• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

ŁATWE I SPRAWDZONE SAŁATKI Dodaj do ulubionych

  • 02.10.09, 19:51
    Tutaj dzielimy się przepisami na łatwe do wykonania SAŁATKI.

    Garść reguł:

    1. Swój przepis dodaj przez odpowiedzenie na TEN post.

    2. W TYTULE swojego posta podaj nazwę potrawy. To pomoże zachować porządek.

    3. Od razu na początku podaj potrzebne składniki wraz z ich ilością i liczbę
    porcji które powstają.

    4. Pamiętaj, że to jest forum dla ludzi nieobeznanych z gotowaniem! Niech
    twoje instrukcje będą proste i przejrzyste; nie używaj niejasnych sformułowań
    typu "chwilę gotować".

    5. Jeśli korzystasz z przepisu znalezionego w Internecie - wystaczy, że
    wkleisz tu link.

    6. Dodawaj tu tylko przepisy na dania ŁATWE I SPRAWDZONE, tzn. takie, które
    udało ci się samej/samemu zrealizować.
    --
    Kuchenni Debiutanci
    Zaawansowany formularz
    • 03.10.09, 20:42
      Moja ulubiona (ale ja kocham czosnek po prostu).
      Składniki:
      -brokuł
      -jogurt naturalny
      -2 ząbki czosnku
      -sól
      (opcjonalnie jajka, kalafior)
      Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i blanszujemy jakieś 5-7 minut.
      Odcedzamy i schładzamy:) W międzyczasie sporządzamy sos z jogurta,
      wyciśniętego czosnku i soli do smaku.
      Polewamy sosem brokuła i gotowe:)
      Dla urozmaicenia możemy dodać do powyższego składu ugotowane jajko
      na twardo podzielone na ćwiartki lub zblanszowanego kalafiora.

      Smacznego!
      --
      pozdrawiam cieplutko
      Anula
    • 05.10.09, 11:38
      Składniki:
      - kapusta pekińska
      - zielony ogórek
      - jogurt naturalny/majonez
      - sól, pieprz
      - czosnek:)
      Kapustę kroimy na paseczki, ogórka trzemy na tarce o dużych oczkach
      (koniecznie ze skórką ten ogór),
      dodajemy sól, pieprz do smaku, odrobinkę jogurtu lub majonezu i
      ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
      Smacznego!

      Jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem proponuję wersję z odrobiną
      dobrej oliwy z oliwek i sosem włoskim (np. knorr)
      Też pycha!

      --
      pozdrawiam cieplutko
      Anula
    • 05.10.09, 12:41
      Składniki:
      1 słoik selera konserwowego w paskach
      1 puszka kukurydzy konserwowej
      1 puszka ananasa
      kawałek białej części pora
      ok. 10 - 15 dag żółtego sera
      szczypiorek
      pieprz
      majonez

      Seler i kukurydzę odsączyć. Ananasa pokroić w paski, por w półplasterki, a ser
      zetrzeć na tarce (grube oczka). Składniki sałatki połączyć z majonezem, doprawić.

      Sałatka jest pyszna, bardzo sycąca, a z podanych składników wychodzi spora micha.
      --
      Z ciała jego jak z szklanki wąskiej piję wino błękitne i różowe z gwiazdami, co
      płyną na dnie przejrzystym,
      a on z serca mojego, co wrzące i gwarne, słodką serdeczną dłonią zbiera krople
      czarne jak łzy perliste...
      • 27.10.09, 11:13
        Do tej sałatki polecam dodać także pokrojona na drobne kawałki pierś z kurczaka
        (ugotowaną na kostce rosołowej). Pyszna :)
        --
        Miłość prawdziwa zaczyna się wówczas, gdy niczego w zamian nie oczekujesz.
        Antoine de Saint-Exupéry

        Bocznica
    • 05.10.09, 14:51
      1 puszka kukurydzy,
      2 puszki tuńczyka w oleju, w kawałkach,
      łyżka soku z cytryny (może być taki kupowany w buteleczce)

      - wymieszać.

