Dodaj do ulubionych

ŁATWE I SPRAWDZONE SAŁATKI

02.10.09, 19:51
Tutaj dzielimy się przepisami na łatwe do wykonania SAŁATKI.

Garść reguł:

1. Swój przepis dodaj przez odpowiedzenie na TEN post.

2. W TYTULE swojego posta podaj nazwę potrawy. To pomoże zachować porządek.

3. Od razu na początku podaj potrzebne składniki wraz z ich ilością i liczbę
porcji które powstają.

4. Pamiętaj, że to jest forum dla ludzi nieobeznanych z gotowaniem! Niech
twoje instrukcje będą proste i przejrzyste; nie używaj niejasnych sformułowań
typu "chwilę gotować".

5. Jeśli korzystasz z przepisu znalezionego w Internecie - wystaczy, że
wkleisz tu link.

6. Dodawaj tu tylko przepisy na dania ŁATWE I SPRAWDZONE, tzn. takie, które
udało ci się samej/samemu zrealizować.
--
Kuchenni Debiutanci
Edytor zaawansowany
  • 03.10.09, 20:42
    Moja ulubiona (ale ja kocham czosnek po prostu).
    Składniki:
    -brokuł
    -jogurt naturalny
    -2 ząbki czosnku
    -sól
    (opcjonalnie jajka, kalafior)
    Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i blanszujemy jakieś 5-7 minut.
    Odcedzamy i schładzamy:) W międzyczasie sporządzamy sos z jogurta,
    wyciśniętego czosnku i soli do smaku.
    Polewamy sosem brokuła i gotowe:)
    Dla urozmaicenia możemy dodać do powyższego składu ugotowane jajko
    na twardo podzielone na ćwiartki lub zblanszowanego kalafiora.

    Smacznego!
    --
    pozdrawiam cieplutko
    Anula
  • 05.10.09, 11:38
    Składniki:
    - kapusta pekińska
    - zielony ogórek
    - jogurt naturalny/majonez
    - sól, pieprz
    - czosnek:)
    Kapustę kroimy na paseczki, ogórka trzemy na tarce o dużych oczkach
    (koniecznie ze skórką ten ogór),
    dodajemy sól, pieprz do smaku, odrobinkę jogurtu lub majonezu i
    ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
    Smacznego!

    Jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem proponuję wersję z odrobiną
    dobrej oliwy z oliwek i sosem włoskim (np. knorr)
    Też pycha!

    --
    pozdrawiam cieplutko
    Anula
  • 05.10.09, 12:41
    Składniki:
    1 słoik selera konserwowego w paskach
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 puszka ananasa
    kawałek białej części pora
    ok. 10 - 15 dag żółtego sera
    szczypiorek
    pieprz
    majonez

    Seler i kukurydzę odsączyć. Ananasa pokroić w paski, por w półplasterki, a ser
    zetrzeć na tarce (grube oczka). Składniki sałatki połączyć z majonezem, doprawić.

    Sałatka jest pyszna, bardzo sycąca, a z podanych składników wychodzi spora micha.
    --
    Z ciała jego jak z szklanki wąskiej piję wino błękitne i różowe z gwiazdami, co
    płyną na dnie przejrzystym,
    a on z serca mojego, co wrzące i gwarne, słodką serdeczną dłonią zbiera krople
    czarne jak łzy perliste...
  • 27.10.09, 11:13
    Do tej sałatki polecam dodać także pokrojona na drobne kawałki pierś z kurczaka
    (ugotowaną na kostce rosołowej). Pyszna :)
    --
    Miłość prawdziwa zaczyna się wówczas, gdy niczego w zamian nie oczekujesz.
    Antoine de Saint-Exupéry

    Bocznica
  • 05.10.09, 14:51
    1 puszka kukurydzy,
    2 puszki tuńczyka w oleju, w kawałkach,
    łyżka soku z cytryny (może być taki kupowany w buteleczce)

    - wymieszać.

