Dodaj do ulubionych

niepokojące wyniki badań

06.03.18, 23:24
Witam proszę o intrpretację wyników badań mojej córki urodzonej 01.12.2018
morfologia
Morfologia krwi obwodowej z rozmazem (ICD9:C55)
Leukocyty (ICD9:C30) 8,87 x10^3/μL 6,00 — 17,50
Erytrocyty (ICD9:C02) 4,23 x10^6/μL 3,04 — 5,26
Hemoglobina (ICD9:C19) 11,6 g/dL 9,0 — 14,0
Hematokryt % 32,3 % 28,0 — 44,0
MCV ¯ 76,4 fL 77,0 — 115,0
MCH 27,4 pg 24,0 — 36,0
MCHC 35,9 g/dL 26,4 — 40,9
Płytki krwi (ICD9:C66) ­ 484 x10^3/μL 130 — 400
P-LCR 33,7 % 13,0 — 43,0
RDW-CV 12,6 % 11,5 — 16,0
Pałeczki (ICD9:C32) 1,4 %
NEU% (ICD9:C32) ¯ 11,3 % 27,0 — 51,0
EO% (ICD9:C32) 2,0 % 0,0 — 6,0
BASO% (ICD9:C32) 0,3 % 0,0 — 1,0
LYM% (ICD9:C32) ­ 78,6 % 38,0 — 60,0
MONO% (ICD9:C32) 6,4 % 0,0 — 14,0
MPV ­ 11,2 fL 9,0 — 10,9
LYMPH# 7,0 x10^3/μL 1,1 — 9,5
NEUT# ¯ 1,0 x10^3/μL 1,9 — 8,7
MONO# 0,6 x10^3/μL 0,0 — 2,3
EO# 0,2 x10^3/μL 0,0 — 1,0
BASO# 0,0 x10^3/μL 0,0 — 0,2

Badania biochemiczne
Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny
Materiał: Surowica, pobrany: 06-03-2018 07:50
Białko C-reaktywne (CRP) (ICD9:I81) < 1,00 mg/l < 5,00

Żelazo (ICD9:O95) 65,00 µg/dl 25,00 — 126,00
Witamina D Total (25-OH Witamina D3; 25-OH Witamina D2) (ICD9:O91)
Witamina D3 (25-OH) (ICD9:O91) ↓ 24 ng/ml Niedobór < 20 ng/ml Stężenie niewystarczające 20-30 ng/ml Stężenie optymalne 30-50 ng/ml Stężenie wysokie 50-100 ng/ml Stężenie potencjalnie toksyczne > 100 ng/ml Poziom toksyczny > 200 ng/ml


badanie moczu
Mocz - badanie ogólne (ICD9:A01)
Barwa żółta żółta
Przejrzystość lekko mętna przejrzysta
Odczyn (pH) ↑ 7,0 5,0 — 6,5
Ciężar właściwy (ICD9:A12) ↓ 1,010 1,015 — 1,030
Glukoza (ICD9:A15) nieobecna negatywny < 30 mg/dl
Białko (ICD9:A07) nieobecne negatywny < 10 mg/dl
Urobilinogen (ICD9:A25) w normie negatywny < 1,0 mg/dl
Bilirubina (ICD9:A09) nieobecna negatywny < 0,2 mg/dl
Ciała ketonowe (ICD9:A11) nieobecne negatywny < 5 mg/dl
Erytrocyty (ICD9:A13) nieobecna negatywny < 10 /µl
Azotyny nieobecne negatywny < 130 /µl
Leukocyty (ICD9:A14) 100 /uL negatywny < 20 /µl

Bardzo proszę o interpretacje bo bardzo mnie niepokoją przekroczone wartości niektórych parametrów
Edytor zaawansowany
  • elaczek3 06.03.18, 23:26
    córka urodziła się 01.12.2017 i od jakiegoś czasu nie ma apetytu
  • elaczek3 07.03.18, 17:35
    powtórzyłam dzis badanie moczu w innym laboratorium wyniki poniżej
    Badanie ogólne moczu Przejrzystość lekko mętny
    Barwa żółty
    Ciężar właściwy 1,010 g/ml 1,015 1,030 L
    pH 7,0 5,0 7,0 N
    Glukoza nieobecna mg/dl
    Ketony nie wykryto mg/dl 0,00 5,00
    Urobilinogen w normie mg/dl 0,0 1,0
    Bilirubina nieobecna
    Białko nieobecne
    Azotyny nieobecne
    Erytrocyty nie wykryto
    Leukocyty nie wykryto
    Osad moczu Nabłonki płaskie pojedyncze wpw
    Leukocyty 1-3 wpw 0 5
    Erytrocyty świeże pojedyncze wpw 0 3
    Pasma śluzu pojedyncze
    Kryształy szczawianu wapnia nieliczne wpw
    Fosforany bezpostaciowe liczne
  • ewa.misko-wasowska 08.03.18, 07:11
    Witam,
    wyniki nie odbiegają od norm wiekowych, odsetkowa przewaga limfocytów jest normą w tym wieku. Należy dbać o codzienną suplementację witaminy D,
    pozdrawiam serdecznie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.