Dodaj do ulubionych

Natkowe smaki

13.04.10, 13:40
Torcik owocowy

Ciasto migdałowe
*1.5 szklanki mąki
*0.5 szklanki cukru
*0.5 szklanki tartych migdałów
*1/4 kostki masła
*2 żółtka
* 1 cukier waniliowy
Bita śmietana
* 0.5 l śmietanki kremówki (2 szklanki.)
*3 łyżki cukru
* łyżeczka cukru waniliowego
Owoce
dowolne, ale najlepiej kilkukolorowe

Zagnieść kruche ciasto z mąki, żółtek, migdałów, masła i cukru. Rozwałkować (ok. 10 mm grubości) włożyć do tortownicy, upiec w temperaturze 180 stopni na złoto.
Aby śmietana dobrze się ubiła, musi być mocno schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Metalową miskę, w której będziemy ją ubijać, można przedtem wstawić do zamrażarki. Do śmietany dodać cukier i ubić. Gdy stanie się puszysta, nie przedłużać ubijania, wyłożyć na wystudzony kruchy podkład, ja wczoraj dałam śmietanę bitą czyli śmietana 30% i śmietanfix, szybko sprawnie i przyjemnie
Na bitą śmietanę dodać pokrojone w grubą kostkę owoce
Edytor zaawansowany
  • cieplanata 13.04.10, 13:43
    Skopiowałam słowo w słowo z jakiegoś wątku gdzie napisałam smile
    70 dkg ziemniaków
    4 pomidory
    4 jajka ugotowane na twardo
    pęczek dymki lub 1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    15 dkg żółtego sera
    200 ml śmietany
    2 łyżki masła
    2-3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    Cebulkę zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować, (można użyć też tych, które
    zostały z obiadu z poprzedniego dnia), pokroić w plastry. Pokroić też pomidory i
    jaja ugotowane na twardo. . Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem, wysmarować
    masłem. Na dno wyłożyć zeszkloną cebulę. Potem na przemian układać warstwami
    ziemniaki, jajka, pomidory. Śmietanę wymieszać z utartym serem, dodać przyprawy
    i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min. w tempetraturze 200 stopni.

    Zapiekanka ta pojawia się na moim stole gdy mam mało czasu na zrobienie obiadu,
    a zostały ziemniaki z wczoraj

  • k.karen 13.04.10, 16:16
    To jeszcze jeden Twój przepis na zapiekankę:

    cieplanata 08.04.10, 17:44 Odpowiedz
    Danie lekkie i szybkie, dla smakoszy jarzynek. Przepis tan ma dodatkową zaletę:
    można go dowolnie przerabiać w zależności od akurat posiadanych składników.
    4 duże ziemniaki (ugotowane)
    2-3 małe cebule
    2 marchewki
    4 pomidory
    fasolka szpar. - pół opakowania mrożonej
    2 -3 jajka
    pół szklanki mleka
    przyprawy
    Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Cebulę pokroić w ósemki, pomidora również.
    Ziemniaki pokroić w dość duże kawałki, marchewki w grube plastry. W naczyniu
    żaroodpornym wysmarowanym olejem układać najpierw cebulę, potem ziemniaki,
    marchewki, fasolkę i na koniec pomidory. Posolić, popieprzyć, posypać bazylią.
    Wstawić do podgrzanego piekarnika , piec ok.pół godz. w temp. 180 stopni.Jajka
    rozkłócić, wymieszać z mlekiem. Zalać tym zapiekankę po ok. 10 min. pieczenia.
    Piec bez przykrycia. Można z wierzchu posypać startym żółtym serem. Można też
    nie dodawać sosu jajecznego i sera tylko polać oliwą. Składniki podstawowe to
    cebula, ziemniaki i pomidory - reszta zależy od wyobraźni.
    --

    Karen
  • k.karen 13.04.10, 16:19
    al-szamanka 08.04.10, 19:27 Odpowiedz
    A jak już tak się upominasz Karen, o moje pomysły potraw wegetariańskich to opiszę jaką sałatę dzisiaj zrobiłam.

