Dodaj do ulubionych

monocyty 17,3 % u 2,7 latki - przyczyny?

30.01.19, 14:32
Moja córka jest w wieku 2,7 do tej pory nie chorowała, zdarzyły się incydenty z biegunkami. Do tej pory była dzieckiem bardzo żywym uśmiechniętym lecz nie przesypiającym nocy. W nocy potrafi obudzić się 2, 3 razy chce jej się wtedy pić, ma niespokojny sen. Od miesiąca zrobiła się bardziej marudna tylko mama albo tata, babcia i dziadek już nie. Szybko denerwuje się jak jest coś nie po jej myśli. 14 stycznia dostała jednodniowej gorączki po ośmiu dniach bezgorączkowych tj. 23 stycznia dostała ponownie gorączki beż żadnych innych dodatkowych objawów (jedynie to było wrażenie zatkanego nosa bez kataru, nos był drożny i czasami zakasłała może bardziej zakrztusiła się przy zmianie pozycji podczas snu). Ta gorączka była dziwna bo potrafiła spaść do 36,6 a potem wzrosnąć do 38,8 nawet 39,0, rosła przeważnie gdy spała. Niestety nie mogłam podawać żadnych leków, bo zaraz wypluwała albo zwymiotowała. Czopki dostała trzy, potem pojawiły się luźne stolce. Przeważał u niej brak apatytu i tak jest do dnia dzisiejszego tj. 29 stycznia. Gorączkę miała przez 4 dni. Teraz już nie gorączkuje. 28 stycznia wykonano jej morfologię: WBC – 8,52. RBC (erytrocyty) 4,73, hemoglobina 12,9. Monocyty 17,3 % a norma jest do 7%. CRP – 9,97. Pozostałe parametry w normie. TSH w normie, ASPAT, ALAT w normie. Żelazo, chlorki, sód, potas, magnez w normie. Zmartwiły mnie bardzo te monocyty, gdyż śledząc lekturę dostępną w internecie, takie odchylenia wskazują na nowotwory: białaczkę, chłoniaki, neuroblastomę. Pediatra też tego nie wykluczył i powiedział, że za miesiąc morfologia do powtórki, jak monocyty nie spadną to dalsza diagnostyka, wykluczył jednak mononukleozę zakaźną. Jestem przerażona, czy mogą być inne przyczyny tak wysokich monocytów u dziecka? Córka obecnie jest apatyczna, bardziej marudna, rozdrażniona, zwiększona płaczliwość, zmniejszona aktywność, ogólne osłabienie, jest bledsza, na wszystko się denerwuje, szybciej się męczy, poci się przy wysiłku, senna w ciągu dnia, pokłada się. Nigdy wcześniej nie zdarzyło się, żeby zawołała spać a tera sama to robi, jakby się jej nie budziło to by spała i spała. Z rana pokazuje, że boli ją głowa. Proszę o poradę załamana mama.
Edytor zaawansowany
  • rulsanka 30.01.19, 16:18
    Nie martw się, to najprawdopodobniej infekcja, a nie żadne czarne scenariusze. Internet potrafi każdego nakręcić, ale generalnie wyniki przy nowotworach dają duże przekroczenie norm. U was tak nie jest.
    Mój sześciolatek miał w listopadzie 17,6 % monocytów, przewagę neutrofili nad limfocytami, crp 5,3 pediatra nie kazała powtarzać wyników. Miał infekcję, też wyglądał wtedy mizernie. I ze 2 tygodnie przedtem był osłabiony. Po tym przesileniu infekcja minęła dość szybko (akurat byliśmy u lekarza na drugi dzień, młody czuł się lepiej i potem była już zdecydowana poprawa, więc nie brał antybiotyków, tylko steryd na oskrzela, bo kasłał)

    Podaj pełną morfologię, koniecznie z zakresami referencyjnymi. Nie muszą być przekroczone normy, żeby można wyciągać wnioski o infekcji itp. Liczy się na przykład stosunek neutrofili do limfocytów, u małego dziecka powinny być limfocyty w górnej normie, a neutrofile w dolnej. Jeżeli jest odwrotnie to w połączeniu z podwyższonym crp i monocytami i słabym samopoczuciem już można podejrzewać infekcję bakteryjną. Ja bym powtórzyła wyniki za 2 dni, ale jeżeli samopoczucie się pogorszy to uważam, że należy rozważyć podanie antybiotyku.

    --
    Pomoc dla Zuzi
  • mamula7 30.01.19, 23:23
    O to wyniki badań:
    Zakres referencyjny
    WBC – 8,52 5,50-15,50
    RBC- 4,73 4,00-5,30
    Hemoglobina – 12,9 11,5-15,5
    Hematokryt – 38,5 33,0-45,0
    MCV – 81,4 76,0-90,0
    MCH – 27,3 25,0-31,0
    MCHC -33,5 32,0-35,0
    Płytki krwi – 289 140-420
    RDW-CV – 11,5 11,5-14,5
    MPV – 10,0 9,0-12,6
    % neutrocytów – 37,3 35-55
    % limfocytów – 42,8 22-85
    % monocytów – 17,3 2,0-7,0
    % eozynocytów- 1,9 <5,0
    % bazocytów – 0,7 <1,0
    liczba neurocytów – 3,18 1,50-8,50
    liczba limfocytów – 3,65 2-8
    liczba monocytów – 1,47 <0,8
    liczba ezynocytów -0,16 <0,65
    liczba bazocytów - 0,06 <0,02
    CRP – 9,97 <5,00
    ALT – 13 <29
    AST – 28 <59
    Kreatynina – 0,28 <,047
    GFR > 60 > 60
    TSH – 2,72 0,85-6,5
    Dziękuję rulsanka Tobie za odpowiedź
  • rulsanka 30.01.19, 23:43
    Reszta wyników jest ok, nie widać jakichś oznak infekcji bakteryjnej. Niemniej same monocyty i crp mogą przy infekcjach się powiększać. Norma monocytów do 7 (lekarze mówią o 10 u dzieci) jest przy braku infekcji. Tak więc do 20 w infekcjach może być.
    Poczekałabym na spokojnie do przyszłego tygodnia, powinna być widoczna jakaś poprawa. Po infekcjach z gorączką osłabienie się zdarza. Jeżeli w przyszłym tygodniu córeczka będzie nadal źle się czuła, to powtórzyłabym samą morfologię z rozmazem i crp. Nie czekałabym miesiąc.

    --
    Pomoc dla Zuzi
  • mamula7 30.01.19, 23:45
    Dzięki
  • ewa.misko-wasowska 11.02.19, 09:16
    Dzień dobry,
    przy infekcjach wirusowych nierzadko spotykamy tak podwyższony odsetek monocytów,
    powtórzcie morfologie, ale z rozmazem mikroskopowym,
    pozdrawiam serdecznie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.