      Powiedziałabym, że cztery porcje.
      • 23.10.09, 19:53
        ja robię to jako "paste" do kanapek i dodaje zamiast soku z cytryny łyzkę
        majonezu pycha :)
    • 05.10.09, 15:01
      1 puszka kukurydzy,
      1 słoik marynowanych patisonków (taki ok. 300ml),
      3-4 łyżki majonezu

      wymieszać.
      • 06.10.09, 10:20
        Niedużą kapustę pekińską poszatakować ,dodać 4 ogórki kiszone
        pokrojone w kostkę,kukurydzę z puszki.Pierś z kurczaka pokroić w
        kostkę ,obtoczyć w przyprawie gayros lub kebab i usmażyć na łyżce
        oliwy.Po ostudzeniu wymieszać z kapustą.Sos jogurt naturalny(kubek)
        + 2-3 łyżki majonezu kieleckiego +2 (jak ktoś lubi może nawet 3,4)
        ząbki czosnku.Posolić ale nie za dużo ,popieprzyć wlać do kapusty
        zamieszać.Do lodowki na kilka godzin .,a potem zajadać(u mnie
        najczęściej do lodóki nie ma co dawać bo zostaje zjedzone w
        międzyczasie)
        • 06.10.09, 15:44
          1-2 torebki ryżu
          Podwójna pierś kurczaka*(zresztą, ile tam sobie chcecie:)
          6-8 ogórków konserwowych
          5 jajek
          puszka kukurydzy
          majonez

          Ryż ugotowac;]. Mięso usmazyc i jak ostygnie pokroic na kawałeczki., Ogórki,
          jajka, pokroic w kostkę. Kukurydze odsączyć..
          Wymieszac wszystko, posolic, popieprzyc, dodac majonezu:) ta salatka jest
          swietna zrobcie sobie koniecznie!:D

          *albo w drugiej wersji szynka konserwowa:)
          • 06.10.09, 15:47
            Puszka lub dwie tunczyka
            puszka kukurydzy
            ogórki konserwowe- 5-8
            majonez
            mozna dac jajka(ja daje) ale niekoniecznie..

            tunczyka i kukurydze odsączyc, wymieszac, przyprawic. Dobra z krakersami.
    • 06.10.09, 21:19
      20 dag makaronu muszelki
      2 pomidory
      czerwona cebula
      puszka tuńczyka w oliwie
      2 łyżki siekanej natki
      po 5 czarnych i zielonych oliwek
      2 łyżki kaparów
      parmezan
      SOS:
      3 łyżki oliwy
      łyżka octu balsamicznego
      łyżeczka musztardy
      skórka z cytryny

      Makaron ugotuj al dente, zahartuj, odcedź. Pomidory sparz, obierz ze
      skóry, posiekaj. Cebulę obierz i pokrój na cienkie piórka. Tuńczyka
      odcedź i rozdrobnij widelcem. Do salaterki włóż makaron, pomidory,
      cebulę, tuńczyka, natkę, oliwki i kapary. Wymieszaj składniki na sos,
      polej nim sałatkę, przemieszaj delikatnie. Przed podaniem posyp
      parmezanem.
      • 06.10.09, 21:21
        kiedyś nie miałam oliwek do powyższego przepis, zamieniłam je na rukolę... wyszło przepysznie
        --
        Wszyscy artyści to prostytutki
        W oparach lepszych fajek, w oparach wódki
        A jedne są lepsze, a drugie są gorsze
        A gorsze są tańsze, a lepsze są droższe... K.S.
    • 07.10.09, 15:22

      5 średnich ziemniaków
      1 cebula
      1 pęczek szczypiorku
      5 jaj
      5 średnich kwaszonych ogórków (kwaszonych, nie konserwowych)
      pół słoika majonezu
      sól
      pieprz

      Podane proporcje są opcjonalne, jeśli będzie 6 kartofli i 4 ogórki to nic złego
      nie powinno się stać.

      Sprzęt - 2 garnki, nóż, duża salaterka, łyżka stołowa, deska do krojenia.
      Opcjonalnie lodówka.

      Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do
      salaterki.

      Ziemniaki myjemy (nie obieramy*), umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (muszą być
      przykryte), dodajemy płaską łyżkę stołową soli, następnie gotujemy. Gotowanie
      przebiega w ten sposób, że minutnik ustawiamy na pół godziny i najpierw dajemy
      duży ogień, a kiedy woda się zagotuje płomień zmniejszamy tak, żeby woda za
      bardzo nie buzowała i nie wypryskiwała z garnka. Po upływie 30 minut sprawdzamy
      stan ugotowania wbijając widelec w kartofla. Jeśli twardy - gotujemy dalej przez
      15 min. Znowu sprawdzamy, jeśli twardy to jeszcze 10 min, itd. aż do skutku.
      Naszym celem jest ziemniak ugotowany, ale nie rozpadający się. W razie poważnych
      wątpliwości można jedną sztukę wyłowić i przekroić - sprawa się wyjaśni.

