Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników morfologii u niemowlaka

10.10.18, 11:27
Proszę jakieś podpowiedzi. To są wyniki mojej córki - 3 miesiące. Pediatra zapisał żelazo ale nie wiem czy słusznie. Może ktoś coś doradzi. Czy wyniki są złe? Żelazo jest w normie raczej.

Poniżej normy są:
Erytrocyty (RBC) 3,22 10^12/L 3,8 — 5,5
Hemoglobina (HGB) 10,3 g/dL 11,0 — 14,0
Hematokryt (HCT) 29,4 % 34,0 — 41,0

Wskazniki czerwonokrwinkowe:

Srednia objetosc erytrocytów (MCV) 91,0 fL 80,0 — 97,0
Srednia zawartosc HGB w erytrocytach (MCH) ­ 32,1 pg 26,0 — 32,0 lekko podwyższone
Srednie stezenie HGB w erytrocytach (MCHC) 35,2 g/dL 31,0 — 36,0
Wskaznik anizocytozy erytrocytów (RDW) 14,2 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi (PLT) 259 10^9/L 130 — 430

Wskazniki płytkowe:

Płytkokryt (PCT) 0,23 % 0,12 — 0,36
Wskaznik anizocytozy płytek krwi (PDW) 14,4 % 10,0 — 18,0
Srednia objetosc płytek krwi (MPV) 8,8 fL 8,0 — 11,0
Rozdział automatyczny leukocytów:
Granulocyty (GRA) 1,7 2,0 — 7,8 obniżone
Limfocyty (LYMPH) 5,3 1,5 — 10,0
Monocyty (MON) 0,4 0,0 — 1,8
Granulocyty (GRA%) 21,2 % 35,0 — 85,0 obniżone
Limfocyty (LYMPH%) ­ 72,8 % 10,0 — 50,0 podwyższone
Monocyty (MON%) 6,0 % 0,1 — 16,0

Biochemia
Potas w surowicy 4,89 mmol/l 3,5 — 5,1
Kreatynina ¯¯ 0,19 mg/dL < 0,85

Aminotransferaza alaninowa (ALT) 22,4 U/L < 60,0
Aminotransferaza asparaginianowa (AST) 31,1 U/L < 84,0
Wapn całkowity w surowicy 10,30 mg/dl 9,00 — 11,00
Magnez w surowicy 2,1 mg/dl 1,5 — 2,2

Żelazo w surowicy 80 ug/dL

Z góry dziekuję.
Edytor zaawansowany
  • ewa.misko-wasowska 11.10.18, 12:13
    Dzień dobry,
    wyniki sa w normie dla dziecka 3 miesięcznego :-)
    pozdrawiam serdecznie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka