal dziecku ten lek ,kogosc kto moze cos powiedziec mi o tym wyniku . bylam u lekarza a tam jakby mowe mo odjelo , pytania nasuwaly sie w drodze do domu .....pragne dodac iz corka urodzona z waga 2950 i od malego zawsze mala i drobniutka (filigramowa ) prosze o rade pania doktor
Edytor zaawansowany
  • 29.04.17, 11:59
    Nasza córka Ur 2010 też wciąż 3 centyl 111 cm i niecałe 20 kg,tsh mamy w normie , morfologia też,rentgen nadgarstka wykazał wiek kostny na poziomie 4,5 lat, wg endo jako dorosła osiągnie wzrost 165-167 cm,mamy powtarzac wyniki kolo 8 roku życia.Sprawdźcie rozwój kostny,u nas jest zapas w kościach na wzrost.

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvclb1x9dzmepl.png
  • 29.04.17, 13:27
    no po majowce idę zrobić usg nadgarstka a do lekarza wracam z kompletem badań koniec czerwca tak kazała Endo. narazie zaczynam enthyrox
  • 30.04.17, 13:53
    Moja córka bierze euthyrox od kilku lat, a ma ponad 5. Tsh powyżej normy i niedoczynność tarczycy może powodować to że dziecko przestaje rosnąć albo rośnie bardzo wolno. U nas jest subkliniczna niedoczynność czyli objawów brak tylko wyniki ponad normę. Ostatnio mamy zmniejszoną dawkę na pół tabletki, ale od połówki zaczynaliśmy potem była cała tzn 25, teraz ft4 mamy ponad normę i trzeba zmniejszyć dawkę. Co 3 miesiące badamy tsh i ft4 a także wagę i wzrost.
    Oprócz wieku kostnego warto też zrobić anty TPO.
  • 30.04.17, 16:26
    a jak Pani córeczka czuła się jak zaczęła brać ten lek? miała jakieś uboczne skutki czy było wszystko ok. Co to jest ra anty?
  • 30.04.17, 16:42
    Moj syn mial zdiagnozowana niedoczynnosc w wieku 7 lat. TSH mial ponad 40,a FT3 i Ft4 juz nie pamietam,zelazo tez bylo ponizej normy. Mial jednak sporo objawow I to spowodowało, ze byl diagnozowany w tym kierunku. Spowolnil wzrost, mial bole brzucha, plecow (w dole),zaparcia, kolatanie serca, wlosy zmatowialy I zaczely wypadac. Syn bierze Levothyroxine I zaczal od dawki 25 a teraz jest na 50. Objawy zniknely, tempo wzrostu wrocilo do normy.
    W waszym przypadku skonsultowalabym sie z innym lekarzem.

    --
    Podwojne standardy jest to niesprawiedliwe stosowanie odmiennych zasad w podobnych do siebie sytuacjach.
  • 30.04.17, 16:56
    dlaczego z innym lekarzem?
  • 30.04.17, 17:59
    Dla pewnosci. TSH jest lekko podwyzszone (choc to interpretuje sie w zaleznosci od wieku i innych czynnikow, czasem u dzieci dlugo dopuszcza sie 7)jednak TF3 i TF4 sa w normie a w takich przypadkach zanim zacznie sie suplementacje hormonem prowadzi sie obserwacje minimum 6 m-cy. Co do wzrostu i wagi to nawet jesli dziecko jest na najnizszym centylu to istotne jest czy czy spada czy tez rownimiernie rosnie I przybiera na wadze , natomiast wzrost np to ze jest drobne jest zalezne od genow.
    Ja bym to skonsultowala, bo to nie sa cukierki a hormony I moga zrobic sporo balaganu.


    --
    Podwojne standardy jest to niesprawiedliwe stosowanie odmiennych zasad w podobnych do siebie sytuacjach.
  • 30.04.17, 19:32
    niewiem Co robić pisałam już jak dwa razy po pół tabletki. nie jest prosto umówić się endokrynologa tu na miejscu niema dziecięcego tylko w zabrzu
  • 30.04.17, 21:24
    miało być Podalam a nie pisałam klawiatura mi tu myli
  • 04.05.17, 21:42
    Witam,
    warto jeszcze sprawdzić antyTPO, przy takich wynikach TSH i rozwoju <3 c rozsądnym wydaje się włączenie do leczenia hormonów tarczycy i kontrola badań za 4-6 tyg.
    Pozdrawiam serdecznie
  • 06.05.17, 21:56
    bardzo Pani dziękuję a co to jest te anty Tpo?
  • 08.05.17, 08:53
    to przeciwciała przeciwtarczycowe, warto oznaczyć
  • 09.05.17, 22:32
    ok zrobię to. a czy podczas stosowania euthyroxu jak zrobię to badanie to nie będzie to sfałszowane?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.