Dodaj do ulubionych

za dużo płytek krwi i ogólnie dziwna morfologia...

04.02.08, 12:33
Panie Doktorze proszę o pomoc. Synek 18 miesięcy miał zlecone
badania m.in. morfologię krwi, ze względu na nawracające biegunki i
ogólnie problemy "brzuszkowe". Dzisiaj odebrałam wyniki, niestety w
morfologii dużo parametrów jest poza podanymi normami. Spotkanie z
lekarzem mamy dopiero w piątek. Proszę o ocenę tych wyników...

Leukocyty 12,21
Erytrocyty 4,97
Hemoglobina 13,9
Hematokryt 39,0
MCV* 78,5 (80 -97)
MCH 28,0
MCHC 35,6
RDW-SD* 34,6 (39 - 52)
RDW-CV 12,3
PLT* 511 (140 - 440)
PDW 10,7
MPV 9,4
P-LCR 20,9%
PCT* 0,48% (0,12 - 0,36)
Neutrofile* 19,8% (35 - 55)
Limfocyty* 69,5% (40-60)
Monocyty* 7,8% (2-7)
Eozynofile 2,3%
Bazofile 0,6%
Neutrofile 2,43
Limfocyty* 8,48tys/ul (1,5 - 8)
Monocyty 0,95 tys/ul
Eozynofile 0,28
Bazofile 0,07

rozmaz mikroskopowy
Granulocyty segmentowane* 23% (35-55)
Granulocyty kwwasochłonne 1%
Limfocyty* 70% (40-60)
Monocyty 4%
Komórki limfoidalne 2%

Problem z wysokim poziomem płytek krwi był już wcześniej, w badaniu
wykonanym w sierpniu ubiegłego roku poziom był podobny.
z góry dziękuję za odpowiedź
Edytor zaawansowany
  • 06.02.08, 20:37
    Czy chłopiec na pobranie krwi idzie na czczo? Bo troszkę wygląda na zagęszczonego, z czego może wynikać wysoka wartość m.in. płytek, która w rzeczywistości jest niższa. Generalnie morfologia jest całkiem niezła, ciężko się do czegoś przyczepić. A z powodu biegunek miał robione badania kału? Dobrze przybiera na wadze? Nie jest alergikiem?
  • 06.02.08, 20:57
    mój synek też miał zawsze płytek ponad 500, pediatra kazała mu
    więcej pić. poza tym powiedziała że czasem takie wyniki (zbyt
    wysokie) wychodzą przy pobraniu krwi z palca - chodzi o sposób
    pobierania. teraz miał pobierane z żyły,ogólnie więcej go poję i
    płytki spadły prawie do normy. lekarka powiedziała, by się tym w
    ogóle nie przejmować.
  • 09.02.08, 21:49
    Badanie było wykonane zupełnie na czczo (podobnie jak wcześniejsze
    kilka miesięcy temu, w którym płytki też były podwyższone), krew
    pobierana z żyły. Oprócz tego nieco podwyższone ma CRP - 6 przy
    normie do 5. Robiliśmy również badanie kału, wyszły bakterie:
    - gronkowiec złocisty (staphylococcus aureus metycylinowrażliwy)
    - klepsiella pneumoniae
    i candida albicans +.
    Z dodatkowych badań jeszcze:
    AlaT (42), AspAT (45),IgG (5,24), IgA (0,37), IgM (0,71),
    cholesterol (149), żelazo(86) i IgE całkowite (17,2) - wszytko w
    normie.
    Oprócz problemów z biegunkami dodatkowo od dłuższego czasu (w
    zasadzie już ponad 2 miesiące)strasznie kiepsko śpi, codziennie
    budzi się w nocy kilkakrotnie z płaczem i przez długi czas nie może
    zasnąć, zdarza się, że nawet 3 godziny, "rzuca" się po łóżeczku. W
    dzień też jest niespokojny i rozdrażniony. Zębów nowych na razie nie
    widać...
    Z wagą też u nas kiepsko... obecnie ok. 10,5 kg.
    Natomiast co do alergii to dietę mamy dosyć ograniczoną ze względu
    na biegunki, które utrudniają nam wprowadzanie nowych pokarmów.
    Robione było też kilkakrotnie badanie w kierunku pasożytów - wynik
    zawsze negatywny.
    Panie Doktorze może podpowie nam Pan gdzie jeszcze szukać... Powoli
    opadają mi ręce.
  • 12.02.08, 19:22
    Warto podać maluchowi nystatynę ze względu na grzybka w stolcu i dodatkowo jakiś probiotyk (np. dicoflor). Płytkami podwyższonymi na czczo bym się nie przejmował. Kontrolny posiew kału zrobiłbym za jakieś 2 tygodnie.
  • 12.02.08, 21:01
    Panie Doktorze, czy nocne płacze i problemy ze snem mogą być
    powodowane tym grzybkiem? Trwa to już ponad 2 miesiące. Zauważyłam,
    że synkowi często drżą mięśnie w czasie snu, takie
    jednorazowe "drgawki" kończyn, a czasami całego ciała, tak jakby się
    czegoś nagle wystraszył, po czym następuje przebudzenie z płaczem,
    długo nie może zasnąć i "rzuca się" po łóżeczku. w dzień też bardzo
    często płacz i nerwy z byle powodu. Zastanawiam się czy zachowanie
    to wynika z problemów "brzuszkowych", czy może powinnam pokazać go
    neurologowi?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.