    Powiedziałabym, że cztery porcje.
  • 23.10.09, 19:53
    ja robię to jako "paste" do kanapek i dodaje zamiast soku z cytryny łyzkę
    majonezu pycha :)
  • 05.10.09, 15:01
    1 puszka kukurydzy,
    1 słoik marynowanych patisonków (taki ok. 300ml),
    3-4 łyżki majonezu

    wymieszać.
  • 06.10.09, 10:20
    Niedużą kapustę pekińską poszatakować ,dodać 4 ogórki kiszone
    pokrojone w kostkę,kukurydzę z puszki.Pierś z kurczaka pokroić w
    kostkę ,obtoczyć w przyprawie gayros lub kebab i usmażyć na łyżce
    oliwy.Po ostudzeniu wymieszać z kapustą.Sos jogurt naturalny(kubek)
    + 2-3 łyżki majonezu kieleckiego +2 (jak ktoś lubi może nawet 3,4)
    ząbki czosnku.Posolić ale nie za dużo ,popieprzyć wlać do kapusty
    zamieszać.Do lodowki na kilka godzin .,a potem zajadać(u mnie
    najczęściej do lodóki nie ma co dawać bo zostaje zjedzone w
    międzyczasie)
  • 06.10.09, 15:44
    1-2 torebki ryżu
    Podwójna pierś kurczaka*(zresztą, ile tam sobie chcecie:)
    6-8 ogórków konserwowych
    5 jajek
    puszka kukurydzy
    majonez

    Ryż ugotowac;]. Mięso usmazyc i jak ostygnie pokroic na kawałeczki., Ogórki,
    jajka, pokroic w kostkę. Kukurydze odsączyć..
    Wymieszac wszystko, posolic, popieprzyc, dodac majonezu:) ta salatka jest
    swietna zrobcie sobie koniecznie!:D

    *albo w drugiej wersji szynka konserwowa:)
  • 06.10.09, 15:47
    Puszka lub dwie tunczyka
    puszka kukurydzy
    ogórki konserwowe- 5-8
    majonez
    mozna dac jajka(ja daje) ale niekoniecznie..

    tunczyka i kukurydze odsączyc, wymieszac, przyprawic. Dobra z krakersami.
  • 06.10.09, 21:19
    20 dag makaronu muszelki
    2 pomidory
    czerwona cebula
    puszka tuńczyka w oliwie
    2 łyżki siekanej natki
    po 5 czarnych i zielonych oliwek
    2 łyżki kaparów
    parmezan
    SOS:
    3 łyżki oliwy
    łyżka octu balsamicznego
    łyżeczka musztardy
    skórka z cytryny

    Makaron ugotuj al dente, zahartuj, odcedź. Pomidory sparz, obierz ze
    skóry, posiekaj. Cebulę obierz i pokrój na cienkie piórka. Tuńczyka
    odcedź i rozdrobnij widelcem. Do salaterki włóż makaron, pomidory,
    cebulę, tuńczyka, natkę, oliwki i kapary. Wymieszaj składniki na sos,
    polej nim sałatkę, przemieszaj delikatnie. Przed podaniem posyp
    parmezanem.
  • 06.10.09, 21:21
    kiedyś nie miałam oliwek do powyższego przepis, zamieniłam je na rukolę... wyszło przepysznie
    --
    Wszyscy artyści to prostytutki
    W oparach lepszych fajek, w oparach wódki
    A jedne są lepsze, a drugie są gorsze
    A gorsze są tańsze, a lepsze są droższe... K.S.
  • 07.10.09, 15:22

    5 średnich ziemniaków
    1 cebula
    1 pęczek szczypiorku
    5 jaj
    5 średnich kwaszonych ogórków (kwaszonych, nie konserwowych)
    pół słoika majonezu
    sól
    pieprz

    Podane proporcje są opcjonalne, jeśli będzie 6 kartofli i 4 ogórki to nic złego
    nie powinno się stać.

    Sprzęt - 2 garnki, nóż, duża salaterka, łyżka stołowa, deska do krojenia.
    Opcjonalnie lodówka.

    Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do
    salaterki.

    Ziemniaki myjemy (nie obieramy*), umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (muszą być
    przykryte), dodajemy płaską łyżkę stołową soli, następnie gotujemy. Gotowanie
    przebiega w ten sposób, że minutnik ustawiamy na pół godziny i najpierw dajemy
    duży ogień, a kiedy woda się zagotuje płomień zmniejszamy tak, żeby woda za
    bardzo nie buzowała i nie wypryskiwała z garnka. Po upływie 30 minut sprawdzamy
    stan ugotowania wbijając widelec w kartofla. Jeśli twardy - gotujemy dalej przez
    15 min. Znowu sprawdzamy, jeśli twardy to jeszcze 10 min, itd. aż do skutku.
    Naszym celem jest ziemniak ugotowany, ale nie rozpadający się. W razie poważnych
    wątpliwości można jedną sztukę wyłowić i przekroić - sprawa się wyjaśni.