      Ugotowane ziemniaki zalewamy zimną wodą, a kiedy przestaną parzyć w palce,
      obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do salaterki.

      Cebulę kroimy w małą kostkę, szczypiorek kroimy jak szczypiorek, ogórek kroimy
      na plasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce.

      Dodajemy majonez, w ilości wedle gustu, mój gust to pół słoika. Solimy i
      pieprzymy niezbyt dużo. Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy dobre. Ewentualnie
      dodajemy jeszcze trochę soli i pieprzu.

      Przed podaniem można schłodzić trochę w lodówce, ale nie jest to niezbędna.

      Nie wiem, ile to będzie porcji, ale nie przypominam sobie, żeby kiedyś coś zostało.


      * Kartofle gotowane ze skórką smakują trochę inaczej niż gotowane bez skórki, a
      ponadto mniej się rozpadają.


      --
      www.cudenka.pl | nordrassil.blog.pl
    • 19.10.09, 10:44
      na małą główkę sałaty (pasuje każda - lodowa, k. pekińska itp)
      1-2 mniejsze ogórki
      2-3 pomidorów
      małą celube
      4 łyżki oliwek
      ser feta - w zależności ile kto lubi :)
      (kukurydzy, selera naciowego)

      sos:
      olej/oliwa
      1-2 ząbki czosnku
      zioła prowansalskie
      sól, pieprz , woda

      najpierw kroimy cebulę jak kto lubi można w kostkę lub w piórka kładziemy na
      talerzy posypujemy solą i odkładamy na chwilę

      na spód naczynia rwiemy/kroimy sałatę , kroimy ogórka w pół talarki (jeśli
      ogórek ma ładną skórkę nie obieramy), pomidory w kostkę, oliwki na połówki mozna
      też zostawić w całości, cebulę , serem pokrojonym w kostke posypujemy całość

      sos- do szklanki wsypujemy 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich (jak ktoś
      lubi można dodać więcej ), czosnek pokrojony w drobną kosteczkę lub starty na
      tarce, 2-4 łyżki oliwy/oleju i około 2 łyżki wody , dodajemy sól pieprz do
      smaku i odstawiamy na około pół godz żeby się przeżarło

      ilośc wody i oliwy zależy od ilości sałatki

      sałatke polewamy sosem tuż przed podaniem i już jej nie mieszamy żeby ser się
      nie rozpadł (jesli ktoś ma ochote mozna ją przemieszać przed dodaniem sera)
    • 19.10.09, 17:54
      Składniki:
      ryż - woreczek
      tuńczyk - puszka
      pietruszka natka - pęczek
      czerwona fasola - puszka
      ananas - puszka
      pieprz
      sok z 1/4 cytryny

      Ryż ugotować, do ostudzonego ryżu dodać tuńczyka (nie odcedzam), pokrojonego w kostkę ananasa, odcedzoną fasolę, posiekaną natkę pietruszki.
      Wymieszać, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, można posolić lub dodać vegety.
      Potrzebna spora miska ;-).
      Pozdrawiam - Gra.
      • 19.10.09, 20:07
        tuńczyk w oleju?
        • 21.10.09, 13:47
          Tak - w oleju, przepraszam, że nie napisałam!
          Pzdr, Grażyna
    • 20.10.09, 09:09
      Składniki:
      - sałata (wg uznania, ja daję pół główki)
      - 1 ogórek
      - 3 pomidory
      - puszka kukurydzy
      - opakowanie sera fety
      - 4-5 jajek
      - sos winegret

      Sałatę porwać na kawałki, pomidora i ogórka pokroić w kostkę(posolić), dodać
      kukurydzę i fetę pokrojoną w kostkę, na wierzch jaja pokrojone w ćwiartki(ja
      kroję na 6), polać sosem. Nie mieszać:)
      --
      Dzieci to anioły, którym skrzydła maleją gdy nogi rosną:)
      ♥Maja 26.09.2007♥
      Razem...
    • 23.10.09, 19:47
      składniki:
      seler w słoiku
      puszka kukurydzy
      -||- fasoli czerwonej
      -||- fasoli białej
      5 jajek
      4 ogórki kiszone (można dodać więcej w zależności od smaku)
      szynka konserwowa 3-4 plastry o gróbości około poł centymetra
      śmietanę i musztarde

