Dodaj do ulubionych

wysokie żelazo, niska ferrytyna - wyniki

25.07.17, 22:03
Pani Doktor, bardzo proszę interpretację wyników córki.
Zrobiła wyniki, ponieważ ostatnio "dużo się u niej dzieje", tzn. wypadają jej włosy, dość dużo; ciągle jej zimno; swędzi ją skóra (szczególnie na nogach); ma sińce pod oczami; kurzajki (o których pisałam wcześniej);bolą ją nogi, szczególnie kolana.

Bardzo zastanawia mnie żelazo- za wysokie; a ferrytyna - za niska. Jak to rozumieć?
Niskie są też granulocyty kwasochłonne i monocyty. Bardzo proszę o poradę...

Córka była też u dermatologa, która stwierdziła zapalenie mieszków włosowych...córka22 lat

HEMATOLOGIA
Morfologia krwi (podstawowa)
Leukocyty 7,56 10^3/μl 4,0 - 10,0
Erytrocyty 4,42 10^6/μl 3,9 - 5,2
Hemoglobina 13,0 g/dl 12,0 - 15,5
Hematokryt 38,9 % 37 - 47
MCV 88,0 fL 80 - 96
MCH 29,4 pg 27 - 34
MCHC 33,4 g/dl 32,6 - 36,6
RDW - SD 44,0 fL 37 - 54
RDW-CV 13,6 % 11,0 - 14,5
Płytki krwi 246 10^3/μl 150 - 350
PDW 12,3 fL 9,0 - 17,0
MPV 10,8 fL 9,4 - 12,3
P-LCR 31,4 % 13,0 - 43,0
Płytkokryt (PCT) 0,27 % 0,16 - 0,36
NRBC (%) 0,0 %
NRBC (#) 0,00 10^3/μl
OB 7 mm < 12
Mikroskopowy rozmaz krwi obwodowej
Granulocyty podzielone 63 % 45 - 72
Granulocyty kwasochłonne 1 % 0 - 4
Limfocyty 33 % 25 - 45
Monocyty 3 % 2 - 8
BIOCHEMIA
Żelazo całkowite 188 H ug/dl 37 - 145
IgE total 17,9 IU/ml < 100
INFEKCJE
CMV (Cytomegalovirus) IgG 61,9 H UI/ml (+) dodatni < 0,5
CMV (Cytomegalovirus) IgM 0,18 COI (-) ujemny < 0,7
BIAŁKA I HORMONY
Ferrytyna 9,3 L ng/ml 13 - 150
FT3 3,0 pg/ml 1,8 - 4,6
FT4 1,16 ng/dl 0,93 - 1,70
Glukoza w surowicy 97 mg/dl 70 - 100
Edytor zaawansowany
  • 01.08.17, 09:28
    Witam,
    wynik morfologii jest w normie, granulocyty kwasochłonne i monocyty także; ferrytyna świadczy o małych rezerwach żelaza w organizmie, sam poziom żelaza z surowicy nie jest miarodajny (dlatego właśnie warto oznaczać też ferrytynę),
    pozdrawiam serdecznie
  • 05.08.17, 14:24
    Dziękuję bardzo , Pani Doktor.
    Czy w takim razie córka powinna zażywać żelazo w tabletkach? (pewnie samą dietą ciężko będzie podnieść?)
    Czy tabletki bez recepty wystarczą, czy jednak konieczna jest recepta?

    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
  • 07.08.17, 16:59
    zrób jeszcze TSH - takie objawy często świadczą o chorobach tarczycy. ft4 na niskim poziomie (powinno zbliżać się do 50%, tutaj ma 29%).
  • 02.10.17, 09:16
    nie spamuj, spamerko, wykup reklame

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.