    Ugotowane ziemniaki zalewamy zimną wodą, a kiedy przestaną parzyć w palce,
    obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do salaterki.

    Cebulę kroimy w małą kostkę, szczypiorek kroimy jak szczypiorek, ogórek kroimy
    na plasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce.

    Dodajemy majonez, w ilości wedle gustu, mój gust to pół słoika. Solimy i
    pieprzymy niezbyt dużo. Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy dobre. Ewentualnie
    dodajemy jeszcze trochę soli i pieprzu.

    Przed podaniem można schłodzić trochę w lodówce, ale nie jest to niezbędna.

    Nie wiem, ile to będzie porcji, ale nie przypominam sobie, żeby kiedyś coś zostało.


    * Kartofle gotowane ze skórką smakują trochę inaczej niż gotowane bez skórki, a
    ponadto mniej się rozpadają.


    --
    www.cudenka.pl | nordrassil.blog.pl
  • 19.10.09, 10:44
    na małą główkę sałaty (pasuje każda - lodowa, k. pekińska itp)
    1-2 mniejsze ogórki
    2-3 pomidorów
    małą celube
    4 łyżki oliwek
    ser feta - w zależności ile kto lubi :)
    (kukurydzy, selera naciowego)

    sos:
    olej/oliwa
    1-2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz , woda

    najpierw kroimy cebulę jak kto lubi można w kostkę lub w piórka kładziemy na
    talerzy posypujemy solą i odkładamy na chwilę

    na spód naczynia rwiemy/kroimy sałatę , kroimy ogórka w pół talarki (jeśli
    ogórek ma ładną skórkę nie obieramy), pomidory w kostkę, oliwki na połówki mozna
    też zostawić w całości, cebulę , serem pokrojonym w kostke posypujemy całość

    sos- do szklanki wsypujemy 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich (jak ktoś
    lubi można dodać więcej ), czosnek pokrojony w drobną kosteczkę lub starty na
    tarce, 2-4 łyżki oliwy/oleju i około 2 łyżki wody , dodajemy sól pieprz do
    smaku i odstawiamy na około pół godz żeby się przeżarło

    ilośc wody i oliwy zależy od ilości sałatki

    sałatke polewamy sosem tuż przed podaniem i już jej nie mieszamy żeby ser się
    nie rozpadł (jesli ktoś ma ochote mozna ją przemieszać przed dodaniem sera)
  • 19.10.09, 17:54
    Składniki:
    ryż - woreczek
    tuńczyk - puszka
    pietruszka natka - pęczek
    czerwona fasola - puszka
    ananas - puszka
    pieprz
    sok z 1/4 cytryny

    Ryż ugotować, do ostudzonego ryżu dodać tuńczyka (nie odcedzam), pokrojonego w kostkę ananasa, odcedzoną fasolę, posiekaną natkę pietruszki.
    Wymieszać, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, można posolić lub dodać vegety.
    Potrzebna spora miska ;-).
    Pozdrawiam - Gra.
  • 19.10.09, 20:07
    tuńczyk w oleju?
  • 21.10.09, 13:47
    Tak - w oleju, przepraszam, że nie napisałam!
    Pzdr, Grażyna
  • 20.10.09, 09:09
    Składniki:
    - sałata (wg uznania, ja daję pół główki)
    - 1 ogórek
    - 3 pomidory
    - puszka kukurydzy
    - opakowanie sera fety
    - 4-5 jajek
    - sos winegret

    Sałatę porwać na kawałki, pomidora i ogórka pokroić w kostkę(posolić), dodać
    kukurydzę i fetę pokrojoną w kostkę, na wierzch jaja pokrojone w ćwiartki(ja
    kroję na 6), polać sosem. Nie mieszać:)
    --
    Dzieci to anioły, którym skrzydła maleją gdy nogi rosną:)
    ♥Maja 26.09.2007♥
    Razem...
  • 23.10.09, 19:47
    składniki:
    seler w słoiku
    puszka kukurydzy
    -||- fasoli czerwonej
    -||- fasoli białej
    5 jajek
    4 ogórki kiszone (można dodać więcej w zależności od smaku)
    szynka konserwowa 3-4 plastry o gróbości około poł centymetra
    śmietanę i musztarde

    wszystko z puszek na durszlak płuczemy, selera odcedzamy i kroimy, ogórki i
    szynkę w kostkę, z dwoch jajek wyciągamy zółtka a reszte kroimy w kostkę
    majonez: 2 żółtka rozgniatamy dodajemy łyżeczkę musztardy, śmietane sól i pieprz

    wszystko razem mieszamy :)
    zrobienie sałatki zajmuje 5 minut :)
  • 27.10.09, 10:39
    Bardzo łatwa, szybka i smaczna, choć składniki niepozorne. Szczególnie polecam
    jak za 5 min. mamy wizytę i trzeba zrobić coś.

    Składniki:
    ok. 40-50 dag sera żółtego
    puszka kukurydzy
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    majonez

    Ser żółty kroimy w kostkę, do tego wsypujemy odsączoną kukurydzę, wyciskamy 2-3
    ząbki czosnku, pieprz i kilka łyżek majonezu. Pychotka.

    Mam koleżankę, która dodaje jeszcze puszkę ananasa, ale dla mnie ta sałatka ma
    wyraźniejszy smak bez ananasa.
  • 27.10.09, 15:04
    Połączyć składniki:
    - fasolkę czerwoną z puszki (odlać do zlewu płyn)
    - kukurydzę z puszki (jw)
    - groszek zielony z puszki (jw)
    - szczypiorek - pokroić cały pęczek
    - pieczarki w zalewie naturalnej - słoiczek (odlać do zlewu płyn)
    - cebulkę marynowaną w słoiczki (jw) Są cebulki pikantne i
    delikatne, ale to juz jak kto lubi;)
    - majonez
    - sól, pieprz
    Jeśli ktoś bardzo chce, moze dać jeszcze gotowane jajka, żeby było
    duuużo sałatki, ale bez też jest kompletna.
  • 29.10.09, 12:21
    200g czerwonej fasoli (1 puszka)
    200g twarogu
    1 nieduża czerwona cebula
    opcjonalnie szczypiorek lub zielona pietruszka
    sól, pieprz do smaku

    twaróg rozdrobnić, cebule drobno pokroić, wszystkie składniki
    wymieszać
    --
    Prężmy Pierś
  • 04.11.09, 22:52
    ostatnio wypróbowałam :)

    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    1 puszka kukurydzy
    20 dag orzeszków ziemnych solonych
    1/2 strąka czerwonej papryki
    20 dag żółtego sera (zetrzeć)
    majonez

    wymieszać i już
    --
    Z wiekiem szansa na dozgonną miłość wzrasta
  • 30.01.10, 11:40
    Sałata lodowa (mała głowa)
    kiść białych/ciemnych winogron bez pestek
    zielony ogórek
    pomidorki koktajlowe
    garść orzeszków ziemnych nie solonych
    starty ostry ser żółty na grubej tarce (takie paseczki)

    sałatę porwać, pomidory i ogór pokroić,dodać winogrona, ser i
    posypać orzeszkami - wymieszać

    Sos:
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    łyżeczka musztardy gruboziarnistej
    torebeczka mieszanki ziołowej wg uznania
    wymieszać i polać sałatę

    Smakuje nieźle z bagieką :)
  • 20.02.10, 15:56
    1 paczka (500g) drobniutkiego makaronu (np. w kształcie ziarenek ryżu)
    1 duży ogórek wężowy
    40 dag szynki konserwowej
    1 puszka kukurydzy
    majonez (ja daję 1 słoik 400 ml)

    Trudno mi określić, ile dokładnie porcji wychodzi, ale na pewno dwie duże
    salaterki :)

    Makaron ugotować i odsączyć. Ogórka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, tak samo
    pokroić szynkę. Kukurydzę dobrze odsączyć. Wszystko razem wymieszać z majonezem,
    można przyprawić kilkoma szczyptami pieprzu.
    --
    75/112 - 70(32)J/70P
    Moja ulubiona biżu :)
  • 20.02.10, 16:03
    Wziąć:

    1 duża puszka ananasa, najlepiej w kawałkach
    1 lub 2 puszki kukurydzy - ja daję jedną, bo sałatka i tak jest słodkawa, ale
    jak ktoś lubi, można dać dwie
    3 pojedyncze piersi z kurczaka
    majonez
    1-2 łyżki curry
    1 duży pęczek natki pietruszki

    Wychodzi duża salaterka.

    Pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę. Ananasa
    i kukurydzę odsączyć, posiekać natkę. wszystko wymieszać z majonezem i curry.



    --
    75/112 - 70(32)J/70P
    Moja ulubiona biżu :)
  • 20.02.10, 16:09
    1 kg ziemniaków
    2 spore marchewki
    1 duży ogórek wężowy lub kilka małych
    2 duże cebule
    majonez, śmietana - z tego robimy sos pół na pół

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać, marchewkę gotuję obraną
    razem z ziemniakami, bo ugotowana ciężko się obiera. Marchew i ogórka
    (nieobranego!) pokroić w cienkie plasterki, 1-2 mm, ziemniaki w grube plastry,
    ok. 0,5 cm. Cebulę kroję w plastry i na cztery części. Wymieszać wszystko razem
    z sosem, posolić. Najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu.


    --
    75/112 - 70(32)J/70P
    Moja ulubiona biżu :)
  • 20.02.10, 16:16
    1 puszka groszku
    1 puszka kukurydzy
    papryka konserwowa - ilość odpowiadająca puszce, chodzi o to, żeby były równe
    proporcje warzyw
    Ogórki konserwowe - ilość jak wyżej.
    40dag sera żółtego
    majonez ok. 300 ml

    Ilość: duża salaterka

    Groszek i kukurydzę odsączyć, paprykę i ogórki osuszyć na papierowym ręczniku i
    pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, najlepiej długimi
    pociągnięciami całą powierzchnią sera, wychodzą takie fajne, długie paski.
    wszystko wymieszać z majonezem.

    --
    75/112 - 70(32)J/70P
    Moja ulubiona biżu :)
  • 24.02.10, 10:47
    1/2 główki kapusty pekińskiej (lub cała, jeśli kapusta nie jest zbyt
    duża) - skroić
    4-5 kawałków papryki marynowanej (ze słoika)- pokroić w niebyt duże
    paski
    1 puszka kukurydzy
    sól

    Sos: majonez i jogurt naturalny, w proporcji "pół-na pół".
    Polecam!
  • 24.03.10, 22:25
    Potrzebujesz:
    - kilka ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
    - puszkę groszku,
    - kilka konserwowych ogórków pokrojonych w kostkę,
    - cebulę (kroisz ją w dowolny ulubiony kształt, kładziesz na sitko i chwilę
    polewasz ją wrzątkiem z czajnika),
    - majonez, sól, pieprz.
    Podane wyżej składniki mieszasz w misce. Ilość składników zależy od upodobań,
    ale ziemniak jest bazą, a reszta jak kto lubi.
    Wytrzyma w lodówce dwa dni, ale pewnie wcześniej zostanie pożarta. Dobra i na
    śniadanie, i na kolację, i na party.
  • 08.04.10, 23:50
    skład:
    kurczak pokrojony w kostkę i usmażony
    ugotowany seler naciowy (wcześniej pokrojony w kostkę)
    pokrojone kiełki

    wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić:)
    smacznego:)
    --
    68/88 = 30E/65G

    Gdzie kupić dobry stanik?
  • 19.11.11, 18:55
    na cztery duże porcje:
    puszka tuńczyka w kawałkach (nie salatkowego)
    0,5 kg makaronu kolorowe rurki
    cebula
    2-3 ząbki czosnku
    małe opakowanie rodzynek (może byc mniej - jak ktos nie przepada)
    mały słoiczek kaparów
    olej do smażenia, sól, pieprz
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić na drobne kawałki, podsmazyć aż zmięknie. wrzucic na patelnię odsączone kapary i rodzynki, smażyc razem nie dłużej niż 5 minut. Na patelnie dorzucić makaron, wymieszac, smazyć pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec dodac czosnek posiekany na drobno, jeszcze raz wymieszać i gotowe. Jeszcze lepsze na drugi dzień po odgrzaniu

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.