    Składniki: 4 pomidory, 1 świeży ogórek, 1 duże avocado, 2 garści wink oliwek, 1 główka sałaty lodowej, 2 cykorie, 1 duża cebula, 1 opakowanie mozarelli, 1 łyżką borówek mrożonych...........pokroić jak się chce

    Dressing: 1 łyżka chrzanu, 1 łyżka musztardy, 1/2 śmietany, 1 jogurt naturalny (owczy miałam), cukier, pieprz, sól do smaku

    WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAC.....i obiad gotowy (na dwie osoby) smile
    --

    Karen
  • cieplanata 13.04.10, 21:09
    Specjalnie dla Hardego - po prostu pyszna

    http://www.mniammniam.com/obrazki/zap_por.jpg

    kilogram ładnych ziemniaków, nie rozpadających się podczas gotowania
    4 pory średniej wielkości
    20 dag wędzonego chudego boczku
    szklanka kwaśnej śmietany
    łyżka zielonego pieprzu
    3 jajka
    2 łyżki oliwy
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    Ziemniaki myję, bez obierania zalewam wrzątkiem, dodaję łyżeczkę soli i gotuję około 10 minut, do średniej miękkości.
    Kiedy widelec w nie już wchodzi, ale ze znacznym oporem, zestawiam garnek z ognia, odlewam wrzątek i zalewam ziemniaki zimną wodą, po kilku minutach je obieram i kroję na plastry o grubości 0,5 cm.
    Boczek kroję na cienki plastry, następnie na mniejsze kawałki o dowolnym kształcie.
    Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam pory i boczek i cały mieszając smażę na średnim ogniu, aż pory staną się szkliste. By się nie przypalały można dodać kilka łyżek wody. Kiedy pory lekko miękkie i szkliste, odstawiam je do wystudzenia. Doprawiam solą i pieprzem.
    Śmietanę mieszam z roztrzepanymi jajkami, doprawiam solą i pieprzem.

    W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, polewam kilkoma łyżkami śmietany, na nią układam porcję porów z boczkiem. Warstw ziemniaków powinno być 3-4, ostania warstwa powinna być właśnie z nich. Zapiekankę polewam kilkoma łyżkami śmietany.

    Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut - aż ziemniaki będą miękkie.
  • al-szamanka 13.04.10, 21:28
    wersja szybka:

    puszka fasoli kidney (400g), łyżka majeranku, dwa ząbki czosnku, pieprz, vegeta, łyżka oleju rzepakowego (tłoczony na zimno)

    Odsączoną, przepłukaną fasolę ugnieść dobrze widelcem, wymieszać dokładnie ze składnikami, vegeta i pieprz do smaku.

    Doskonałe, wegetariańskie smarowidło do pieczywa...

    Nie samym mięchem człowiek żyje wink

    --
    http://i46.tinypic.com/117wpyd.jpg
    AL
  • cieplanata 15.04.10, 20:52
    baranina bez kości [50 dag]
    cebula [1 szt.]
    czosnek [2 szt.] (2 ząbki)
    masło [2 łyżki]
    mięta [1 łyżeczka] (suszonej)
    majeranek [1 łyżeczka]
    sok z cytryny [3 łyżki]
    sól (do smaku)

    Baraninę umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na
    maśle. Połączyć, mięso z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami, posolić.
    Mokrymi rękami uformować kotleciki w formie wałeczków, posmarować olejem i upiec
    na grillu. Podawać z dipem miętowym.
  • cieplanata 17.04.10, 09:36
    To jest Natusiowy hit, gdy mam gości i potrzebuję goracej przystawki albo gdy mamy ochotę, a mamy na tę potrawę bardzo często ochotę to placuszki są robione na pewno

    Na jedna osobę jedna nieduża cukinia (chyba,ze osoba żarta to większa cukinia)
    Na jedną cukinię 1 jajko (ale najwyżej 3 jajka nawet jak jest więcej osób i cukinii)
    trochę mąki
    sól, pieprz, koperek, tarty ser (może być resztka sera starta, ale ja lubię takie starte resztki połączone z parmezanem)
    olej do smażenia
    Cukinię obieramy, trzemy na tarce jarzynowej, wbijamy jajko i po troszeczku dosypujemy tyle mąki (stale mieszając masę) żeby była konsystencja jak na racuszki, dosypujemy sól i pieprz.
    Smażymy na rozgrzanym oleju placuszki, po zdjęciu z patelni kładziemy placuszki na ręczniki papierowe, żeby tłuszcz się odsączył.
    I ja to robię rano. Po przyjściu z pracy wkładam na brytfannę placuszki, posypuję serem startym i zapiekam do czasu rozpuszczenia się sera. Wyjmuję placuszki, układam na talerz posypuję koperkiem i na każdym placuszku układam mały plasterek pomidora.
    Pycha!!!!!!!!!!

    Podobnie robimy bakłażany ale nie ścierając ale smażąc jak kotlety bakłażany (otoczone plastry bakłażana w jajku i bułce, usmażone, a następnie ułożone na blaszce i posypane serem wkładamy do piekarnika, zapiekamy, posypujemy koperkiem i plasterek pomidora. To jest to co moje tygryski lubią najbardziej smile

    http://www.mniammniam.com/obrazki/u_obrazki/n10025.jpg
  • cieplanata 17.04.10, 09:40
    Nie czekać aż ostygną tylko chrupać

    6 dużych ziemniaków
    jajko
    1/3 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki
    szczypta pieprzu cayenne
    1,5 łyżki papryki
    łyżka soli
    1,5 łyżka pieprzu
    1,5 łyżka oregano
    1,5 łyżki bazyli
    1,5 łyżeczki tymianku

    Och, jak ja lubię mieszać przyprawy.
    Zabieram się do mych ziemniaczków tak: piekarnik rozgrzewam do temperatury 220
    C. Ziemniaki muszą być z ładną skórką. Myję je bardzo dokładnie. Następnie
    przekrawam ziemniaki w ósemki.
    Mąkę w drewnianej misie mieszam z przyprawami - zajmuje to dosłownie chwilę. W
    talerzu od zupy mieszam mleko z jajkiem. Następnym ruchem zanurzam ziemniaki w
    mleku z jajkiem. Po drodze do foremki do pieczenia, ziemniaki przelatują nad
    miską z mąką i przyprawami, gdzie są sowicie obsypywane.
    Obtoczone i obsypane ziemniaki układam w foremce do pieczenia. Jeszcze tylko
    delikatnie skrapiam je oliwą i foremkę z równo ułożonymi ziemniakami wkładam na
    45 do 60 minut do piekarnika, gdzie ziemniaczki dochodzą do miękkości i
    rumianego koloru.

    Wyjęte z piekarnika wędrują szybko na stół, gdzie są w oka mgnieniu zjadane.
  • cieplanata 17.04.10, 10:36
    4 bakłażany średniej wielkości
    6 łyżek oliwy
    garść posiekanej natki pietruszki

    nadzieni:
    pół kilograma mielonego mięsa
    2 średniej wielkości cebule
    2 pomidory
    garść posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    Najpierw goryczka: bakłażany kroję wzdłuż na połówki, solidnie posypuje solą z
    dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram
    powstałe na nich krople soku.

    W tym czasie przygotowuję nadzienie: cebulę obieram i siekam na drobną kostkę.
    Pomidory obieram ze skórki (nacinam lekko skórkę, wkładam do wrzątku na pól
    minuty), usuwam sok i pestki i kroję na drobną kostkę.
    Cebulę szklę na oliwie i dodaję do niej mielone mięso. Smażę, cały czas
    mieszając i starając się tak rozdzielać mięso, by nie powstały zbyt duże grudki.
    Do podsmażonego mięsa dodaję pomidory, natkę pietruszki, doprawiam farsz solą i
    pieprzem.
    Teraz czas ponownie na bakłażany - wydrążam z nich miąższ (gęsto nakrawając
    warzywo małym nożem), zostawiając wewnętrzną warstwę o grubości 1,5 cm, tak by
    powstała "łódka".
    Wydrążony miąższ podsmażam na gorącej oliwie do lekkiego zrumienienia, mieszam
    go z miesem.
    Farszem nadziewa połówki bakłażanów, umieszczam w wysmarowanym oliwą naczyniu
    żaroodpornym i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

  • cieplanata 17.04.10, 10:40
    4 bakłażany średniej wielkości
    6 łyżek oliwy
    garść posiekanej natki pietruszki

    nadzienie:
    2 szklani ugotowanego na pól twardo ryżu
    4 pomidory średniej wielkości
    2 cebule średniej wielkości
    pół łyżeczki suszonego oregano
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    2 ząbki czosnku