      wszystko z puszek na durszlak płuczemy, selera odcedzamy i kroimy, ogórki i
      szynkę w kostkę, z dwoch jajek wyciągamy zółtka a reszte kroimy w kostkę
      majonez: 2 żółtka rozgniatamy dodajemy łyżeczkę musztardy, śmietane sól i pieprz

      wszystko razem mieszamy :)
      zrobienie sałatki zajmuje 5 minut :)
    • 27.10.09, 10:39
      Bardzo łatwa, szybka i smaczna, choć składniki niepozorne. Szczególnie polecam
      jak za 5 min. mamy wizytę i trzeba zrobić coś.

      Składniki:
      ok. 40-50 dag sera żółtego
      puszka kukurydzy
      2-3 ząbki czosnku
      pieprz
      majonez

      Ser żółty kroimy w kostkę, do tego wsypujemy odsączoną kukurydzę, wyciskamy 2-3
      ząbki czosnku, pieprz i kilka łyżek majonezu. Pychotka.

      Mam koleżankę, która dodaje jeszcze puszkę ananasa, ale dla mnie ta sałatka ma
      wyraźniejszy smak bez ananasa.
    • 27.10.09, 15:04
      Połączyć składniki:
      - fasolkę czerwoną z puszki (odlać do zlewu płyn)
      - kukurydzę z puszki (jw)
      - groszek zielony z puszki (jw)
      - szczypiorek - pokroić cały pęczek
      - pieczarki w zalewie naturalnej - słoiczek (odlać do zlewu płyn)
      - cebulkę marynowaną w słoiczki (jw) Są cebulki pikantne i
      delikatne, ale to juz jak kto lubi;)
      - majonez
      - sól, pieprz
      Jeśli ktoś bardzo chce, moze dać jeszcze gotowane jajka, żeby było
      duuużo sałatki, ale bez też jest kompletna.
    • 29.10.09, 12:21
      200g czerwonej fasoli (1 puszka)
      200g twarogu
      1 nieduża czerwona cebula
      opcjonalnie szczypiorek lub zielona pietruszka
      sól, pieprz do smaku

      twaróg rozdrobnić, cebule drobno pokroić, wszystkie składniki
      wymieszać
      --
      Prężmy Pierś
    • 04.11.09, 22:52
      ostatnio wypróbowałam :)

      2 puszki tuńczyka w sosie własnym
      1 puszka kukurydzy
      20 dag orzeszków ziemnych solonych
      1/2 strąka czerwonej papryki
      20 dag żółtego sera (zetrzeć)
      majonez

      wymieszać i już
      --
      Z wiekiem szansa na dozgonną miłość wzrasta
    • 07.11.09, 21:48
      • 30.01.10, 11:40
        Sałata lodowa (mała głowa)
        kiść białych/ciemnych winogron bez pestek
        zielony ogórek
        pomidorki koktajlowe
        garść orzeszków ziemnych nie solonych
        starty ostry ser żółty na grubej tarce (takie paseczki)

        sałatę porwać, pomidory i ogór pokroić,dodać winogrona, ser i
        posypać orzeszkami - wymieszać

        Sos:
        1/2 szklanki oliwy z oliwek
        łyżeczka musztardy gruboziarnistej
        torebeczka mieszanki ziołowej wg uznania
        wymieszać i polać sałatę

        Smakuje nieźle z bagieką :)
    • 20.02.10, 15:56
      1 paczka (500g) drobniutkiego makaronu (np. w kształcie ziarenek ryżu)
      1 duży ogórek wężowy
      40 dag szynki konserwowej
      1 puszka kukurydzy
      majonez (ja daję 1 słoik 400 ml)

      Trudno mi określić, ile dokładnie porcji wychodzi, ale na pewno dwie duże
      salaterki :)

      Makaron ugotować i odsączyć. Ogórka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, tak samo
      pokroić szynkę. Kukurydzę dobrze odsączyć. Wszystko razem wymieszać z majonezem,
      można przyprawić kilkoma szczyptami pieprzu.
      --
      75/112 - 70(32)J/70P
      Moja ulubiona biżu :)
    • 20.02.10, 16:03
      Wziąć:

      1 duża puszka ananasa, najlepiej w kawałkach
      1 lub 2 puszki kukurydzy - ja daję jedną, bo sałatka i tak jest słodkawa, ale
      jak ktoś lubi, można dać dwie
      3 pojedyncze piersi z kurczaka
      majonez
      1-2 łyżki curry
      1 duży pęczek natki pietruszki

      Wychodzi duża salaterka.

      Pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę. Ananasa
      i kukurydzę odsączyć, posiekać natkę. wszystko wymieszać z majonezem i curry.



      --
      75/112 - 70(32)J/70P
      Moja ulubiona biżu :)
    • 20.02.10, 16:09
      1 kg ziemniaków
      2 spore marchewki
      1 duży ogórek wężowy lub kilka małych
      2 duże cebule
      majonez, śmietana - z tego robimy sos pół na pół

      Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać, marchewkę gotuję obraną
      razem z ziemniakami, bo ugotowana ciężko się obiera. Marchew i ogórka
      (nieobranego!) pokroić w cienkie plasterki, 1-2 mm, ziemniaki w grube plastry,
      ok. 0,5 cm. Cebulę kroję w plastry i na cztery części. Wymieszać wszystko razem
      z sosem, posolić. Najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu.


      --
      75/112 - 70(32)J/70P
      Moja ulubiona biżu :)
      • 20.02.10, 16:11
        Aha, wychodzą dwie duże salaterki. Można wcinać samą, albo podać do obiadu jako
        ziemniaki i surówka w jednym :)
        --
        75/112 - 70(32)J/70P
        Moja ulubiona biżu :)
    • 20.02.10, 16:16
      1 puszka groszku
      1 puszka kukurydzy
      papryka konserwowa - ilość odpowiadająca puszce, chodzi o to, żeby były równe
      proporcje warzyw
      Ogórki konserwowe - ilość jak wyżej.
      40dag sera żółtego
      majonez ok. 300 ml

      Ilość: duża salaterka

      Groszek i kukurydzę odsączyć, paprykę i ogórki osuszyć na papierowym ręczniku i
      pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, najlepiej długimi
      pociągnięciami całą powierzchnią sera, wychodzą takie fajne, długie paski.
      wszystko wymieszać z majonezem.

      --
      75/112 - 70(32)J/70P
      Moja ulubiona biżu :)
    • 24.02.10, 10:47
      1/2 główki kapusty pekińskiej (lub cała, jeśli kapusta nie jest zbyt
      duża) - skroić
      4-5 kawałków papryki marynowanej (ze słoika)- pokroić w niebyt duże
      paski
      1 puszka kukurydzy
      sól

      Sos: majonez i jogurt naturalny, w proporcji "pół-na pół".
      Polecam!
    • 24.03.10, 22:25
      Potrzebujesz:
      - kilka ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
      - puszkę groszku,
      - kilka konserwowych ogórków pokrojonych w kostkę,
      - cebulę (kroisz ją w dowolny ulubiony kształt, kładziesz na sitko i chwilę
      polewasz ją wrzątkiem z czajnika),
      - majonez, sól, pieprz.
      Podane wyżej składniki mieszasz w misce. Ilość składników zależy od upodobań,
      ale ziemniak jest bazą, a reszta jak kto lubi.
      Wytrzyma w lodówce dwa dni, ale pewnie wcześniej zostanie pożarta. Dobra i na
      śniadanie, i na kolację, i na party.
    • 08.04.10, 23:50
      skład:
      kurczak pokrojony w kostkę i usmażony
      ugotowany seler naciowy (wcześniej pokrojony w kostkę)
      pokrojone kiełki

      wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić:)
      smacznego:)
      --
      68/88 = 30E/65G

      Gdzie kupić dobry stanik?
    • 19.11.11, 18:55
      na cztery duże porcje:
      puszka tuńczyka w kawałkach (nie salatkowego)
      0,5 kg makaronu kolorowe rurki
      cebula
      2-3 ząbki czosnku
      małe opakowanie rodzynek (może byc mniej - jak ktos nie przepada)
      mały słoiczek kaparów
      olej do smażenia, sól, pieprz
      Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić na drobne kawałki, podsmazyć aż zmięknie. wrzucic na patelnię odsączone kapary i rodzynki, smażyc razem nie dłużej niż 5 minut. Na patelnie dorzucić makaron, wymieszac, smazyć pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec dodac czosnek posiekany na drobno, jeszcze raz wymieszać i gotowe. Jeszcze lepsze na drugi dzień po odgrzaniu
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.