Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

05.07.19, 13:22
Pani Doktor,
wczoraj syn miał wykonany zabieg usunięcia migdałów (trzeci plus podcięte boczne).
Badanie przed operacją wykonywaliśmy tydzień przed 27.06.19 r., nie miałam do nich wglądu, poszły od razu na oddział. Dzisiaj otrzymałam je z wypisem.
Czy te wyniki są niepokojące (chodzi mi zwłaszcza o hemoglobinę oraz podwyższony poziom potasu).
Syn ma 5 lat, jest bardzo szczupły, waży 17 kg.


Erytrocyty 4,2 10*12/1 4,1-5:2
Hemoglobina 11,9 g/dl L 12-14
Hematokryt 35,3 % L 36-44
MCV 84,0 fl 73,0-89,0
MCH 28,3 pg 24,0-30,0
MCHC 33,8 g/dl 30-35
RDW-CV 12,1 % 11-16
Płytki krwi 449 10*9/1 H 150-350
MPV 7,7 fl 6-10
PDW 11,3 fl 11 -18
PCT 0,3 % 0,15-0,5
Leukocyty 7,7 10*9/1 5,0-15,0

BIOCHEMIA
Sód 138 mmol/l 136-145
Potas 5,16 mmol/l H 3,5-5,1
chlorki 100 mmol/l 98-107

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Edytor zaawansowany
  • ewa.misko-wasowska 08.07.19, 10:03
    Dzień dobry,
    Hb jest w dolnej granicy normy, za 3 miesiące warto powtórzyć badanie czy "nie idzie" w kierunku niedokrwistości, obecnie wystarczy dieta bogata w żelazo. Potas może być podwyższony jeżeli jest duży ucisk mankietu przy pobieraniu krwi, krew była "wyciskana", albo próbka dłużej stała zanim dotarła do laboratorium (kilka godzin),
    pozdrawiam serdecznie
  • busia177 08.07.19, 18:44
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka