Dodaj do ulubionych

proszę o interpretację wyników

04.12.18, 18:51
Dzień dobry,
Proszę o interpretację wyników 6-letniego syna (alergik, z podejrzeniem astmy) i ewentualne zalecenia. W ostatnim czasie miewa trudnościami z nabraniem powietrza, fizjoterapeutka stwierdziła, że ma bezdechy. Około pół roku temu występowały podobne trudności, po plastrowaniu u fizjoterapeuty ustały.
Syn jest pod opieką pulmunologa, w poniedziałek jedziemy do kardiologa pierwszy raz (wskazanie pulmunologa i fizjoterapeuty).
Bierze Seretide 125 od kilku dni 2xdziennie (wcześniej, od roku Seretide 50 2xdziennie), Singular 5, Aerius - 5ml (wcześnie Rupafine) i Ditropane (ze względu na nadreaktywność pęcherza).

Na co mogą wskazywać wyniki poza normami?
Pierwszy raz robiliśmy gazometrię.

Morfologia krwi

HGB 11,5 g/dl 11,10 - 14,70
HCT 31,7 % 32,0 - 43,0 L
RBC 4,33 10^12/l 3,90-5,20
MCV 73,1 fl 72,0 - 87,0
MCH 26,5 pg 26,0 - 31,0
MCHC 36,3 g/dl 32,0 - 37,0
RDW% 14,10 % 11,6 - 16,2
WBC 6,20 10^9/l 4,5-13,5
GRAN% 74,70% 35,0-80,0
LYM% 17,4% 25,0-50,0 L
MID% 7,9% 1,0-10,0
GRAN 4,60 10^9/l 1,80-7,70
LYM 1,00 10^9/l 2,00-6,50 L
MID 0,60 10^9/l 0,10-1,00
PLT 257,00 10^9/l 170,00-450,00
MPV 7,30 fl 9,0-13,0

Rozmaz krwi - mikroskopowy

Kwasochłonne 4% 1-5
Zasadochłonne 1% 0-1
Pałeczkowate 1% 1-5
Segmenty 72% 45-70 H
Limfocyty 21% 20-45
Monocyty 1% 3-8 L

Żelazo (Fe) 51 µg/dl 50 - 120

Witamina D3 metabolit 25 (OH) 38,7 ng/ml poziom wystarczający: 30 - 100

Gazometria
PH 7,43 7,35-7,45
PCO2 37 mmHg 35-45
PO2 67 mmHg 75-100 L
SO2 93% 95-98 L
HCO3 24 mmol/l 21-27
SBC 25 mmol/l 22-26
TCO2<P>C 57 vol % 40-64
ABE 1 mmol/l -2-2

Z góry dziękuję za wszelki wskazówki.
Pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • rulsanka 07.12.18, 11:58
    Przewaga granulocytów nad limfocytami wskazywałaby moim zdaniem na infekcję bakteryjną. Sądząc po moich doświadczeniach z synem dzieci z podejrzeniem astmy powinny być przeleczone antybiotykiem na bakterię atypową w celu zwalczenia nosicielstwa. U nas to pomogło, choć dopiero po kuracji 3 tyg klacidem. Wcześniej były poprawy, ale potem nawracało. Teraz mija 3 rok od tamtego leczenia i wprawdzie oskrzela nie wróciły do stanu całkowitego zdrowia, bo niestety bakteria pozostawiła trwałe następstwa, ale mamy stan względnego spokoju, bez leków.

    --
    Pomoc dla Zuzi

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.