    Z bakłażanami robie tak jak w poprzednim przepisie (faszerowane farszem)
    Pomidory obieram ze skórki (nacinam lekko skórkę, wkładam do wrzątku na pół minuty), kroję na grube plastry, usuwam sok i pestki i siekam na drobne kawałki. Czosnek obieram, kroję na cienkie plastry.
    Cebule obieram o kroje na drobną kostkę.
    Na rozgrzanej oliwie smażę cebulę, cały czas mieszając, kiedy się zeszkli dodaję czosnek i smażę kilka chwil, dodaję pomidory i smażę, często znów mieszając, aż pomidory zmiękną - trwa to nie więcej niż 2 minuty.
    Do patelni dodaję ryż, oregano, doprawiam solą i pieprzem i mieszam dokładnie.
    Wydrążony miąższ z bakłazana podsmażam na gorącej oliwie do lekkiego zrumienienia, mieszam go z farszem.
    Farszem nadziewa połówki bakłażanów, umieszczam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
    Gotowe danie posypuje natką!
  • cieplanata 25.05.10, 09:28
    Uwielbiam lekką kuchnię, kuchnia japońska spełnia wszystkie moje oczekiwania. Na początku miałam kłopoty ze zrobieniem dobrego sushi, teraz znajomi i rodzina wolą przyjść do mnie niż do japońskiej restauracji (ale chyba dlatego, że taniej ) wink

    składniki
    krótko ziarnisty ryż, klejący się
    ocet ryżowy
    prasowane algi - nori
    wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguły w tubce
    marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
    sos sojowy (ważne, żeby był dobry)
    nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego łososia, rybę maślaną, tuńczyka, gotowane krewetki smażony/wędzony węgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe)
    matę bambusowa do rolowania i ostry nóż bez ząbków
    pałeczki lub palce smile, małe miseczki na sos, drewniane podstawki

    Ryż
    Ryż dobrze płuczemy mieszając, aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa), zostawiamy w wodzie na 30 minut. Składniki płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie więcej 1:1.2 (ryż:woda). gotujemy na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania całej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku mieszamy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, trochę soli (ilości na 0,5 kg ryżu) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Przekładamy ryż do miski (ja odkładam d miski drewnianej i zresztą mieszam wszystko łyżką drewnianą)i zostawiamy pod pokrywką do ostygnięcia.

    Maki (to takie rolki, które się kroi na raz do buzi)

    Na rozwiniętą matę kładziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko układamy ryż, tak żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Dalej układamy w połowie ryżu składniki, przykładowe kombinacje:
    - surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado
    - łosoś lub ryba maślana-tuńczyk-krewetki, ogórek, avocado
    - surimi, łosoś, ogórek, avocado
    - łosoś, ogórek, paseczki sparzonej marchewki, paseczki papryki
    - surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek łososia
    - można też samo avocado - bardzo smaczne dla ludzi niejadających ryb
    Następnie, bierzemy na palec troszkę wasabi i smarujemy nim linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Teraz zaginamy matę w kierunku środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając mate.
    OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie cześci (do zjedzenia na raz).

    http://www.mniammniam.com/obrazki/u_obrazki/n9678.jpg

    --
    "Potrzebowałem całego życia, by zrozumieć, że nie muszę wszystkiego rozumieć." Rene Coty
  • hardy1 25.05.10, 17:55
    Chyba przestanę oglądać te frykasy, bo ślinka mi cieknie...uncertain
    --
    Idę na swoje blogi.
    Tam mam spokój błogi
    ...
    Hardy
  • k.karen 21.07.10, 20:59
    Wyciągam bo czas na nowe przepisy smile
    --
    http://i47.tinypic.com/2wqaekm.gif
    Karen
  • cieplanata 21.07.10, 21:22
    sałatka z paluszków surimi

    Moja rodzina bardzo ja lubi, robi sie szybko, smakuje wybornie smile a szczególnie jak się do niej zrobi pieczywo mocno czosnkowe (lub inne w smaku)
    składniki
    * 30 dag kapusty pekińskiej
    * ogórek zielony
    * pomidor
    * puszka kukurydzy konserwowej
    * 1 kwaskowe jabłko
    * malutka czerwona cebula
    * paczka paluszków krabowych (surimi)
    * sos 1000 wysp
    * sól, pieprz

    ogórek, pomidor, jabłko, cebulę kroimy w kostkę, kapustę pekińską szatkujemy, paluszki kroimy w kawałki.
    Wszystko mieszamy solimy, pieprzymy i odkładamy do lodówki, po mnie więcej godzince lub 15 minutach w moim przypadku łączymy z sosem 1000 wysp
    --
    Nawet stary nieczynny zegar dwa razy na dobę ma racje. I nic z tego nie wynika
  • k.karen 21.07.10, 21:59
    Oooooo, dzięki Natko smile Nie znałam tej sałatki. Jutro lecę kupić paluszki
    krabowe i zrobię to cudo-mniam smile)))
    --
    http://i47.tinypic.com/2wqaekm.gif
    Karen

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka